7 Απριλίου 2018

Ολέθριο σφάλμα να υπονομεύουμε την θέση μας λέγοντας οι Τούρκοι μπορεί να έχουν λίγο δίκιο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί στην Αγκυρα στις 4 Απριλίου 2018
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ 

Δεν έχουν καταλάβει δυστυχώς οι πολιτικές δυνάμεις στον τόπο μας, ότι η έκβαση μιας ελληνο-τουρκικής αναμέτρησης στο Αιγαίο, που πλέον δεν φαίνεται και τόσο απίθανη, θα κριθεί εν πολλοίς από τις εντυπώσεις στον διεθνή περίγυρο. Την επικοινωνιακή αποτύπωση δηλαδή της πρόκλησης και της απάντησης. 

Οι αγγλοσάξονες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τον προσφυή όρο «blame game». Δηλαδή παιχνίδι ευθυνών που στην προκειμένη περίπτωση συνοψίζεται στην εδραίωση μίας παγιωμένης άποψης για το «ποιος άρχισε πρώτος». Αυτό που οι αρχαίοι θα έλεγαν «ούτος ήρξατο χειρών αδίκων». 
  • Η σαφής καταγραφή των εννοιών «επιτιθέμενου» και «αμυνόμενου» είναι το κλειδί για την ισχυρή διεθνή υποστήριξη προς την Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής με την Τουρκία. Και ευτυχώς στην παρούσα συγκυρία το κλίμα όπως διαμορφώνεται στα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι εξαιρετικά θετικό για την Ελλάδα. Όχι ασφαλώς λόγω…υπερβάλλοντος φιλελληνισμού, αλλά πρωτίστως επειδή ο γείτονας χρεώνεται μία αλλοπρόσαλλη, υπερφίαλη και άκρως επιθετική συμπεριφορά σε πολλά μέτωπα από κοινού με ένα ολοφάνερο έλλειμμα δημοκρατίας στο εσωτερικό του. 
Η σημερινή Τουρκία του Ερντογάν έχει καταγραφεί στην συνείδηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης ως μία χώρα-τραμπούκος, κυρίως επειδή η (προεκλογική, ας μην το ξεχνάμε)ρητορική του Σουλτάνου είναι σε καθημερινή βάση υβριστική για την Ευρώπη και την Δύση. Θεωρητικά λοιπόν η θέση της Ελλάδας, ως ένα κράτος που είναι υποχρεωμένο να ανέχεται έναν κακότροπο, επιθετικό και πιθανότατα κακόβουλο γείτονα, είναι εξαιρετικά ενισχυμένη διεθνώς. 

Θεωρητικά λέω, γιατί όταν μέρα παρά μέρα τσακώνεται η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά το πράγμα αρχίζει και μπερδεύεται. 

Ηταν εξαιρετικά άστοχή η πρόσφατη επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον υπουργό άμυνας, επειδή ανέβασε τους τόνους χαρακτηρίζοντας τον Ερντογάν τρελό. 
  • Ο Καμμένος είπε ουσιαστικά, αυτό το οποίο αποτελεί κοινή πεποίθηση σε Ευρώπη και Αμερική. Οι δηλώσεις του δεν ήταν υπόδειγμα διπλωματικής κομψότητας, όμως το να σπεύσει η αξιωματική αντιπολίτευση να τον επικρίνει χαρακτηρίζοντας τον «επικίνδυνο» και «ανίκανο» ήταν έξω από κάθε λογική. Γιατί στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μια μεγάλη πολιτική δύναμη της Ελλάδας, στο κατώφλι-υποτίθεται-της εξουσίας, αποδοκιμάζει αυτούς τους χαρακτηρισμούς και πιστεύει ότι υπάρχει περιθώριο πολιτισμένης συνεννόησης με τον Ερντογάν, προφανώς μέσω της συνεχιζόμενης πολιτικής διολισθήσεως και κατευνασμού.
Ηταν λοιπόν τεράστιο το σφάλμα της ΝΔ που μπορεί να προσάψει-και σε ένα βαθμό δικαίως- τα μύρια όσα στον…ασυγκράτητο υπουργό άμυνας, αλλά όχι επειδή ανέβασε τους τόνους προς τους απέναντι, εκπέμποντας στην διεθνή κοινότητα ότι «αγανακτούμε πέρα από τα όρια γιατί μας πνίγει το δίκιο»! 

Αν η αντιπολίτευση υπονομεύει αυτή την θέση, αφήνοντας να εννοηθεί με αχαρακτήριστες δηλώσεις περί «ελληνικής επιθετικότητας» ότι μπορεί να έχουν…λίγο δίκιο και οι απέναντι, ζήτω που καήκαμε! Χάνουμε μονομιάς το χαρτί του blame game που σήμερα είναι στα μέτρα μας και δίνουμε τροφή σε θεωρίες του τύπου «ε, κι αυτοί οι Ελληνες πήγαιναν γυρεύοντας!». 
  • Κι επειδή, θα μου επιτρέψετε να σας πω, ο Ερντογάν μπορεί να είναι τρελός, αλλά δεν είναι αυτό που περιγράφει μια άλλη ελληνική λέξη η οποία αρχίζει από «μι» και τελειώνει σε «σίγμα», δεν θα επιχειρήσει ακραίες επιθετικές ενέργειες. Δεν θα δώσει δηλαδή ποτέ την ευκαιρία να ξεκινήσει ο καυγάς με γενικευμένη διεθνή κατακραυγή εις βάρος του. 
Σε απλά ελληνικά μην ακούτε θεωρίες για «ντου» στο Καστελλόριζο. Μην περιμένετε ότι θα μπουκάρει με τη μία, ένα ωραίο πρωί σε κατοικημένο ελληνικό νησί. Εχει, δυστυχώς για εμάς, την ευκαιρία να ξεκινήσει την στρατιωτική αντιπαράθεση με πρωτοβουλίες χαμηλής κλίμακας(π.χ. κατάληψη ακατοίκητης βραχονησίδας) και να αφήσει στην Ελλάδα το βαρύ φορτίο μιας «απάντησης» με πραγματικά πυρά. Σε μια τέτοια περίπτωση λοιπόν, κινδυνεύει να χαθεί η μπάλα σχετικά με το «ποιος άρχισε πρώτος». Κι αν η δική μας αντιπολίτευση δεν κατανοήσει εγκαίρως ότι ως προς την τουρκική απειλή οφείλει να συμβάλει στην δημιουργία αρραγούς μετώπου «μπετόν αρμέ», να είστε βέβαιοι ότι θα δείτε περίεργη αντιμετώπιση από μερίδα του διεθνούς τύπου, ακόμη και ορισμένων κυβερνήσεων. Στο μότο: «δύο τρελοί βάζουν φωτιά στο Αιγαίο…». 
  • Θα είναι πραγματικά εθνικό όνειδος να υπονομεύσουμε από μόνοι μας την σημερινή διεθνή προσλαμβάνουσα παράσταση που καταγράφει την Τουρκία ως «επιτιθέμενη» και την πατρίδα μας ως «αμυνόμενη». Και ασφαλώς η ιστορία θα καταλογίσει ευθύνες για αυτό το μοναδικό …κατόρθωμα.
πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.