31 Αυγούστου 2015

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΦΛΩΡΑΣ ΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

Λάβαμε την παρακάτω επιστολή από τα Βιβλιοπωλεία ΦΛΩΡΑΣ:

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Ύστερα από 40 χρόνια ο φετινός Σεπτέμβριος, η σχολική χρονιά 2015, δεν θα ξεκινήσει μαζί με τα Βιβλιοπωλεία Φλωράς. Η εταιρεία μας διέκοψε την λειτουργία της, μην μπορώντας να σταθεί όρθια στον πολυετή βιασμό της από το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου και στην «υποστήριξη» που έδωσε στο καρτέλ η πολυετής καθυστέρηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να το τιμωρήσει.

Τα τελευταία 3 χρόνια ήταν απίστευτα δύσκολα. Οι πελάτες μας, φυσικά, δεν γνώριζαν το μέγεθος του κακού που μας προξένησε το δίδυμο «καρτέλ ξενόγλωσσου βιβλίου-Επιτροπή Ανταγωνισμού» και διαπιστώνοντας τις αδυναμίες μας, μας εγκατέλειπαν σταδιακά. Μείναμε ζωντανοί ελπίζοντας ότι θα τα καταφέρουμε. Το χρωστούσαμε στους πελάτες μας, στους ανθρώπους που εργάστηκαν τόσα χρόνια στα Βιβλιοπωλεία Φλωράς (και στους οποίους οφείλουμε ευγνωμοσύνη) και στον εαυτό μας.

Ήταν όμως αδύνατο. Η λαίλαπα του καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου δεν μας άφησε περιθώριο. 

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ – ΠΙΚΡΙΑ - ΔΙΚΑΙΩΣΗ 

Φεύγουμε από την εμπορική δραστηριότητα με μεγάλη ικανοποίηση, με τεράστια πικρία, δικαιωμένοι τουλάχιστον για τους λόγους που κλείνουμε. 

Μεγάλη Ικανοποίηση γιατί η οικογένεια Φλωράς ευτύχησε επί 40 χρόνια να ασχοληθεί με ένα σπουδαίο αντικείμενο εργασιών, με την πώληση εκπαιδευτικών βιβλίων, σε ένα κοινό, στους μαθητές, που η εξέλιξη του μόνο ικανοποίηση μας έδινε. Η χαρά να ψωνίζουν τα βιβλία τους μαθητές αγγλικών που μεγάλωναν μαζί μας και λίγα χρόνια μετά αγόραζαν τα βιβλία των παιδιών τους από εμάς, ήταν εκπληκτική. 

Μεγάλη Ικανοποίηση γιατί υπηρετήσαμε πιστά τον χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, έναν χώρο που αποτελείται από μοναδικούς επαγγελματίες, παθιασμένους δασκάλους, κολώνες της Ελληνικής Κοινωνίας. 

Τεράστια πικρία γιατί πιστέψαμε ότι η Ελληνική Πολιτεία λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι ικανοί, οι τολμηροί, οι φιλόδοξοι ανταμείβονται. Επενδύσαμε ότι είχαμε και δεν είχαμε στην εργασία μας. Προσφέραμε εκατομμύρια μεροκάματα σε ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν, σε συνεργάτες που μεγάλωσαν μαζί μας. Πληρώσαμε εκατομμύρια σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Φτάσαμε να είμαστε η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στην Ελλάδα, με 8.000.000€ πωλήσεις ετησίως, 90 μόνιμους συνεργάτες και 130 εκτάκτους ετησίως. Και εισπράξαμε στο τέλος το μίσος ενός Συστήματος προς αυτούς που ήθελαν να ανταγωνιστούν ελεύθερα και δυναμικά. 

Τεράστια πικρία γιατί σήμερα έχουν εκδοθεί σωρεία αποφάσεων με βάση τις οποίες τα Βιβλιοπωλεία Φλωράς καταστράφηκαν από το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου (τέσσερις ποινικές δικαστικές αποφάσεις, δυο αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έξι αποφάσεις Διοικητικού Εφετείου, δυο αποφάσεις ΣτΕ) καταδεικνύοντας ποιος μας κατέστρεψε. 

