6 Μαρτίου 2016

Τί είναι όμως ο.. προβληματισμός;

Γράφει ο +Vaggelis Episkopou 
 
Όσοι είστε τακτικοί και συχνοί επισκέπτες του yannidakis, είστε αναμφίβολα «οικείοι» με την λέξη αφού την βλέπετε σε καθημερινή, σχεδόν, βάση. Εσείς που βρεθήκατε να περιπλανιέστε σήμερα στα λημέρια αυτού του ιστολογίου -είτε τυχαία, είτε επειδή σας κέντρισε «κάτι» το ενδιαφέρον- θα την συναντήσετε αρκετές φορές στο διάβα σας. Ακόμα και αν δεν σκοπεύετε να ξαναβρεθείτε εδώ γύρω στο κοντινό μέλλον ή γενικά, σήμερα θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε μια μικρή γεύση από την έννοια του προβληματισμού, έννοια και ιδέα που πηγαίνει χεράκι-χεράκι με αυτό εδώ το μέρος. Όπως παρατηρείτε, η πλειοψηφία των άρθρων του yannidakis έχουν τίτλο που φέρει όνομα με αρχή:
 
 
Τί είναι όμως ο.. προβληματισμός; 
 
Αν «γκουγκλάρουμε» την λέξη “προβληματισμός”, μπροστά μας θα εμφανιστούν διάφοροι ορισμοί και ετυμολογίες όπως: το να έχει κάποιος πνευματικές ανησυχίες”, “τα ερωτηματικά και οι ανησυχίες γύρω από ένα θέμα” και  σειρά σκέψεων για κάποιο θέμα με σκοπό την προσέγγιση ή την επίλυση του.
 
Φαντάζομαι ότι και στο μυαλό του καθενός μας, η έννοια της λέξης πλησιάζει και είναι παρόμοια με αυτούς τους τρεις ορισμούς. Ενώ, όμως, υπάρχει μεγάλη απόσταση από το «προβληματίζομαι/ανησυχώ για ένα ζήτημα», μέχρι το «σκέφτομαι τρόπους επίλυσης του προβλήματος», αμφότερα είναι είδη προβληματισμού τα οποία συμβάλλουν, με τον δικό τους τρόπο, στην διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν, χωρίς όμως το ένα να οδηγεί απαραίτητα στο άλλο. Τα πρώτα, ορισμένες φορές, λειτουργούν ως μέσα αποφυγής επανεμφάνισής τους, ενώ το δεύτερο ως άμεση αντίδραση στο θέμα-πρόβλημα. 
 
Εναλλακτικά, ένας προβληματισμός δημιουργείται από οποιοδήποτε ζήτημα δίνει τροφή για σκέψη. 
 
Υπάρχει (μόνο) ως έννοια στις μέρες μας; 
 
Δύσκολη ερώτηση, με περίπλοκη απάντηση. Η αλήθεια είναι πως, πέρα από ατομικές περιπτώσεις, αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία αυτού του κόσμου, θα παρατηρήσει ότι ενώ έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος σε πολλούς τομείς και αρκετά «εμπόδια» έχουν ξεπεραστεί (ή δρομολογούνται κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση), τα περισσότερα προβλήματα και κοινωνικά ζητήματα, ανά τους αιώνες, είναι παρόμοια και επανεμφανιζόμενα. Οικονομικές κρίσεις, προσφυγικά ζητήματα και πολιτικές.. ανησυχίες, όλα είναι «χιλιοπαιγμένα» τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Γιατί όμως επαναλαμβάνονται; Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος δεν προβληματίζεται; Μήπως προβληματίζεται αλλά.. «μέχρι εκεί»; Όχι απαραίτητα. Σημαίνει, όμως, ότι το πρόβλημα ενός, δεν είναι αυτομάτως και πρόβλημα για όλους τους υπόλοιπους. Σημαίνει, επίσης, ότι κάθε πλευρά αντιμετωπίζει ένα ζήτημα από μια διαφορετική οπτική γωνία, με έναν αλλιώτικο προβληματισμό και καταλήγει να διαχειρίζεται την κατάσταση με τον δικό της τρόπο. Με λίγα λόγια, «ναι προβληματιζόμαστε, αλλά όχι πάντα με τον ίδιο τρόπο και για τα ίδια θέματα». 
 
Οπότε, «και ναι, και όχι». 
 
Είναι «καλό» να προβληματιζόμαστε; 
 
Σε λογικό και ανάλογο βαθμό, προσωπικά, πιστεύω πως ναι. Όσο υπάρχουν θέματα που χρειάζονται επίλυση ή, έστω, απασχολούν, δεν είναι απλώς «καλό» να προβληματιζόμαστε. Είναι αναγκαίο, καθώς και υγιές. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε προβλήματα/θέματα του κοινωνικού συνόλου, αλλά και σε προσωπικά επίσης. Το γεγονός ότι μπαίνουμε σε μια διαδικασία είτε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση αναλογίζοντας τα αίτια δημιουργίας της και το ενδεχόμενο μερίδιο ευθύνης που φέρουμε, είτε για να αποκτήσουμε άποψη για ένα θέμα, ή, έστω, να εξετάσουμε την γνώμη κάποιου άλλου πάνω σε αυτό, είναι θετικό από μόνο του.
 
Δεν είναι μόνο ο στοχασμός για το εκάστοτε θέμα που είναι σημαντικός, αλλά και η πνευματική ενδοσκόπηση και εαυτοσκοπία που γίνεται παράλληλα, συνειδητά ή μη. 
 
Από την άλλη, ο συνήθης «προβληματισμός» δημιουργείται επειδή υπάρχουν «προβλήματα» και θέματα που απασχολούν. Ίσως δίχως αυτά να μην υπήρχε ο πρώτος και τα πράγματα να ήταν απλούστερα και, μάλλον, καλύτερα. Ίσως πάλι.. όχι; 
 
Εις το επανιδείν... +Vaggelis Episkopou 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.