29 Οκτωβρίου 2015

Υπουργεία Εξωτερικών και ΑΟΖ.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Τώρα μπαίνουμε σε μια νέα φάση για το θέμα της ΑΟΖ και πολλοί βέβαια θα πουν επιτέλους, αφού τώρα ακόμα και τα Υπουργεία Εξωτερικών ασχολούνται και στην Ελλάδα και στην Κύπρο με το θέμα της τριμερούς με την Αίγυπτο και ανοιχτά πλέον για την προώθηση της οριοθέτησης των ΑΟΖ μας. Δεν πρόκειται πια για ένα θέμα για γραφικούς, όπως έλεγαν παλαιότερα. Τώρα σε επίσημο επίπεδο αποδέχονται όλοι ότι ετοιμαζόμαστε για αυτήν τη σημαντική πράξη άνευ προηγουμένου για την Ελλάδα, αφού η μοναδική συμφωνία που έχουμε είναι αυτή του 1977 με την Ιταλία για το θέμα της υφαλοκρηπίδας που δεν έχει μετατραπεί ακόμα σε συμφωνία ΑΟΖ. 

Η εξήγηση όλων αυτών των κινήσεων δεν είναι βέβαια στρατηγικής φύσης, αφού όλοι τους περιμένουν την πραγματικότητα του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ για να προχωρήσουν τις διαδικασίες που είχαν αρχίσει σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά χωρίς να τις πιστεύουν. Έπρεπε ν’ αλλάξουν όλα τα δεδομένα από επιστημονικής πλευράς για να κάνουν απλώς το επόμενο βήμα. Ταυτόχρονα βλέπουμε όλοι μας ότι η δυναμική της υπόθεσης προέρχεται επί του πρακτέου από την Αίγυπτο και οι άλλοι απλώς ακολουθούν τη φορά χωρίς να παίρνουν πραγματικές πρωτοβουλίες. 

Απλώς έχουν πιεστεί και όχι πειστεί ότι πρόκειται για ένα καλό timing. Σε κάθε περίπτωση, αφού είναι όντως έτσι τα νέα δεδομένα, πρέπει να τα αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά για να μην έχουν τα ίδια αποτελέσματα με το γύρο αδειοδότησης για τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ, όπου με την αλλαγή απόψεων καταλήξαμε να έχουμε μόνο τρεις υποψηφιότητες, ενώ ήταν ο μεγαλύτερος διαγωνισμός που οργανώνει η Ελλάδα και μάλιστα σε επίσημο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Απλώς η ασχετοσύνη μερικών δεν έχει όρια και το είδαμε πρακτικά. Το καλό με τις οριοθετήσεις των ΑΟΖ είναι ότι εμπλέκονται περισσότεροι αρμόδιοι από διάφορα υπουργεία και βέβαια από διάφορους χώρους έτσι ακόμα και μέσω μιας ισορροπίας Nash μπορεί να βρεθεί μια ορθολογική λύση και γι’ αυτό το λόγο αναμένουμε θετικές εξελίξεις.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης:

Ν. Λυγερός - Ξενάγηση στα ναυπηγεία της Spanopoulos group. Σαλαμίνα, 26/10/2015 ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.