11 Μαρτίου 2018

Κίνδυνοι από την Αποδυνάμωση της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο

Ελληνες Κυπριοι στρατιώτες της Ε.Φ.
Του Φοίβου Κλόκκαρη*

Σήμερα στην ημικατεχόμενη Κύπρο, επικρατεί το εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο της αποδυνάμωσης της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), που αποτελεί την κύρια ασπίδα προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ). Μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου θεωρεί ότι η μικρή Κύπρος είναι μάταιο να δαπανά μεγάλα ποσά για την άμυνα της, όταν έχει να αντιμετωπίσει την συγκριτικά πανίσχυρη Τουρκία. Γενεσιουργός αιτία, για τη στάση αυτή, είναι η υποτίμηση της Τουρκικής στρατηγικής και της σημασίας της στρατιωτικής ισχύος για ένα κράτος. 

Η Τουρκία δεν έχει ως τελικό στόχο την διχοτόμηση ή τα δύο ανεξάρτητα κράτη, αλλά τον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου μέσω της κατάλυσης της ΚΔ και αντικατάστασης της, με καθεστώς υποτελές στην Τουρκία. Η στρατιωτική ισχύς, είναι ο βασικός πυλώνας της εθνικής ασφάλειας ενός κράτους και για την ΚΔ είναι η ΕΦ. Έστω και αργά, θα πρέπει να αναθεωρηθεί αυτή η στάση των Ελλήνων της Κύπρου, έναντι των θεμάτων ασφαλείας και άμυνας, αφού ληφθούν υπόψιν και τα πρόσφατα γεγονότα των επιθετικών δράσεων της Τουρκίας στις γειτονικές της χώρες. Κατά της Ελλάδας, με δυναμικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, κατά της Συρίας με εισβολή στη χώρα αυτή και επιθέσεις εναντίον των Κούρδων και κατά της ΚΔ, με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στη θάλασσα και τον αέρα, την σημαντική ενίσχυση των Τουρκικών δυνάμεων Κατοχής (ΤΔΚ) και την παρεμπόδιση του ενεργειακού της προγράμματος, με εισβολή του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην ΑΟΖ της ΚΔ.

Η σθεναρά αντίσταση των Κούρδων πολιτοφυλάκων κατά των επιθέσεων του Τουρκικού στρατού, στο Αφρίν της Συρίας κατέδειξε ότι όσο μικρό και να είναι ένα κράτος, μπορεί να προκαλέσει κόστος σε αίμα και διεθνή κατακραυγή, σε ένα ισχυρό αντίπαλο, αν είναι αποφασισμένο να αγωνισθεί για τα δίκαια του και έχει αποτρεπτική / αμυντική ικανότητα.

Η επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και οι διεκδικήσεις Ελληνικών νησιών και μεγάλου μέρους της ΑΟΖ της Ελλάδας, τονίζει τη σημασία της αεροναυτικής ισχύος που πρέπει να έχει μια νησιωτική χώρα, για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας για μακρό χρονικό διάστημα κατά της ΑΟΖ της ΚΔ, με αποκορύφωμα την εισβολή του πολεμικού ναυτικού της και την απαγόρευση πραγματοποίησης γεώτρησης στο θαλάσσιο οικόπεδο 3 της ΚΔ τον Φεβρουάριο του 2018, ανέδειξε την κρίσιμη ανεπάρκεια της ΚΔ σε αεροναυτικές δυνάμεις και επηρέασε αρνητικά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Οι σοβαρές χώρες, πριν την υλοποίηση στρατηγικής φύσεως προγραμμάτων, όπως το ενεργειακό, δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας (ισχύς) όπως έπραξε το Ισραήλ. Η σημαντική ενίσχυση των ΤΔΚ, μεταξύ της πρώτης και δεύτερης διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό το 2017 επιβεβαίωσε την εκτίμηση, ότι η μεγαλύτερη στρατιωτική απειλή κατά της ασφάλειας της ΚΔ, προέρχεται από την ξηρά. Από το τεράστιο προγεφύρωμα / ορμητήριο, που εγκατέστησε η Τουρκία στο Βόρειο τμήμα της Κύπρου με ισχυρές ΤΔΚ, που παραμένουν στο νησί επί 44 χρόνια και έχουν δυνατότητα χωρίς επιστράτευση, αιφνιδιαστικών επιθετικών ενεργειών κατά των ελευθέρων εδαφών. 

