10 Ιουλίου 2016

«Χορεύοντας με τους λύκους». Η επική ταινία που άλλαξε για πάντα τα γουέστερν και 9 μυστικά από τα γυρίσματα.


Είναι μια από αυτές τις ταινίες που ξεχνάμε με το πέρασμα των χρόνων όταν όμως κάποιος την αναφέρει, ή δούμε τυχαία την αφίσα με τον μουστακοφόρο Κέβιν Κόστνερ τότε σίγουρα οι περισσότεροι λέμε: «πω πω τι ταινία! Πως την είχα ξεχάσει;!». Και δικαίως αναρωτιόμαστε αφού το «Χορεύοντας με τους Λύκους» είναι ένα από τα επικά γουέστερν φιλμ που δεν θυμίζει όμως κανένα από αυτά που προηγήθηκαν.


Πρωταγωνιστής, σκηνοθέτης και συμπαραγωγός της ταινίας του 1990 ο Κέβιν Κόστνερ που μεσουρανούσε τότε στο Χόλιγουντ. Κεντρικός ήρωας ο υπολοχαγός Τζον Ντούνμπαρ τον οποίο συναντάμε το 1863. Έχει τραυματιστεί κατά τον αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, προσπαθεί να αναρρώσει και τον βρίσκουμε στην Νότια Ντακότα να συναναστρέφεται με Ινδιάνους και...να χορεύει με λύκους. Εξ ου και το όνομα που του έδωσαν οι Ινδιάνοι. Μόνο που αυτή του η συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει εύκολα αποδεκτή από τον αμερικανικό στρατό...


Η ταινία προτάθηκε για 12 Όσκαρ και κέρδισε 7 καθώς και δεκάδες άλλα βραβεία. Θεωρήθηκε αουτσάιντερ όταν γυριζόταν αλλά κατάφερε να θριαμβεύσει. Μέχρι και σήμερα πάντως, πολλοί είναι οι λάτρεις της ταινίας που δεν ξέρουν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτή. Όπως: 

1. «Το Dances With Wolves», όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος ξεκίνησε ως σενάριο και έγινε μυθιστόρημα για... να γίνει ξανά σενάριο. Ο σεναριογράφος Μάικλ Μπλέικ, είχε ασχοληθεί με την ιστορία των ιθαγενών της Αμερικής και ήθελε γράψει ένα σενάριο για ταινία αλλά ο Κόστνερ τον έπεισε να γράψει πρώτα το μυθιστόρημα και έτσι να κερδίσει το ενδιαφέρον παραγωγών του Χόλιγουντ. Μόνο που το βιβλίο του απορρίφθηκε 30 φορές μέχρι τελικά να εκδοθεί.  

2. Τα μεγάλα αμερικανικά στούντιο απέρριψαν με τη σειρά τους τη μεταφορά του μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη και ο Κόστνερ αναγκάστηκε να κάνει έρανο από ξένους επενδυτές για να συγκεντρώσει το αρχικό ποσό. Μόνο με τα μισά χρήματα από αυτά που υπολόγιζε πως θα κοστίσει η ταινία, ξεκίνησε τα γυρίσματα και τελικά βρέθηκε να βάζει από την τσέπη του 3 εκατ. δολάρια, παρά μάλιστα τα 10 εκατ δολάρια που έβαλε την τελευταία στιγμή η Onion Pictures. 

3. O Κόστνερ και ο Μπλέικ είχαν μία πολύ... περίεργη σχέση. Όπως αποκάλυψε ο Κόστνερ μετά την ταινία, ο Μπλέικ τον είχε εκνευρίσει πάρα πολύ καθώς σε κάθε ραντεβού που έκαναν με πιθανούς χρηματοδότες – παραγωγούς ο σεναριογράφος με τη συμπεριφορά του τίναζε στον αέρα τη συνάντηση. Μάλιστα κάποια στιγμή ο Κόσντερ νευρίασε τόσο πολύ που «πιάστηκαν στα χέρια» με τον Μπλέικ και, κυριολεκτικά, τον κόλλησε στον τοίχο. Σημειώνεται πως ο Κόσντερ φιλοξενούσε επί μακρόν τον Μπλέικ στο σπίτι του-κατά την περίοδο που έγραφε το «Χορεύοντας με τους Λύκους»- και η συγκατοίκηση έφτασε σε τέτοιο αδιέξοδο που ο Μπλέικ κατέληξε να πλένει πιάτα για να επιβιώσει, αφού των έδιωξε ο Κόστνερ. Μάλιστα κάποια στιγμή επικοινώνησε με τον ηθοποιό και του ζήτησε λεφτά αλλά το μόνο που έλαβε ήταν ένα sleeping bag και ένα φουρνάκι...Τελικά συναντήθηκαν ξανά, ο Κόστνερ διάβασε το σενάριο και, όπως έχει δηλώσει- «Ήταν η πιο ξεκάθαρη ιδέα που είχα ποτέ για ταινία». 

4. Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο ίδιος ο Κόστνερ αλλά η αλήθεια είναι πως είχε προσπαθήσει να αναθέσει την δουλειά σε κάποιον άλλο. Ωστόσο, οι σκηνοθέτες στους οποίους απευθύνθηκε φαίνεται πως είτε δεν αντιλαμβάνονταν τον πυρήνα της ταινίας, είτε δεν συμφωνούσαν με αυτόν και ήθελαν αλλαγές.  


5. Η ταινία ήταν εξαιρετικά απαιτητική καθώς εκτός από τα γυρίσματα σε 30 διαφορετικές περιοχές της Νότια Ντακότα του Ουαϊομινγκ το σενάριο «απαιτούσε» 3.500 βουβάλια, 300 άλογα, λύκους αλλά και έναν μικρό «στρατό» ιθαγενών. Ακόμη μεγαλύτερος όμως πονοκέφαλος ήταν οι συνθήκες υπό τις οποίες γινόταν το γύρισμα αφού πχ οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν από αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν μέχρι 37 και 38 βαθμούς Κελσίου. 

6. Σε αντίθεση με τον τρόπου που γίνονται σήμερα οι ταινίες στην περίφημη σκηνή με το κυνήγι βουβαλιών όλα τα πλάνα είναι αυθεντικά εκτός από τις σκηνές τραυματισμού των ζώων. Πράγματι χρησιμοποιήθηκε ένα κοπάδι 3.500 βουβαλιών που τρέχουν στο λιβάδι ενώ τα γυρίσματα της σκηνής πήραν αρκετές ημέρες καθώς τα ζώα έπρεπε να είναι σε συγκεκριμένη διάταξη και μπορούσε να γίνει μόνο μια λήψη τη φορά ενώ έτρεχαν στο λιβάδι. Οι προετοιμασίες ξεκινούσαν στις 5 το πρωί αλλά το γύρισμα ξεκινούσε έξι ώρες μετά. 

7. Στο 95% των πιο επικίνδυνων σκηνών ο Κόστνερ δεν δέχθηκε να ντουμπλαριστεί από κασκαντέρ. Είναι ο ίδιος αυτός που φαίνεται στις ταινίες να ιππεύει, να πυροβολεί αλλά και χορεύει με τους λύκους. Και μπορεί το αποτέλεσμα να ήταν εντυπωσιακό αλλά προκάλεσε νευρική κρίση στα μέλη του συνεργείου αφού πχ σε ένα από τα γυρίσματα της σκηνής με τα βουβάλια ο Κόστνερ έπεσε από το άλογό του. 


8. Φυσικά η «συνεργασία» με τους λύκους ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Οι λύκοι Μπακ και Τέντι παρά τις προσπάθειες των εκπαιδευτών είχαν ένα ιδιαίτερο...ταμπεραμέντο και ήταν αρκετά ατίθασοι. Χρειάστηκε υπομονή και πολλά «κεράσματα» κρέατος για να πειστούν να συνεργαστούν ενώ υπάρχουν και σκηνές πίσω από τις κάμερες που δείχνουν τον Κόστνερ να προσπαθεί να κάνει τους λύκους να αλυχτήσουν με κάθε τρόπο! 

9. Η ταινία, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις από αρκετές κασσάνδρες του Χόλιγουντ έγινε το πιο κερδοφόρο γουέστερν με κέρδη 184 εκατ δολαρίων μέσα σε 6 μήνες στις ΗΠΑ και άλλα 240 εκατ δολάρια στο εξωτερικό ενώ 25 και πλέον χρόνια μετά συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή.  

πηγή



Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΛΑΜΕ ΗΤΑΝ Η Τ Α Ι Ν Ι Α!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟ ΘΥΜΙΣΕΣ!

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.