25 Ιουλίου 2016

Νέο τοπίο στη Μέση Ανατολή με χαμένους ξανά τους Κούρδους;

Μετά την επαναπροσέγγιση Ρωσίας-Τουρκίας το τοπίο στη Μέση Ανατολή αλλάζει δραματικά. Το κύριο μέτωπο αντιπαράθεσης Μόσχας και Άγκυρας, η Συρία, φαίνεται πως μπορεί τουλάχιστον να κλείσει, καθώς οι δυο χώρες αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο και το ότι η μια χρειάζεται την άλλη. 

Ο Ερντογάν ουσιαστικά τα έδωσε όλα στον Πούτιν, έστω και με τη γνωστή συγκεκαλυμμένη -όσο είναι δυνατόν- μέθοδο: Απολογία και δημόσια ταπείνωσή του, συνέλαβε τους πιλότους που κατέρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος ρίχνοντας τους στη φυλακή, με την αφορμή του πραξικοπήματος. Κάτι όμως πρέπει να έχει κι αυτός λαμβάνειν ως αντάλλαγμα. 

Πληροφορίες από αραβικές πηγές που αναπαρήγαγαν και πρόβαλαν όλα τα ρωσικά μέσα έκαναν λόγο για προειδοποίηση Πούτιν σε Ερντογάν πριν το πραξικόπημα. Οι Ρώσοι βέβαια διαψεύδουν. Επίσης, η Μόσχα συνέλαβε τον Ρώσο προμηθευτή όπλων του ΡΚΚ, τον Ζαχάρ Καλασόφ, ο οποίος είχε συναντηθεί τρεις φορές με την ηγεσία του ΡΚΚ στη Βαγδάτη τους τελευταίους οκτώ μήνες και σύμφωνα με τους Τούρκους αποτελεί τον βασικό προμηθευτή όπλων του ΡΚΚ τα οποία μεταφέρονταν μέσω Ιράν. 

Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα σε εξέλιξη ακόμα, το Κουρδικό. Δυστυχώς, καθώς ο πόλεμος στη Συρία -θα μπορούσε να- οδεύει στο τέλος του η «χρησιμότητα» των Κούρδων περιορίζεται δραματικά. Άλλωστε και οι ίδιοι οι Κούρδοι δεν είναι ενωμένοι. Δεν ήταν ποτέ… 

Αυτοί του Ιράκ διατηρούν άριστες σχέσεις με την Άγκυρα με την προοπτική να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους από το Ιράκ. Το Ιράν έχει πρόβλημα με αυτή την εξέλιξη, όχι μόνο διότι δεν επιθυμεί, στη φάση αυτή τουλάχιστον διάλυση του Ιράκ, αλλά και διότι θα αύξανε ενδεχομένως τις φυγόκεντρες τάσεις στη δικιά του κουρδική μειονότητα. 

Θα ήταν βέβαια θέμα προς διερεύνηση αν θα επιθυμούσαν οι Κούρδοι του Ιράν προοπτική ενσωμάτωσης σε μια «οθωμανική αυτοκρατορία» με τη δική της κουρδική συνιστώσα». Εδώ δεν ομονοούν επ’ αυτού οι Κούρδοι του Ιράκ… Σε κάθε περίπτωση το Ιράν έχει το δικό του κουρδικό πρόβλημα που προσφάτως αναζωπυρώθηκε με επιθέσεις των Κούρδων κατά του ιρανικού στρατού. 

Οι Κούρδοι της Συρίας και αυτοί του ΡΚΚ είναι μόνοι. Αυτή τη στιγμή έχουν απέναντί τους την Τουρκία, αλλά και τον Άσαντ. Το ερώτημα είναι αν η Μόσχα, από την στιγμή που τα βρήκε με την Άγκυρα, ενδιαφέρεται ή όχι για τη δημιουργία κουρδικού κράτους στην Συρία, την οποία επισήμως τη θέλει ενωμένη. Άρα, η μη ρωσική υποστήριξη δημιουργίας κουρδικού κράτους στην Συρία που θα μπορούσε να ήταν ο όρος του Ερντογάν για την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Ρωσία, δεν κόστιζε και τίποτα στη Μόσχα… 

Το Ιράν επίσης δείχνει να στήριξε τον Ερντογάν κατά το πραξικόπημα και θα τον στηρίξει έναντι των Κούρδων της Συρίας διότι δύσκολα θα επιτρέψει τη δημιουργία εκτεταμένου κουρδικού κράτους που θα το απειλήσει με ακρωτηριασμό, όπως προαναφέρθηκε. Βέβαια, εδώ ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη αφού είναι πιθανές οι εκπλήξεις. 