Η πρόσφατη ενίσχυση, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη ενέργεια, που πρέπει να αξιοποιηθεί σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο για την σκοπιμότητα της. Μεγέθυνε δραματικά το υφιστάμενο ανισοζύγιο δυνάμεων σε βάρος της ΕΦ. Η κυβέρνηση της ΚΔ, θα έπρεπε να ενημερώσει τον λαό για την ενίσχυση, προκειμένου να έχει γνώση της απειλής και να κατανοήσει την απαίτηση για ενδυνάμωση της ΕΦ, με την διάθεση όλων των εισπράξεων του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης (ΤΑΘ) για τους εξοπλισμούς της. Να αναθεωρηθεί η πολιτική των Κυπριακών Κυβερνήσεων, από εμφανίσεως του σχεδίου Ανάν, να διαθέτουν μόνο μικρό μέρος των εισπράξεων του ΤΑΘ, για τους εξοπλισμούς της ΕΦ, που είναι και η βασική αιτία της αδυναμίας εκσυγχρονισμού των πεπαλαιωμένων μέσων και οπλικών συστημάτων της και συμπλήρωσης των ελλείψεων της. Αν διετίθεντο όλες οι εισπράξεις του ΤΑΘ, από ιδρύσεως του ταμείου τη δεκαετία του 1980, σήμερα η ΚΔ, θα είχε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό στρατό, με δυνάμεις ξηράς, πολεμικό ναυτικό και πολεμική αεροπορία, ικανών αποτρεπτικών και αμυντικών δυνατοτήτων.

Πέραν της παρατεταμένης συμπίεσης των προϋπολογισμών για την άμυνα, υπήρξαν και άλλες λανθασμένες ενέργειες που επηρέασαν το αξιόμαχο της ΕΦ. Η αδικαιολόγητη μείωση της στρατιωτικής θητείας, χωρίς να έχει μεταβληθεί η Τουρκική απειλή και η βεβιασμένη αναδιοργάνωση, χωρίς να έχει προηγηθεί η υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, επηρέασαν αρνητικά την έγκαιρη προειδοποίηση, την αμυντική ικανότητα της προωθημένης γραμμής άμυνας και τις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης.

Οι πρόσφατες επιθετικές δράσεις της Τουρκίας κατά της ΚΔ, αναδεικνύουν για άλλη μια φορά, ότι ο θεμέλιος λίθος της ασφάλειας ενός κράτους είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις του (ΕΔ). Αυτές υλοποιούν το δικαίωμα της αυτοάμυνας (άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη των ΗΕ) και σε αυτές κτίζονται οι συμμαχίες, οι στρατηγικές συνεργασίες και τα συστήματα ασφάλειας. Οι γειτονικές χώρες της ΚΔ, με τις οποίες έκτισε στρατηγικές συνεργασίες (όχι συμμαχίες), θα επέμβουν δυναμικά προς υποστήριξη της, εφόσον πληρούνται δυο προϋποθέσεις: 

1) Η ΚΔ να ασκήσει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, που αδυνατεί να πράξει στο θαλάσσιο χώρο της και 
2) οι χώρες να έχουν όφελος από την επέμβαση τους, με βάση την αξιολόγηση του κριτηρίου κόστος - όφελος, για τα δικά τους συμφέροντα. Η άσκηση του δικαιώματος αυτοάμυνας, είναι και προϋπόθεση για την συνδρομή της ΕΕ σε κράτος μέλος της, που υφίσταται επίθεση (άρθρο 42 Συνθήκης Λισαβόνας). Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι δεν θα έρθει κανένας ξένος, να υπερασπιστεί το κράτος μας, αν δεν το πράξουμε πρώτα εμείς.

Για την εθνική ασφάλεια της Κύπρου, υπάρχει αδήριτη ανάγκη ταχείας ενίσχυσης της ΕΦ, αναζωογόνησης του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου με την Ελλάδα και επανατοποθέτησης του Κυπριακού στην ορθή βάση του ως θέματος εισβολής, κατοχής, εποικισμού και όχι ως δικοινοτικής διαφοράς. 

Τέλος πρέπει να τονισθεί, ότι είναι ασυγχώρητο λάθος και μωρία, να υποτιμάται ο κίνδυνος από τις ΤΔΚ. Έχουν την δυνατότητα, ανα πάσα στιγμή, να προκαλέσουν εκτεταμένης κλίμακας θερμό επεισόδιο, για να προωθήσουν τον πολιτικό στόχο της Τουρκίας (λύση Τουρκικών όρων) και μάλιστα να ενοχοποιήσουν την ΚΔ για το επεισόδιο, με την δοκιμασμένη μέθοδο της προβοκάτσιας, που ακολουθεί συστηματικά η Τουρκία. Και ένα εύλογο ερώτημα. Γιατί κατά την προεκλογική περίοδο, το μείζον πρόβλημα της αμυντικής επάρκειας της ΚΔ, έλειπε από τα θέματα των τηλεοπτικών συζητήσεων, ωσάν να μην κατοικούμε σε ημικατεχόμενη χώρα;

*αντιστράτηγος ε.α

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.