10 Μαρτίου 2018

Κυπριακή ΑΟΖ και ΗΠΑ και από το Μανχάταν στη Μεσόγειο

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Κυπριακή ΑΟΖ και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν και πάλι το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει την ΑΟΖ της παρόλο που προσπαθεί η Τουρκία να το αμφισβητήσει με κάθε τρόπο. Έτσι θα φανεί τώρα με ξεκάθαρο τρόπο ότι η κυπριακή ΑΟΖ είναι κτήμα της Κύπρου. Μέσω της ExxonMobil που βρίσκεται στο θαλάσσιο οικόπεδο 10, οι ΗΠΑ θα έχουν μια έμπρακτη παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ. Μάλιστα έχει ήδη εκδοθεί NAVTEX στην περιοχή των κοιτασμάτων-στόχων για ν' αρχίσει ουσιαστικά η προετοιμασία της έρευνας έτσι ώστε η πετρελαϊκή εταιρεία να έχει όσο περισσότερα δεδομένα γίνεται για ν' αρχίσει στο δεύτερο εξάμηνο την πρώτη της γεώτρηση στο πλαίσιο του συμβολαίου που έχει υπογράψει με την Κύπρο. 

Κι επειδή είδε τη συμπεριφορά της Τουρκίας που πάντα αξιοποιεί καταστάσεις έως εκεί που την παίρνει βέβαια, αποφάσισαν οι ΗΠΑ να στείλουν και στρατιωτικά σκάφη για ενίσχυση. Πιο συγκεκριμένα στέλνουν οι ΗΠΑ στην κυπριακή ΑΟΖ το USS Iwo Jima (LHD-7) μήκους 257 μέτρα, με αυτή την ονομασία προς τιμή της μάχης του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, το USS New York (LPD-21) μήκους 208 μέτρα, με αυτή την ονομασία προς τιμή της Νέας Υόρκης και φτιαγμένο από ατσάλι που συλλέχτηκε από τα ερείπια των δίδυμων πύργων και το USS Oak Hill (LSD-51) μήκους 185 μέτρα. Έχει επίσης ενδιαφέρον να διαβάσουμε το μότο του καθενός: "Uncommon Valor", "Strength forged through sacrifice. Never forget.", "Nations' Protector". Έτσι το μήνυμα είναι ξεκάθαρο από την πλευρά των ΗΠΑ. Η Τουρκία έκανε ένα στρατηγικό λάθος να υπερεκμεταλλευτεί την κατάσταση στο θαλάσσιο οικόπεδο 3 λόγω τακτικής χωρίς στρατηγικό υποβαθρο, τώρα το γόητρό της θα πρέπει να υποστεί το κόστος. Έτσι η κυπριακή ΑΟΖ γίνεται στην ουσία όλο και πιο ισχυρή λόγω των συμμαχιών μεγάλης εμβέλειας που βασίζονται σε κοινά συμφέροντα και όχι βέβαια σε τεχνητές συμφωνίες φιλίας.

πηγή

Από το Μανχάταν στη Μεσόγειο

Όλοι όσοι ασχολούνται με την αντιμετώπιση της βαρβαρότητας κατάλαβαν ακριβώς τον συμβολισμό ακόμα και των πλοίων που έστειλαν οι ΗΠΑ στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Για δύο ερευνητικά σκάφη, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν τρία πολεμικά πλοία, πράγμα το οποίο από μόνο του δηλώνει την υπερστήριξή τους. Δεν πρέπει όμως να ξεχάσουμε ότι ένα από αυτά τα πλοία το USS New York (LPD-21) αποτελεί από μόνο του ένα σύμβολο κατά της βαρβαρότητας αφού φτιάχτηκε από το ατσάλι των ερειπίων των Δίδυμων Πύργων στη Νέα Υόρκη. Όλοι ξέρουμε πως αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα ενάντια σε αθώο πληθυσμό έχει σημαδέψει τις ΗΠΑ. Γνωρίζουμε επίσης και τον συμβολισμό των δύο συντριβανιών στο Μανχάταν που βρίσκονται ακριβώς στη θέση των πύργων και τον συμβολισμό του Freedom Tower που δημιουργήθηκε δίπλα χωρίς βέβαια να καταπατά τη μνήμη των Δίδυμων Πύργων. Αν θυμηθούμε ότι το μότο του USS New York είναι η δύναμη που σφυρηλατήθηκε από τη θυσία που δεν ξεχνούμε. Έτσι το πλοίο που βρίσκεται τώρα στη Μεσόγειο και ειδικά στην κυπριακή ΑΟΖ που ανήκει στη χώρα του Δεν ξεχνώ, έρχεται και ως απάντηση σε οποιαδήποτε πρόκληση. Είναι λοιπόν και μια συμβολική ένωση που έχει έναν αντίκτυπο για τους μαχητές του Δικαίου της Θάλασσας. 

Αλλά ένα ενδιαφέρον υπάρχει όταν θυμόμαστε πώς η Τουρκία εκφράστηκε και για το τρομοκρατικό χτύπημα και για την τρομοκρατία στη Συρία και στο Ιράκ και πως οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει να συμμαχήσουν με τους Κούρδους. Έχουμε λοιπόν μια επιχείρηση που έρχεται να υποστηρίξει και μια γενικότερη στρατηγική στην όλη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε σχέση με τη Μέση Ανατολή. Για τις ΗΠΑ υπάρχει ένα κοινό σημείο μεταξύ των τρομοκρατικών χτυπημάτων και είναι η βαρβαρότητα. Οι κινήσεις της Τουρκίας που έχουν στόχο μια επικοινωνιακή προσέγγιση των δεδομένων έφτασαν στα όρια του επιτρεπτού. Και οι ΗΠΑ έρχονται στην περιοχή για να της εξηγήσουν τις λεπτομέρειες που υπάρχουν πάνω σε μια τεράστια σκακιέρα όπου δεν θα μπορεί να παίξει όσο και να χτυπιέται. Με αυτόν τον τρόπο, βλέπουμε επιτέλους ότι η κυπριακή ΑΟΖ λειτουργεί ως εργαλείο απελευθέρωσης και ως πλατφόρμα αντεπίθεσης του Δικαίου ενάντια στο απαράδεκτο. Έτσι ο δεσμός, αν μιλήσουμε και χρονοστρατηγικά, που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Μανχάταν και Μεσογείου θα βάλει ακόμα περισσότερο την Τουρκία στη θέση που της αξίζει.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Δείτε επίσης:
Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Δ. Βενιέρη. AtlasTv 07/03/2018  ΕΔΩ

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Σ. Ρακιντζή, ραδιοφωνικό studio ΡΕΘΥΜΝΟ, 09/03/2018 ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.