Πάντως, αυτή τη στιγμή το ισοζύγιο ισχύος στη Μέση Ανατολής έχει από τη μια πλευρά την Τουρκία, τη Ρωσία, την Συρία και το Ιράν, που είναι λιγότερο ή περισσότερο μαζί, έναντι των με κρύα καρδιά εμπλεκόμενων ΗΠΑ που παραδοσιακά δεν μπορούν να κακοκαρδίσουν την Τουρκία και των ταλαίπωρων Κούρδων της Συρίας. 

Το Ισλαμικό Κράτος, αντίθετα με ό,τι προβάλλεται, δεν υφίσταται ως πολιτικός παράγοντας πλέον στην περιοχή πνέοντας τα λοίσθια και αναμένοντας απλώς το τέλος, ή συμβιβαζόμενο με τρομοκρατική δράση δίχως τον έλεγχο σημαντικών εδαφικών περιοχών. 

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βαδίζουν κατά κρημνό μετά το πραξικόπημα με την Άγκυρα να κατηγορεί ουσιαστικά τους Αμερικανούς ως υπεύθυνους γι’ αυτό. Παρόλα αυτά οι ΗΠΑ επισήμως στηρίζουν το καθεστώς Ερντογάν. Δεν έχουν άλλη επιλογή. Η Τουρκία, αυτή την στιγμή, έχει υπερβεί τους τραγικούς αμερικανικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, με τον Ερντογάν να φλερτάρει με τη Μόσχα με στόχο και το να «ρυθμίσει» τη συμπεριφορά της Ουάσινγκτον. 

Αν οι Αμερικανοί επιχειρήσουν να δημιουργήσουν κουρδικό κράτος στην Συρία θα μπορούσαν άραγε να δουν την Τουρκία να εισβάλει (αν έχει στράτευμα μετά από τόσες εκκαθαρίσεις…), με την ανοχή της Μόσχας και της Τεχεράνης, αλλά και του Άσαντ, ο οποίος ευχαρίστως θα δει άλλους να βγάζουν το φίδι από την τρύπα για λογαριασμό του.

Οι ΗΠΑ, ενώπιον ενός τέτοιου ενδεχομένου, δεν θα έχουν τρόπο αντίδρασης, καθώς πέραν του Ιράκ και της Ιορδανίας που όμως είναι στα νότια σύνορα της Συρίας, δεν έχουν κανένα έρεισμα στην περιοχή. 

Η Μόσχα αποδείχθηκε πιο «έξυπνη» από την Ουάσινγκτον. Και ναι μεν ΗΠΑ και Ρωσία συνομιλούν για τη Συρία, αλλά παραμένουν τα αγκάθα για Ουκρανία, Ανατολική Ευρώπη, αντιπυραυλική ασπίδα και διείσδυση του ΝΑΤΟ στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Η ρωσική εμπλοκή στη Συρία δεν έγινε για τον Άσαντ τόσο και τα εκεί συμφέροντα, όσο έγινε για την Ουκρανία. 

Ήταν ένας επιτυχής ρωσικός αντιπερισπασμός που άλλαξε την ατζέντα και πιθανώς θα αλλάξει το τοπίο στη Μέση Ανατολή με τους Αμερικανούς να κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο της περιοχής για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, καθώς η «σοφή» πολιτική Ομπάμα προέβλεπε την μεταστροφή του κέντρου βάρους της αμερικανικής ισχύος από την Μέση Ανατολή στην Άπω Ανατολή, βλέποντας ως αντίπαλο την Κίνα, χωρίς όμως να έχει ιδέα πως θα κλείσει τα μέτωπα που είχαν ανοίξει. 

Οι Αμερικανοί κέρδισαν τον Ψυχρό Πόλεμο με δύο τρόπους, με τις τιμές του πετρελαίου, όπως κάνουν και σήμερα για να πλήξουν τη Ρωσία. Ασφαλώς δεν πατούν κουμπί για να το κάνουν, αλλά τρόποι χειραγώγησης του κανόνα προσφοράς-ζήτησης πάντα υπήρχαν, σε τελική ανάλυση κλιμακώνεις τις δαπάνες όταν προβλέπεις καθοδικό κύκλο για τις διεθνείς τιμές των υδρογονανθράκων.

Ο δεύτερος είναι η προσέγγιση με την Κίνα (πολιτική Κίσιντζερ), με στόχο να την κρατήσει μακριά από τη Μόσχα. Και σήμερα το παιχνίδι στη σκακιέρα είναι παγκόσμιο και δεν περιορίζεται στην Συρία. Μόνο που οι ΗΠΑ δυσκολεύονται με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία, ώστε να επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν τον έναν απέναντι στον άλλον. 

Αν δεν έγινε επαρκώς κατανοητό ακόμα, αυτό που θέλουμε να πούμε, είναι ότι οι Κούρδοι, δυστυχώς, δεν είναι παρά πιόνια στη μεγάλη αυτή σκακιέρα, τα οποία πολύ εύκολα μπορούν να θυσιαστούν στα συμφέροντα των μεγάλων. Και δεν θα είναι η πρώτη φορά.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.