1 Οκτωβρίου 2018

Ο Νίκος Λυγερός για την Στρατηγική

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Έξυπνη Στρατηγική Ιστορία

Η Τοποστρατηγική και Χρονοστρατηγική Ιστορία είναι το πρώτο στάδιο της Έξυπνης Στρατηγικής Ιστορίας όπου δίνουμε τα θεμελιακά στοιχεία και εργαλεία για την ανάλυση δεδομένων και για τη σύνθεση γεγονότων. Οι επαφές, σχέσεις και δεσμοί στρατηγικής είναι η κατηγοριοποίηση ακμών μεταξύ κορυφών που αποτελούνται από ιεραρχίες, ηγεσίες και κράτη. Οι Θεμελιακές Ιστορικές Συνθήκες, όπως είναι η Συνθήκη Βερολίνου 1878, η Συνθήκη Σεβρών 1920, η Συνθήκη Λωζάνης 1923, η Συνθήκη Παρισίων 1947 και η Συνθήκη Ρώμης 1957 είναι αυτές που μας επιτρέπουν να ερμηνεύσουμε το παρόν με βαθύ παρελθόν. Μέσω των βαλκανικών ιστορικών συνθέσεων της Ιστορίας μπορούμε να μελετήσουμε τις συμπεριφορές κρατών, όπως είναι τα Σκόπια, η Σερβία, η Αλβανία σε σχέση με την Ελλάδα. Οι Ευρωπαϊκές και Νατοϊκές Υπερδομές Ιστορίας δίνουν την τοποστρατηγική εμβέλεια και την χρονοστρατηγική διάσταση πέρα από την κλασική γεωστρατηγική προσέγγιση. 

Η Ιστορία της Ενεργειακής Ανατολικής Μεσογείου είναι το κατάλληλο πλαίσιο για να εξεταστούν οι θεσπίσεις, οι οριοθετήσεις, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις που καθορίζουν το μέλλον. Οι στρατηγικές εμπλοκές της Μέσης Ανατολής μέσω της βαθύτητας και της πολυκυκλικότητας αναδεικνύουν κανόνες παγκοσμίου παιγνίου. Και η διαχρονικότητα της υψηλής στρατηγικής Άπω Ανατολής επιτρέπει την ανάλυση πλανητικής στρατηγικής και τη σύνθεση με τα δεδομένα του παρόντος της ιστορίας του μέλλοντος.  

πηγή

Τοποστρατηγική και Χρονοστρατηγική Ιστορία

Οι ιστορικοί μελετούν την ιστορία του παρελθόντος και οι στρατηγιστές την ιστορία του μέλλοντος. Η πρώτη είναι στατική και η δεύτερη δυναμική εκ φύσης, γι’ αυτόν τον λόγο χρειάζεται περισσότερα τεχνικά εργαλεία για τη μελέτη των γεγονότων που θα παίξουν ένα καθοριστικό ρόλο. Δύο από αυτά τα εργαλεία είναι η Τοποστρατηγική για τις σχέσεις που ξεπερνούν τις επαφές της γεωστρατηγικής, και η Χρονοστρατηγική για τους δεσμούς που είναι διαχρονικές σχέσεις. Η πρώτη επιτρέπει συνδέσεις μεταξύ μακρινών δεδομένων και η δεύτερη διασύνδεση μεταξύ γεγονότων άλλων εποχών που τελικά επηρεάζουν μέσω στρατηγικού μείγματος συμπεριφορές του μέλλοντος. 

Με αυτόν τον τρόπο το δίκτυο των γεγονότων εξετάζεται ως μια ανοιχτή δομή, όπου λειτουργούν οι δυναμικές των ιδιομορφιών και οι έλξεις των ανωμαλιών. Οι πρώτες προκαλούν τοποστρατηγικές αλλαγές φάσης και οι δεύτερες χρονοστρατηγικές αλλαγές κύκλου. Ο συνδυασμός των δύο εργαλείων προσφέρει μια ερμηνευτική του παρελθόντος ακόμα κι όταν αυτό είναι βαθύ αλλά και προτάσεις για το μέλλον, διότι η μονάδα ανάλυσης είναι ο αιώνας και η ομάδα σύνθεσης είναι χαμαιλεοντική. Αυτά τα εργαλεία αλληλοεπιδρούν με τη βαθύτητα και την πολυκυκλικότητα, για να αποφευχθούν τα λάθη της εικόνας αφού η ουσία είναι το έργο.  