Τεράστια πικρία γιατί σήμερα έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΕΣ με βάση τις οποίες τα Βιβλιοπωλεία Φλωράς καταστράφηκαν από την ίδια την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, από το ίδιο το Κράτος δηλαδή. Από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που έχωσε στα βαθιά συρτάρια της την καταγγελία μας, ευνοώντας, προφανώς, το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου και καταστρέφοντας την εταιρεία μας αλλά και τους καταναλωτές που καταληστεύτηκαν τα χρόνια αυτά από το καρτέλ. Ενώ ήδη από το 2003 είχε τα στοιχεία στα χέρια της, αλλά και σχετικό σχέδιο εισήγησης, ότι το καρτέλ παρανομούσε, τα στοιχεία θάφτηκαν προς όφελος του καρτέλ. 

Τεράστια πικρία γιατί τα προβλήματα με το καρτέλ ήταν γνωστά σε πολλούς, ιδίως στην Πολιτική ηγεσία της χώρας τα έτη 2001-2013, αλλά δυστυχώς έκλειναν τα αυτιά τους. Ένας κακόπιστος θα έλεγε ότι δεν τους ενδιέφερε η ληστεία των Καταναλωτών και η καταστροφή ελληνικών επιχειρήσεων. Ένας κακόπιστος θα έλεγε ότι με την αδιαφορία τους «προστάτευαν» (πρακτικά) τις ξένες εταιρείες του καρτέλ και τους Έλληνες μετόχους των ελληνικών εταιρειών του καρτέλ που ήταν κρυμμένοι σε δαίδαλο offshore εταιρειών στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Ένας καλόπιστος θα έλεγε ότι, δυστυχώς, ήταν παντελώς ανίκανοι να προστατέψουν το δημόσιο καλό.

Κλείνοντας την εταιρεία μας αισθανόμαστε, έστω, δικαιωμένοι, αφού τεκμηριώθηκε πλήρως η αιτία της πτώχευσης της επιχείρησης. Δεν μας κάνει χαρούμενους αλλά είναι μια δικαίωση. 

ΖΗΤΑΜΕ ΣΥΓΝΩΜΗ 

Ο τρόπος που κλείνει η εταιρεία μας δεν είναι ο καλύτερος και αφήνει πίσω της εκκρεμότητες που ελπίζουμε να διευθετηθούν όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές πτωχευτικές διαδικασίες. Εκφράζουμε την λύπη μας για το λυπηρό αυτό γεγονός, ελπίζουμε πραγματικά να μην είχε συμβεί ποτέ και να ήμασταν συνεπείς προς όλους, όπως ήμασταν επί δεκαετίες, πριν μας βιάσει και μας δολοφονήσει το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου, με την συμπαράσταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (έστω και άθελά της). 

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ 

Η οικογένεια Φλωρά θα ήθελε να ευχαριστήσει από τα βάθη της καρδιάς της όλους εκείνους που συμπορεύτηκαν μαζί μας σε αυτό το απίθανο ταξίδι των 40 ετών. Τους ανθρώπους που εργάστηκαν στην εταιρεία μας, τους εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες που μας τίμησαν, τους προμηθευτές μας που μας στήριξαν στα ωραία και στα δύσκολα.

Με εκτίμηση

Γιώργος Φλωράς
Βιβλιοπωλεία Φλωράς
Πανεπιστημίου 59 Αθήνα

ΣΧΟΛΙΟ
Μπορεί να είναι μια λυπηρή ιστορία για την εταιρεία αν και πρέπει να τονίσουμε ότι δεν γνωρίζουμε την άποψη του επονομαζόμενου "Καρτέλ των Ξενόγλωσσων βιβλίων", όμως τυχαίνει να γνωρίζουμε την άποψη των εργαζομένων του Φλωρά οι οποίοι το 2012 έκαναν καταγγελίες κατά της εταιρείας, ΕΔΩ.

Ας δούμε το σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας:

ΤΕΡΜΑ Η ΑΝΟΧΗ  ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ
ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ «ΦΛΩΡΑΣ» 

Τα βιβλιοπωλεία «Φλωράς», μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες βιβλιοπωλείων, με τζίρους που τα τελευταία χρόνια την έβαζαν στην πρώτη τετράδα εταιριών λιανικής πώλησης βιβλίου στην Ελλάδα, αποφασίζει τον τελευταίο 1,5 χρόνο, λόγω, όπως διατείνεται η διοίκηση, της σύγκρουσής που ξεκίνησε με διεθνείς εκδοτικούς οίκους και βασικούς διακινητές ξενόγλωσσου βιβλίου, να συρρικνώσει τις δραστηριότητες της και να αρχίσει τις δραστικές περικοπές στο εργατικό κόστος. Και σα μην έφταναν όλα αυτά, στο πλαίσιο της ευρύτερης οικονομικής κρίσης έρχεται και η υπαγωγή στο διαβόητο πλέον άρθρο 99 για να της δώσει το άλλοθι να εφαρμόσει τις πλέον αντεργατικές πολιτικές.

