1 Οκτωβρίου 2018

Αλληλοσυγκρουόμενες Στρατηγικές Επιλογές της Κύπρου

Του Φοίβου Κλόκκαρη* 

Τα τελευταία χρόνια, η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) αναπτύσσει παράλληλα δύο αλληλοσυγκρουόμενες στρατηγικές επιλογές:(1) την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών με τις γειτονικές της χώρες και άλλους δρώντες στην Ανατολική Μεσόγειο(ΑΜ), που ενισχύει την κρατική της υπόσταση και (2) την προώθηση λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας(ΔΔΟ) στο κυπριακό ,που θα καταλύσει την κρατική της υπόσταση. 

Η αρνητική επιλογή της λύσης ΔΔΟ, θα οδηγήσει σε κράτος παράλυσης, αφού οι Ελληνοκύπριοι (ΕΚ) και οι Τουρκοκύπριοι (ΤΚ) δεν έχουν κοινά συμφέροντα. Οι ΤΚ εξηρτημένοι πλήρως από την Τουρκία (πλειοψηφία εποίκων, στρατεύματα, διμερείς συμφωνίες εξάρτησης σε όλους τους τομείς) υποστηρίζουν τα συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος εκείνων της Κύπρου (Τουρκικές Εγγυήσεις και στρατεύματα, εποικισμός, ευρωπαϊκές ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους, διακίνηση φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, ακρωτηριασμός ΑΟΖ της ΚΔ, καταπολέμηση αγωγού EastMed κ.α.). 

Όταν δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα μεταξύ δύο μερών, δεν μπορεί να συγκροτηθεί κοινό βιώσιμο κράτος, ούτε να λειτουργήσει σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όταν καταστρατηγείται η αρχή της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων. Η απαίτηση συναπόφασης των δυο συνιστωσών πολιτειών της ΔΔΟ ,για όλα τα θέματα της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας, θα οδηγεί σε αδιέξοδα, λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, με κατάληξη την κατάρρευση του κράτους ή την υποταγή της Κύπρου στη βούληση της Τουρκίας.

Στην σύνοδο της Γενεύης για το κυπριακό στο Κράν Μοντάνα το 2017, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία με τις διακοινοτικές συνομιλίες (ΔΣ) για λύση ΔΔΟ, που διεξάγονται επί 40 χρόνια, επιδιώκει τον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου. Εννοεί την λύση ΔΔΟ, ως την κατάργηση της ΚΔ και την αντικατάσταση της από ένα συνεταιρισμό δύο ισοτίμων κρατιδίων, υπό τον πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο της Τουρκίας. Μετά την εξέλιξη αυτή, η ΚΔ θα έπρεπε να αναθεωρήσει ριζικά την στρατηγική των ΔΣ για λύση ΔΔΟ, αλλά δυστυχώς δεν το έπραξε και συνεχίζει να υποστηρίζει την ίδια λανθασμένη πορεία, που οδηγεί στην τουρκοποίηση της Κύπρου ή σε πλήρες αδιέξοδο. Ο εκ των συμβούλων του προέδρου της ΚΔ κ. Πόλυς Πολυβίου, επισημαίνει σε πρόσφατη μελέτη του ότι οι συνομιλίες όπως διεξάγονται οδηγούν "… σε μία διευθέτηση που δεν θα είναι βιώσιμη και η οποία θα επιφέρει νέες πληγές και τραύματα και ενδεχόμενα το τέλος του κυπριακού Ελληνισμού…"

Η θετική επιλογή, της ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών από την ΚΔ, ενισχύει την κρατική της υπόσταση ,το γεωπολιτικό βάρος της και την ασφάλεια της. Η ΚΔ προχώρησε σε στρατηγικές συνεργασίες με τις γειτονικές της χώρες (Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτος), στη βάση κοινών συμφερόντων, που σχετίζονται κυρίως με την ενέργεια και ασφάλεια. Η συνεργασία τους έχει ως κοινό παρονομαστή, το ενδιαφέρον τους να καταστούν χώρες παραγωγής ενέργειας, προς διοχέτευση της στην ΕΕ και την βούληση τους να ανακόψουν την Τουρκική επιθετικότητα και επεκτατικότητα στη περιοχή της ΑΜ. Η ΚΔ στα πλαίσια αυτών των συνεργασιών, έχει προχωρήσει και στο θετικό βήμα, της ενδυνάμωσης των στρατηγικών σχέσεων της και με μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Γαλλία,) των οποίων πετρελαϊκές εταιρείες (EXXON MOBIL, TOTAL) δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της ΚΔ, σε μια περίοδο κακών σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. 

Οι δύο στρατηγικές επιλογές της ΚΔ αλληλοσυγκρούονται. Η θετική επιλογή των στρατηγικών συνεργασιών της ΚΔ θα καταρρεύσει και δεν θα αξιοποιηθούν τα οφέλη της, αν προωθηθεί η αρνητική επιλογή της λύσης ΔΔΟ. Το κράτος της ΚΔ (το οποίο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει) θα καταργηθεί και μαζί του, όλες οι στρατηγικές συμφωνίες και συνεργασίες με τις γειτονικές της χώρες και τις εταιρείες πετρελαίων για τα θέματα ΑΟΖ, φυσικού αερίου και ασφάλειας. Δεν θα επηρεασθούν μόνο τα συμφέροντα της ΚΔ, αλλά και όλων των δρώντων στην ΑΜ. 

Η Τουρκία αντιτίθεται στην κατασκευή του αγωγού EastMed (Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα – Ιταλία – ΕΕ), δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ της ΚΔ και τις συμφωνίες οριοθέτησης της με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο, διεκδικεί μεγάλο μέρος της ΑΟΖ της ΚΔ και επιδιώκει την μεταφορά της ενέργειας από την ΑΜ στην ΕΕ μέσω Τουρκίας. Στοχεύει την ανάπτυξη ηγεμονικού ρόλου στα θέματα ασφάλειας και ενέργειας της ΑΜ και ο έλεγχος της Κύπρου, εξυπηρετεί αυτό το στόχο της. 

Η κυβέρνηση μας αλλά και όλος ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου, καθώς και η Ελλάδα, θα πρέπει να προβληματισθούν επί του θέματος και να ενεργοποιηθούν προς αναθεώρηση της επιλογής της λύσης ΔΔΟ για το κυπριακό. Στην προσπάθεια αυτή, μπορούμε να έχουμε και την συνδρομή των γειτονικών μας χωρών, των οποίων τα συμφέροντα επηρεάζονται. Αν ολόκληρη η Κύπρος με εκτεταμένο θαλάσσιο και εναέριο χώρο , τεθεί υπό τον έλεγχο της Τουρκίας μέσω της ΔΔΟ, θα ανατραπούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της ΕΕ στην ΑΜ, θα περιορισθεί επικίνδυνα το στρατηγικό βάθος του Ισραήλ και θα ενισχυθεί ο ηγεμονικός και επεκτατικός ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή ,σε βάρος του Ελληνισμού και του Αραβικού κόσμου. 

*αντιστράτηγος ε.α.

πηγή 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.