3 Σεπτεμβρίου 2018

Εθνική Εσωτερική Ασφάλεια και Ελλάδα. Ώρα μηδέν.

πηγή φωτογραφίας — www.armynow.net
Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν

Ένας ορθός τρόπος, πολλές φορές, για να απεικονίσεις μια κατάσταση είναι να καταγράψεις σε μια μόνο έκθεση δεδομένα που σημειώνουν με σκληρά νούμερα τι ακριβώς συμβαίνει, έτσι ώστε ο καθείς να βγάλει μόνος του συμπέρασμα χωρίς να παρασύρεται από τα λεγόμενα του ειδικού. Έτσι, έχει μάλλον σημασία να δούμε τα παρακάτω που αφορούν αυτό που αναφέρουμε ως βαριά εγκληματικότητα: 

– Το 2017 καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια (78) υποθέσεις ανθρωποκτονιών, ενώ το 2016 είχαν καταγραφεί (81). Επίσης διαπράχθηκαν (150) απόπειρες ανθρωποκτονίας, έναντι (132) που είχαν καταγραφεί το 2016. Σε αυτές μετείχαν 169 ημεδαποί και 95 αλλοδαποί το 2016, ενώ το 2017 μετείχαν 192 ημεδαποί και 134 αλλοδαποί 

– Το 2017 καταγράφηκαν 156 σεξουαλικά εγκλήματα με δράστες 105 ημεδαπούς και 90 αλλοδαπούς, έναντι 155 το 2016 με δράστες 102 ημεδαπούς και 91 αλλοδαπούς 

– Το 2017 καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια (4.271) ληστείες με δράστες 1.163 ημεδαπούς και 603 αλλοδαπούς έναντι (4.724) το 2016 με 1.283 ημεδαπούς και 613 αλλοδαπούς. 

– Το 2017 διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια (75.707) κλοπές-διαρρήξεις, ενώ το 2016 διαπράχθηκαν (75.083). Σε αυτές, δράστες ήταν 9.990 ημεδαποί και 3.961 αλλοδαποί για το 2016. Αντίστοιχα, ήταν 10.193 ημεδαποί με 4.207 αλλοδαπούς για το 2017.

(στοιχεία επίσημα από το www.astynomia.gr για το έτος 2017 στο σύνολο της επικράτειας) 

Παράλληλα έχουν την δική τους σημασία τα παρακάτω:


Επίσης σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία επιβολής του νόμου (EUROPOL TeSat Report 2018),: «οι αριστερές και αναρχικές τρομοκρατικές ομάδες και άτομα συνέχισαν να διαθέτουν ενισχυμένες επιχειρησιακές ικανότητες και πρόσβαση σε στρατιωτικά όπλα στην Ελλάδα το 2017, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν οκτώ επιθέσεις.Αυτές οι οκτώ επιθέσεις αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των 24 αριστερών επιθέσεων που εκτελέστηκαν στην περιφέρεια της ΕΕ το περασμένο έτος.» 
—- 

Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα του 2018, που έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων, είναι οι πιο φονικές του 21ου αιώνα στον κόσμο μετά εκείνες που σκότωσαν 173 ανθρώπους στην Αυστραλία το 2009, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) 
—- 

Σε όλα αυτά καλό είναι να προστεθεί και η πρόσφατη έρευνα από Πανεπιστημιακό Ίδρυμα των Αθηνών (Μετσόβειο Πολυτεχνείο 6/2018) που δείχνει το αίσθημα ασφαλείας να μειώνεται ραγδαία για τους κατοίκους των Αθηνών στο κέντρο και πέριξ αυτού, όπου φαίνεται πώς υπάρχει και συγκέντρωση παραβατικών πράξεων. Για παράδειγμα, ρωτήθηκαν αν πίστευαν ότι υπήρξε μια άνοδος της εγκληματικότητας στη γειτονιά τους τα τελευταία δύο χρόνια (από το 2016 – σήμερα), σχεδόν τέσσερις στους δέκα (38,6%) δήλωσαν ναι. 
—- 

Ποιός ο λόγος που μπαίνουν αυτά τα στοιχεία; Για να αναδείξει το κείμενο με δεδομένα και αριθμητικά νούμερα πώς η χώρα τελεί υπό σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας το οποίο φυσικά επηρρεάζει όλες τις δραστηριότητες και υπηρεσίες. Η Ελλάδα εδώ και μερικά χρόνια έχει εμφανές πρόβλημα αντιμετώπισης των εγκληματικών στοιχείων και ειδικά εκείνων που φέρουν σοβαρά χαρακτηριστικά ισχυρής εφαρμογής βίας αλλά και έξαρση φαινομένων που οδηγούν τον πολίτη στο να πιστεύει πώς δεν προστατεύεται όπως θα έπρεπε (σ.σ. και σε σημεία είναι αληθινό).

