1 Σεπτεμβρίου 2018

Η Μεσόγειος απειλεί με παγκόσμιο κραχ τις αγορές – Τουρκία λόγω λίρας, Ιταλία λόγω ομολόγων, Τυνησία λόγω ΔΝΤ και Ελλάδα λόγω ασυνέπειας.

Δέκα χρόνια από την τελευταία κρίση που συγκλόνισε τον κόσμο είναι πολλά στην οικονομική ιστορία… και όλοι ετοιμάζονται για την επόμενη κρίση. Και αυτή μάλλον θα πυροδοτηθεί από τη γειτονιά μας… τη Μεσόγειο.

Η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης από την πρώτη στιγμή.
Μάλιστα κάποια στιγμή η χώρα πιθανότατα θα γινόταν η θρυαλλίδα της διάλυσης της Ευρωζώνης όπως την ξέρουμε σήμερα.


Και μπορεί η Ελλάδα να βγήκε στις 20 Αυγούστου από τα προγράμματα διάσωσης, με πολλούς Ευρωπαίους να πανηγυρίζουν για το τέλος της κρίσης, αλλά ουδείς έχει πιστέψει ότι το ελληνικό ζήτημα έληξε.

Η Ελλάδα επιστρέφει στην ασυνέπεια και την παροχολογία, η οποία αν συνδυαστεί με την ελάχιστη πρόοδο που έκανε τα προηγούμενα χρόνια, με μαθηματική ακρίβεια θα απασχολήσει την παγκόσμια οικονομία πολύ σύντομα.

Άλλωστε το χρέος της χώρας μας παραμένει στα επίπεδα του… 180% του ΑΕΠ! 

Το πέλαγος του Αιγαίου φαίνεται ότι μοιράζει τις όχθες του σε κυβερνήσεις που δεν αντιλαμβάνονται τις ευθύνες των πράξεων τους, με την τουρκική ηγεσία να ακολουθεί τους ελληνικούς αριβισμούς και να θεωρεί ότι μπορεί να αγνοήσει «επιθέσεις» «πληρωμένων funds».

Η άμεση αιτία των προβλημάτων της Τουρκίας είναι αρκετά ξεκάθαρη: στις αρχές του μήνα η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις εναντίον της συμμάχου του στο ΝΑΤΟ, ως απάντηση στη συνεχιζόμενη κράτηση Αμερικανικού πάστορα, κατηγορούμενου για συμμετοχή στο πραξικόπημα του 2016.

Η ανακοίνωση της διοίκησης Trump για τον διπλασιασμό των τιμολογίων χάλυβα και αλουμινίου στις 10 Αυγούστου έστειλε αμέσως τη λίρα στο βυθό (-40% από τις αρχές του έτους)!

Η κρίση από τότε επιδεινώνεται, με τους επενδυτές να ανησυχούν λόγω της επιθετικής ρητορικής του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, αλλά και σε αυτό που ονομάζει "λόμπι επιτοκίων" και τη μακρόχρονη αντίθεσή του στην αύξηση των επιτοκίων.

Η φωτιά καίει βέβαια και σε άλλο σημείο της Μεσογείου, καθώς η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιταλία έχει φουντώσει τις ανησυχίες ότι η γειτονική χώρα θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη νέα κρίση στην Ευρώπη, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η κυβέρνηση Κινήματος Πέντε Αστέρων και Λέγκας του Βορρά έχει ήδη έρθει σε σύγκρουση ουκ ολίγες φορές με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πριν λίγες εβδομάδες, η ιταλική κυβέρνηση κατηγόρησε άμεσα την ΕΕ για την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. 

Ωστόσο, αυτό που… τρομάζει περισσότερο τους επενδυτές είναι ο προϋπολογισμός της νέας ιταλικής κυβέρνησης, που κυριολεκτικά θα μπορούσε να φέρει την κόντρα ΕΕ-Ιταλίας σε νέο επίπεδο.

Με χρέος πάνω από το 130% του ΑΕΠ της και με μια σχετικά αργή οικονομική ανάπτυξη, η Ιταλία αποτελεί εδώ και καιρό πονοκέφαλο για τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης.

Φαίνεται όμως ότι κάθε λίγες ημέρες μια νέα αναπτυσσόμενη χώρα ανακαλύπτει ότι δεν μπορεί να εξοφλήσει τα δολάρια ή / και τα ευρώ που δανείστηκε όταν εξέδιδε εξωτερικό χρέος σε ξένο νόμισμα.