Το 2007 η αλυσίδα αριθμούσε 12 καταστήματα καθώς και δικιά της αποθήκη, γραφεία διεύθυνσης, τμήμα αποστολών και ηλεκτρονικού καταστήματος, απασχολώντας 70 συναδέλφους. Αυτή τη στιγμή η αλυσίδα αριθμεί 4 καταστήματα καθώς έκλεισαν 8 καταστήματα, εκ των οποίων τα 6 μέσα στο 2011 και μόλις 3 τον τελευταίο μήνα. Έτσι το προσωπικό έχει μειωθεί στους 25 υπαλλήλους.

Αλλά και οι εναπομείναντες εργαζόμενοι τα τελευταία 2 χρόνια έχουν υποστεί μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων (που φτάνουν ακόμα και τους 5 μήνες!!!). Και όλα αυτά βέβαια αφού, με την απειλή μιας επερχόμενης ανεργίας, οι συνάδελφοι  έχουν αποδεχτεί μειώσεις μισθών και ελαστικοποίηση του εργασιακού τους χρόνου. Το αποκορύφωμα όλων αυτών είναι η τελευταία «πρόταση» της διοίκησης για καινούργια επιχειρησιακή σύμβαση με ακόμα μικρότερες αποδοχές. Και όλα αυτά σε μια επιχείρηση η οποία ποτέ δεν τήρησε την κλαδική συλλογική σύμβαση, αφού δεν κατέβαλε στους δικαιούχους συναδέλφους επιδόματα ξένων γλωσσών και ταμιακών λαθών.

Οι συνάδελφοι, εν μέσω της γενικευμένης απειλής που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων των εργαζομένων, αναγκάστηκαν να αποδεχτούν τα λεγόμενα της διοίκησης και συνεχίζουν να δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες υπό τις πιέσεις μιας εργοδοσίας που ακόμα πουλά το ανέξοδο γι’ αυτήν παραμύθι περί συλλογικής προσπάθειας.

Με την απειλή λοιπόν κλεισίματος της εταιρείας και με τις ψευδείς υποσχέσεις περί διατήρησης των θέσεων εργασίας, οι εργαζόμενοι συναίνεσαν 2 φορές στην αλλαγή των συμβάσεων εργασίας και σε περικοπές μισθών. Η τελευταία αλλαγή έγινε μέσα στον Νοέμβριο του 2011, η οποία ακολούθησε μετά από την περίοδο της σχολικής περιόδου κατά την οποία είχαν κληθεί να επανέλθουν στα κανονικά τους ωράρια για να βγάλουν τα σπασμένα… Ακολούθησαν, λίγο πριν την έναρξη της εορταστικής περιόδου, το κλείσιμο 3 ακόμα καταστημάτων και οι απολύσεις των συναδέλφων που τα στελεχώνανε χωρίς την καταβολή των δεδουλευμένων και των νομίμων αποζημιώσεων. 

Όλα δείχνουν πως αυτά δεν θα είναι οι τελευταίες κινήσεις από την πλευρά της εργοδοσίας. Η μη καταβολή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων απόλυσης φανερώνει τις παραπέρα προθέσεις της. Όμως οι εργαζόμενοι δεν μοιραστήκαμε τίποτα από την κερδοφορία των εργοδοτών κατά την εποχή των παχιών αγελάδων, γι’ αυτό και δεν πρέπει να τους αφήσουμε να δανείζονται από τους μισθούς και τις αποζημιώσεις μας. Δεν θα ανεχτούμε οι συνάδελφοι να μένουν απλήρωτοι λόγω μιας κρίσης για την οποία οι ίδιοι δεν ευθύνονται. 

Δεν (ξε)πουλάμε την εργατική μας δύναμη και τα δικαιώματα μας
Ενωμένοι με τους συναδέλφους μας παλεύουμε για τις ανάγκες αλλά και την αξιοπρέπεια μας. 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λόντου 6 (2ος όροφος) Εξάρχεια,  210-3820537, sylyp_vivliou@yahoo.gr, bookworker.wordpress.com




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.