Σε αντίθεση με ό,τι ακούγεται γενικώς, τα πρώτα αίτια των παραπάνω προβλημάτων δεν είναι ούτε οικονομικά, ούτε εξωγενή (π.χ. μετανάστες), ούτε αφορούν είσοδο κυκλωμάτων από οργανωμένα δίκτυα εγκλήματος. Το κύριο πρόβλημα στην χώρα είναι η παντελής αδιαφορία και άγνοια των κυβερνήσεων (με κορύφωση από το 2012 ως και σήμερα) να εκσυγχρονίσουν τον τρόπο αντιμετώπισης απειλών καθώς και την εφαρμογή νέων πρωτοκόλλων και διαδικασιών. Η εφαρμογή των τελευταίων θα έπρεπε να είχε γίνει από τότε σε τομείς όπως η δικαιοσύνη και τα σώματα ασφαλείας έτσι ώστε να μην δοθεί χώρος μετέπειτα για την έξαρση των φαινομένων αυτών, κάτι που βιώνουμε σήμερα.

Η θεωρία των «σπασμένων παράθυρων» ήταν αρκετά ανατρεπτική αλλά και αποτελεσματική για τον τότε δήμαρχο της ΝΥ, ΗΠΑ Τζουλιάνι έτσι ώστε με την εφαρμογή της να κερδίσει το στοίχημα κατά της εγκληματικότητας.
Οι τρόποι αντιμετώπισης είναι αρκετοί όπως και τα μοντέλα που υπάρχουν για να αντιμετωπισθεί η εγκληματικότητα αλλά και να αυξηθεί γενικά το αίσθημα ασφαλείας του κόσμου. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εγχειρήματα, για παράδειγμα, είναι το σύστημα της θεωρίας των σπασμένων παράθυρων καθώς και οι αλλαγές που εφάρμοσε ο Τζουλιάνι στο προβληματικό περιβάλλον της Νέας Υόρκης στα τέλη του 20ου αιώνα. Συνδυάστηκε φυσικά με ένα κύμα ανάπτυξης που γνώρισαν τότε οι ΗΠΑ, αλλά το σημαντικό κομμάτι ήταν η επίγνωση όλων πώς υπάρχει τιμωρία για τα εγκλήματα και, παράλληλα, κανένα ίχνος ανοχής. Το αποτέλεσμα ήταν μια θεαματική πτώση της τάξης του 35-45% στην εγκληματικότητα.

Δεύτερο σημείο αναφοράς, με ενδιαφέρον προς μελέτη, είναι αυτό που αντιμετώπισαν στην Μεγάλη Βρετανία απέναντι στην οργάνωση του IRA όπως και η αντιμετώπιση της Ισπανίας απέναντι στην οργάνωση των Βάσκων (ΕΤΑ) και, φυσικά, την αντιμετώπιση της ομάδας των Ερυθρών Ταξιαρχιών και την διασύνδεση τους με την Μαφία στην Ιταλία. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό απέτυχαν, αλλά είχαν και σημαντικές μεμονωμένες επιτυχίες που θα μπορούσαν να δώσουν ένα σωστό τρόπο μεθοδολογίας. Πόσο μάλλον αν αυτό συνδυαστεί με έννοιες όπως «προληπτική αστυνόμευση» ή με τεχνολογικά μέσα όπως είναι τα μη επανδρωμένα μέσα (UAV) και οι βάσεις ψηφιακών δεδομένων (π.χ. CODIS, EURODAC). 

Όλα αυτά προφανώς είναι σκέψεις και προτάσεις που απαιτούν αυτό που αναφέρουμε στο χώρο της ασφαλείας ως ΝΟ1 απαιτούμενο. Την δέσμευση της ανώτατης ηγεσίας πώς θα στηρίξει τις όποιες ενέργειες γίνουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αυτό εξ’ ορισμού σημαίνει πολιτικό κόστος για τον όποιο εφαρμόσει πλαίσιο αντιμετώπισης εγκληματικότητας, κάτι που προφανώς στην Ελλάδα δεν έχει γίνει αποδεκτό ποτέ και από καμία πολιτική ηγεσία, ελέω ψηφοθηρίας. Όμως, κάποια στιγμή αυτό θα πρέπει να αλλάξει, διότι ειδικά στον 21ο αιώνα, αν η χώρα μας παραμείνει σε αυτό το χαώδες σκηνικό της ασυδοσίας και ατιμωρησίας των εγκληματιών και τρομοκρατών (ημεδαπών και αλλοδαπών) καθώς και στην διάλυση των Αρχών με πραγματικά αφελείς σχεδιασμούς, τότε δεν θα απέχει πολύ το σκηνικό όπου η αυτοδικία θα είναι το μόνο μέσο προστασίας του κάθε πολίτη.

