22 Σεπτεμβρίου 2018

Πώς ξεκίνησε ο πόλεμος στις κλασικές σπουδές

Η αντιπάθεια στα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά και η εμμονή με την τεχνολογική εκπαίδευση ήταν προάγγελος του φασιστικού κινήματος

Γράφει ο Παναγιώτης Λιάκος

Σύμφωνα με τη γενικά παραδεκτή πλάνη, ο φασισμός στρέφει την κοινωνία προς έναν πιο παραδοσιακό τρόπο συγκρότησης και σχετίζεται άμεσα με την προγονολατρία ή και την προγονοπληξία. Ουδέν αναληθέστερον τούτου. Στην Ιταλία ο Φίλιπο Τομάζο Μαρινέτι (1876-1944), ο οποίος ήταν συγγραφέας, ποιητής και εκδότης, ίδρυσε το κίνημα του φουτουρισμού, κι αφού έγραψε το περιβόητο «φουτουριστικό μανιφέστο» γνωρίστηκε με τον Μουσολίνι, θεώρησε ότι εκείνος και οι ιδέες του αποτελούν ιδανικούς φορείς και εκφραστές των οραματισμών του, εντάχθηκε ενθουσιωδώς στο φασιστικό κίνημα και φημολογείται ότι εκείνος βρίσκεται πίσω από τη συγγραφή του Φασιστικού Μανιφέστου.

Ο Μαρινέτι αντιπαθούσε τα αρχαία ελληνικά, τα λατινικά, τα μουσεία, τους πίνακες, τα αγάλματα, και θεωρούσε ότι «ένα αυτοκίνητο κούρσας με το καπό στολισμένο με χοντρούς σωλήνες όμοιους με φίδια που βγάζουν εκρηκτικό χνότο... ένα βρυχώμενο αυτοκίνητο, που μοιάζει να τρέχει πάνω σε ένα πολυβόλο, είναι πιο όμορφο από τη Νίκη της Σαμοθράκης». (Μανιφέστο του Φουτουρισμού, λογοτεχνικό περιοδικό «Το Δέντρο», Τεύχος 13, Μάρτιος - Απρίλιος 1980, σελ. 74).

Σε άλλο σημείο του Φουτουριστικού Μανιφέστου του Μαρινέτι διαβάζουμε: «Εμπρός! Βάλτε φωτιά στα ράφια των βιβλιοθηκών! Αλλάξτε τη ροή των καναλιών να πλημμυρίσουν τα μουσεία! Ω, η χαρά να βλέπεις να επιπλέουν, στα μικρά κανάλια, κομματιασμένοι και ξεθωριασμένοι, πάνω στα νερά, οι δοξασμένοι πίνακες! Πάρτε τους κασμάδες, τα τσεκούρια, τα σφυριά και κατεδαφίστε, κατεδαφίστε δίχως έλεος τις τιμημένες πόλεις!»

Επίσης ο Μαρινέτι ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε επίθεση εναντίον των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών. «Στο αεροπλάνο, καθισμένος πάνω στη δεξαμενή της βενζίνης, κι ενώ το στομάχι μου ζεσταινόταν από το κεφάλι του αεροπόρου, αισθανόμουν τη γελοία ματαιότητα της αρχαίας σύνταξης, που κληρονομήσαμε από τον Ομηρο. Ενιωσα επιτακτική την ανάγκη ν’ απελευθερώσω τις λέξεις, σέρνοντάς τες έξω από τη φυλακή της λατινικής περιόδου» αναφέρει στην αρχή του «Τεχνικού μανιφέστου της φουτουριστικής λογοτεχνίας» (11 Μαΐου 1912).

Κάπως έτσι ξεκινούν οι φασισμοί… 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.