18 Οκτωβρίου 2018

Οι εξελίξεις στην Κύπρο δεν αποκλείουν τα δύο κράτη

Αφήνουν να διαρρεύσουν ψήγματα είτε για βολιδοσκόπηση της κοινής γνώμης, είτε προς επηρεασμό της, ώστε ν’ αρχίσει αυτή να συνηθίζει...

Φαίνεται πως στο παρασκήνιο γίνονται πολλές συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων για διχοτόμηση, την οποία συμφώνως προς το "πολιτικώς ορθόν" αποκαλούν "δύο συνιστώντα κράτη μιας Συνομοσπονδίας", και αφήνονται να διαρρεύσουν ψήγματα είτε για βολιδοσκόπηση της κοινής γνώμης, είτε προς επηρεασμό της, ώστε ν’ αρχίσει αυτή να συνηθίζει ότι δεν πρόκειται για απορριπτέα προοπτική.

Ομολογώ, ότι όπως έχουν τα πράγματα, λαμβάνοντας υπόψη την σταθερή και αμετάπειστη θέση της Τουρκίας να έχει λόγο στα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου αφενός, και την συνεχιζομένη αποδοχή εκ μέρους Κυπρίων πολιτικών των βρετανικών επιθυμιών, δεν βλέπω να υπάρχει και άλλη λύση, όσο επώδυνο και αν είναι αυτό. Η εναλλακτική λύση, είναι η τουρκοποίηση του νησιού σε λίγα χρόνια.

Παρακολουθώ τα άρθρα των Κώστα Βενιζέλου, Ανδρέα Θεοφάνους και την αρθρογραφία του "Πολίτη" και της "Σημερινής" Λευκωσίας, με αντιτιθέμενες σε πολλές περιπτώσεις, αλλά στην προκειμένη καταλήγουν ότι έγινε αντιληπτό, αυτό που εξ αρχής υποστηρίζαμε, αλλά ποιος μας άκουγε, ότι η επιδιωκόμενη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι ανέφικτη.

Δυστυχώς, δεν απαιτήθηκε εξ αρχής η επανίδρυση της Κύπρου σε δημοκρατικά πρότυπα της Δύσης, όπου η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία ελέγχει. Οι Λατινοαμερικανοί στις ΗΠΑ αποτελούν το 45% του πληθυσμού. Αλλά καείς δεν διανοήθηκε, ούτε και οι ίδιοι, να απαιτήσουν συμμετοχή στην κυβέρνηση ex officio. Οι Έλληνες όμως όχι μόνον δεχθήκαμε συγκυβέρνηση με τους Τούρκους, αλλά και το δικαίωμα να έχουν βέτο σε καίριες αποφάσεις. Το δέχθηκε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφιας και το αποδέχθηκε ο Ν. Αναστασιάδης. Μάλιστα, αναγνωρίστηκαν οι Τ/κ και ως "ισότιμο συνιστών μέρος".

Όπως έγραψα και εχθές, ο Ν. Αναστασιάδης ήδη δημοσίως έκανε ένα βήμα για προϊδεασμό μας, μιλώντας για παραχώρηση περισσοτέρων προνομίων-δικαιωμάτων από την κεντρική κυβέρνηση της Κύπρου στις δύο κοινότητες. Για "χαλαρή ομοσπονδία", είπε, η οποία στην ουσία οδηγεί στην συνομοσπονδία. Έτσι, τους τελευταίους μήνες διακινείται ως ιδέα αυτή της λύσης δυο κρατών.

Όπως έγραψε ο Κώστας Βενιζέλος, είναι γνωστό, πως αυτή η λογική συζητείται ως επιλογή στις ελεύθερες περιοχές, στα διάφορα σαλόνια, κοινωνικά και πολιτικά, αλλά και στα ψηλά δώματα του κράτους. Πάντα επιδερμικά και χωρίς αξιολόγηση των δεδομένων.

Εδώ πρέπει να υπενθυμιστεί, ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζει στις διάφορες επαφές που πραγματοποιεί πως είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που θέτει το ζήτημα τούτο. Επικαλείται επί τούτου μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Πενταμερούς Διάσκεψης, στο Κραν Μοντάνα, μεταξύ του ιδίου και του Προέδρου Αναστασιάδη.

Βέβαιο είναι πάντως, ότι η ιδέα για χαλαρή ομοσπονδία δεν είναι τωρινή. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την έχει θέσει και στο παρελθόν. Πώς προέκυψε τώρα; Έχει αναφερθεί πως στην προ ημερών συνάντησή του με τον Τσαβούσογλου στη Ν. Υόρκη, αναφέρθηκε στο σενάριο αυτό ως αντάλλαγμα προς την τουρκική πλευρά για να μην επιμένει στα βέτο.

Υπενθυμίζεται πως τα βέτο, τα οποία είναι πάγια τουρκική επιδίωξη, έχουν δοθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, στο έγγραφο που υπέβαλε στο Κραν Μοντάνα σημείωνε τα εξής: «Υπάρχει ετοιμότητα να λάβουμε υπόψη ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία σε ορισμένα θεσμικά όργανα με την πρόβλεψη για μία ευνοϊκή ψήφο και από τις δύο πλευρές». Οπότε για να διορθώσει το λάθος, γιατί αντιλήφθηκε πως το κράτος δεν θα λειτουργούσε, έκανε την κίνηση με τη χαλαρή ομοσπονδία. Χαλαρή ομοσπονδία, στα όρια της συνομοσπονδίας ήταν και το σχέδιο Ανάν και δεν είναι τυχαίο από ποιους επανέρχεται αυτό το ζήτημα.

Σημειώνω, πως η Τουρκία επιζητεί την Συνομοσπονδία και όχι τα δυο ανεξάρτητα κράτη, επειδή επιδιώκει να μπορεί μέσω αυτής να ελέγχει την Κύπρο. Όπως επίσης, ότι και ο κ. Ν. Κοτζιάς είχε ταχθεί υπέρ ενός βελούδινου διαζυγίου, μεταξύ των εκδοχών. Αλλ’ επ’ αυτού, κάποια άλλη φορά.

Ο Μακεδών
Voria



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.