Αλέξανδρος Νίκλαν 
Sr. Security Consultant 

Geopolitics



Share

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οπου επιτρέπεται η οπλοκατοχή/οπλοφορία, και το σπίτι του πολίτη προστατεύεται δια νόμου, η εγκλειματικότητα βαράει πάτο.
Οπου απαγορεύεται η οπλοκατοχή, και το σπίτι του πολίτη υπό εξοφρενικούς όρους, η εγκληματικότητα είναι στα ύψη.

Νικόλαος

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Συμφωνω οτι οι εγκληματιες θα λουφαξουν.
Ωστοσο υπαρχει εαν άλλο προβλημα μετα....
Ποιος θα προστατεψει τους πολιτες απο τους άλλους πολιτες....
Και ποιος θα ελεγξει ψυχιατρικώς τους οπλοφορουντες....

Να μην εχουμε την μια πολυκατοικια να συγκρουεται σε κανονικη μαχη με την απεναντι...
Το θεμα ειναι φιλε μου οτι εμεις οι μεσογειακοι εχουμε πολυ εντονο ταπεραμεντο και δεν ξερω που μπορει να οδηγησει η καθολικη οπλοφορία...

Θα πρεπει να ειναι με νομο η χρηση του οπλου αποκλειστικά εντός της οικιας και μονο για αμυνα.... και ο νομος να ειναι αυστηρός γιατι προβλεπω καταστασεις φαρ ουεστ...

Ανώνυμος είπε...

Η οπλοφορία/οπλοκατοχή στις πολιτείες που γίνεται, γίνεται με κάποια κριτήρια.
Δεν μπορεί να πάρει όπλο κάποιος ο οποίος είχε πάει φυλακή, ή κάποιος ο οποίος δεν έχει περάσει απο τον ψυχίατρο.
Στην Ελβετία για παράδειγμα, ΟΛΟΙ οι κάτοικοι της, είναι υποχρεωμένοι να έχουν όπλο.
Και είναι και υποχρεωμένοι επίσης, μια φορά τον χρόνο, να παίρνουν μέρος στην ετήσια άσκηση. (χώρια την εκπαίδευση που κάνουν μέχρι να αποκτήσουν το όπλο).
Εαν ο νεαρός στην ακρόπολη που σκοτώθηκε απο τους λαθρομετανάστες είχε ασπάνω του ένα όπλο, σήμερα θα ζούσε. Οπως και τόσος άλλος κόσμος πρίν τον συνονόματο Νικόλα.
Οι ευρωπαικές χώρες όπως αυστρία, τσεχία, πολωνία, ουγγαρία, έχουν αρχίσει και προωθούν προγράμματα κατάρτησης και απόκτησης κάποιου όπλου απο τον πολίτη.
Και πολύ σωστά κάνουν, διότι η αστυνομία, δεν μπορεί εκ φύσεως να είναι πανταχού παρούσα. Οτι μέσα και να διαθέτει.
Ο Ronald Nobleο, ο γγ της Interpol είχε δηλώσει παλαιότερα.
"Ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε τρομοκρατικά χτυπήματα είναι να έχουμε εκπαιδευμένους και ένοπλους πολίτες.
Και κλείνωντας να αναφέρω το εξής. Φαντάσου στα τόσα συλλαλητήρια που έχουν γίνει για το όνομα της Μακεδόνίας, ο κόσμος να είχε κατέβει με τα όπλα του.
Το θέμα θα είχε τελειώσει ορίν καλά καλά αρχίσει.
Αλλά αυτός είναι ο φόβος τους.

Νικόλαος

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Φιλε μου Νικολαε δεν εχω μεγαλες αντιρρησεις σε οσα λες...
Ωστοσο με τρομαζει το γεγονός να εχουν στα χερια τους οπλα για παραδειγμα οι αναρχικοι των Εξαρχείων...
Γιατι σε μια τετοια κοινωνια πολυ ευκολα θα αποκτησουν οπλα οι παντες...

Και αληθινα το θεωρω ενα ημιμετρο...
Το αληθινο μετρο ειναι: πεταω εξω ολους τους λαθρομεταναστες και κλεινω τα συνορα...
Εκει δεν χρειαζεται ουτε οπλο ουτε τιποτα... και ξεμπερδευω περιπου με το 80% της εγκληματικοτητας...

Μην ξεχνας οτι τωρα εχουμε μια προδοτικη κυβερνηση και ναι με τα οπλα θα λυναμε πολλα απο τα προβληματα μας...
Ομως αργοτερα μπορει να αποκτησουμε μια πατριωτικη κυβερνηση που απλα δεν θα αρεσει στους συριζοαναρχικους και να επιδιωκουν αυτοι με τα οπλα να την ανατρεψουν...

Δεν ξερω ... ολα αυτα ειναι αληθινα πολυ δυσκολα θεματα...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.