πηγή 

Επαφές, Σχέσεις και Δεσμοί Στρατηγικής

Οι επαφές χαρακτηρίζουν τη Γεωστρατηγική με την έννοια της απόστασης. Οι σχέσεις χαρακτηρίζουν την Τοποστρατηγική με την έννοια του δικτύου και οι δεσμοί χαρακτηρίζουν τη Χρονοστρατηγική με την έννοια του διαχρονικού. Οι επαφές, οι σχέσεις και οι δεσμοί ως κατηγοριοποίηση ακμών μεταξύ κορυφών ενός γραφήματος που αποτελούνται από ιεραρχίες, ηγεσίες, κράτη ή ακόμα και υπερδομές, επιτρέπουν μια βαθύτερη ανάλυση και μια μεγαλύτερη σύνθεση αφού μπορούν να λειτουργήσουν και πάνω στη γεγονολογία για να εντοπίσουν θεμέλια που θα παρέμεναν αόρατα αν δεν ήταν ικανά να ακούσουν τη μουσική της στρατηγικής εντός του θορύβου των κοινωνιών και με αυτόν τον τρόπο δίνουν τη δυνατότητα να εκφραστεί μια πλανητική στρατηγική η οποία ζει μαζί με την Ανθρωπότητα δίχως να σταματά στα κλασικά εμπόδια της τακτικής αλλά και της τοπικής στρατηγικής. 

Η βαθύτητα και η πολυκυκλικότητα του χρόνου αποτελούν τo υπόβαθρο μέσα στο οποίο ζουν αυτές οι έννοιες. Έτσι είναι δυνατόν να δημιουργήσουν ακόμα και πλαίσιο αντίστασης ενάντια στην βαρβαρότητα όταν αυτή προσπαθεί να επιτεθεί στην Ανθρωπότητα με τη διάπραξη εγκλημάτων τύπου γενοκτονίας, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι είναι εργαλεία και για το μέλλον ακόμα και μετά από μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση για τους ανθρώπους.  

πηγή 

Η πλανητική στρατηγική

Το επίτευγμα της έννοιας της στρατηγικής δηλαδή της ικανότητας να αντιμετωπίσεις έναν εχθρό πιο ισχυρό από σένα, είναι πιο αξιόλογο από ό,τι θα περίμενε κανείς διότι έχει την ικανότητα να ξεπεράσει την έννοια της απόστασης με την Τοποστρατηγική και της εποχής με τη Χρονοστρατηγική. Έτσι η εμβέλεια δεν χωρά σε μια χώρα μόνο γι’ αυτό εξελίσσεται την ώρα της ανάγκης σε υψηλή στρατηγική, όπως φάνηκε στους δύο παγκόσμιους πολέμους όταν έπρεπε να αντισταθούμε στη φρίκη της βαρβαρότητας που είχε οδηγήσει στη γενοκτονία και πάλι γιατί οι προηγούμενες δεν είχαν καταδικαστεί.

Υπάρχει όμως κι ένα άλλο επίπεδο και αυτό είναι η πλανητική στρατηγική, όπου έχουν σημασία μόνο τα Έθνη κι όχι τα κράτη αφού τα πρώτα μόνο ανήκουν στην Ανθρωπότητα ενώ τα άλλα είναι εξαρτημένα από τις τοπικές κοινωνίες που ζουν μόνο με το πλαίσιο του διαχωρισμού και του αποκλεισμού. Έτσι η πλανητική στρατηγική εξετάζει ολιστικά τη Γη μας και δεν αφήνει στο περιθώριο κάποιον λαό σε αυτήν ανήκουν τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών σε πρώτο στάδιο αλλά ακόμα βαθύτερα είναι τα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας, διότι για αυτή είναι άκρως απαραίτητη. Κι εδώ φαίνεται ότι ο Ελληνισμός είναι δώρο του Χρόνου στην Ανθρωπότητα. Αυτό έπρεπε να ειπωθεί για την πλανητική στρατηγική.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.