Έτσι μετά την Τουρκία... η Τυνησία φαίνεται να είναι η επόμενη που μπει στο στόχαστρο των αγορών.

Όπως αναφέρουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, το έθνος που πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη, θεωρεί τον εαυτό του ένα τρενάκι για την παράνομη μετανάστευση. 

Οι Τυνήσιοι απολαμβάνουν μεγαλύτερες πολιτικές ελευθερίες από την αραβική εξέγερση της άνοιξης και την πτώση του κ. Ben Ali, αλλά μια σειρά από μετα-επαναστατικές κυβερνήσεις απέτυχαν να αναζωογονήσουν την οικονομία και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Σήμερα, πάνω από το 35% των Τυνήσιων νέων είναι άνεργοι και πολλοί δεν βλέπουν μέλλον στη χώρα τους.

Επίσης, το 80% του ΑΕΠ σε χρέος είναι αρκετά υψηλό ώστε να είναι δυνητικά αποσταθεροποιητικό εάν το δηνάριο συνεχίσει να μειώνεται.

Πράγματι, εδώ και αρκετά χρόνια, μια τέλεια καταιγίδα βράζει στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, και επικεντρώνονται - όπως σε προηγούμενα επεισόδια κρίσης της δεκαετίας του 1980 και του 1990 - σε εκείνες τις αναδυόμενες αγορές που εξαρτώνται περισσότερο από το ξένο κεφάλαιο.

Αν όμως η σημερινή πορεία της νομισματικής σύσφιξης στις ανεπτυγμένες χώρες συνεχίσει, ο πόνος των περαιτέρω σοβαρών νομισματικών και χρεωστικών κρίσεων είναι απίθανο να παραμείνει περιορισμένος.

Και όπως ο Αμερικανός επενδυτής Warren Buffett το είχε πει περίφημα, μόνο όταν συμβεί η παλίρροια, θα ανακαλύψετε ποιος έχει κολυμπήσει γυμνός.

Πηγή: bankingnews.gr

ΣΧΟΛΙΟ

Το bankingnews όπως είναι φυσικό ρίχνει πάντα το φταίξιμο στις ανίκανες χώρες και ποτέ στους οικονομικούς δολοφόνους των χρηματοπιστωτικών οίκων....
 

Σε πολλά πράγματα αληθινά φταίνε οι χώρες, όμως οι ευθύνες των οικονομικών δολοφόνων που λαμβάνουν εντολές από μυστικές λέσχες και στοές (κοινώς την επονομαζόμενη Νέα Τάξη) είναι πολύ μεγαλύτερες....
 

Οι πλήρως ελεγχόμενοι Χρηματοπιστωτικοί Οίκοι (οι επονομαζόμενες από τους οπαδούς ως "αγορές") βάζουν στο στόχαστρο χώρες οι οποίες διαθέτουν πλούτο με σκοπό να τον "φάνε".... (π.χ. Ελλάδα) και χώρες με εκνευριστικούς ηγέτες ή κυβερνήσεις που αρνούνται να υποταχθούν στις παγκόσμιες εντολές (π.χ. Ιταλία και Τουρκία).... 

Ετσι με τον πλήρη έλεγχο που ασκούν και στα ΜΜΕ ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις ανδρείκελα και υπηρέτες τους που ψηφίζουν προδοτικούς νόμους απώλειας εθνικής ανεξαρτησίας, φέρνουν μνημόνια και κατόπιν εξαθλιώνοντας τον λαό της χώρας που πλέον το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι η επιβίωση, αρχίζουν να εξαγοράζουν έναντι πινακίου φακής όλους τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους και την δημόσια και ιδιωτική περιουσία...

Αν κάποιοι λαοί αντιδράσουν και ανεβάσουν στην εξουσία πατριωτικές κυβερνήσεις τότε αναλαμβάνουν οι "αγορές" την εξόντωση με αμείλικτο οικονομικό πόλεμο, ισοτιμίες, χρεοκοπίες, λουκέτα, ανεργία, κοινωνική εξαθλίωση κλπ .... (π.χ. Βενεζουέλα)

Στο τέλος μάλιστα αν οι λαοί και οι κυβερνήσεις συνεχίσουν να αντιστέκονται οι "αγορές" δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εξοντώσουν βιολογικώς τους αντιπάλους τους....
Διότι γι αυτούς ο θεός είναι το χρήμα και το συμφέρον....



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.