25 Ιουλίου 2015

ΤΟ ΝΕΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ «ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ».

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Παρ’ όλη την ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την επιβολή του νέου ακόμα πιο καταστροφικού μνημονίου, θα πρέπει να δούμε κάποιες αλήθειες που σκόπιμα μας αναγκάζουν να τις αγνοούμε. Μια από αυτές είναι το νέο Αμερικανικό Δόγμα και ο συσχετισμός του με την γεωπολιτική διάσταση της ευρύτερης περιοχής στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.

Τα πρώτα συμπεράσματα από την διατύπωση του νέου Αμερικανικού Δόγματος ασφαλείας του 2015 που συντάχτηκε από το αμερικανικό πεντάγωνο και το οποίο σηματοδοτεί τις παγκόσμιες εξελίξεις στο εγγύς μέλλον είναι εκ πρώτης όψεως πολύ εντυπωσιακά.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «America Not Safe Unless It Conquers The World», δηλαδή, «η Αμερική δεν είναι ασφαλής εκτός αν νικήσει (υποτάξει) όλο τον κόσμο». Σύμφωνα με την διατύπωση αυτή η μεγαλύτερη σήμερα απειλή για τις ΗΠΑ είναι τα κράτη αυτά που δεν υποτάσσονται στην αμερικανική εξουσία και δεν υπακούουν στις αμερικανικές προδιαγραφές λειτουργίας τους προκαλώντας απειλή για την ίδια την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα κράτη αυτά, «revisionist states», σύμφωνα με το αμερικανό Πεντάγωνο είναι Ρωσία, Κίνα, Βόρειος Κορέα και Ιράν, (παρά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν οι στρατηγικές και γεωπολιτικές αντιπαλότητες είναι τεράστιες όπως διατείνεται το αμερικανικό Πεντάγωνο). Το πιο όμως επικίνδυνο είναι η Ρωσία ενώ για την Κίνα υπάρχει μια ελπίδα από τους ιθύνοντες του Πενταγώνου ότι παρά τις διενέξεις που έχουν δημιουργηθεί τελευταία στον Ειρηνικό Ωκεάνιο θα υπάρξει δυνατότητα προσέγγισης. Όσον αφορά το Ιράν, το καλύτερο σενάριο για το αμερικανικό Πεντάγωνο είναι να ακολουθήσει μεσοπρόθεσμα την τύχη των Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία.

Η υποκρισία του νέου αυτού δόγματος είναι ότι ενώ τονίζει την μεγάλη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη ανεξαρτησία των άλλων κρατών και στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την προώθηση της ειρήνης της φιλίας μεταξύ των χωρών και την προάσπιση των ανθρωπινών δικαιωμάτων στον κόσμο, από την άλλη επιχειρείται οργανωμένη αποσταθεροποίηση με σκοπό την ανατροπή νομίμων καθεστώτων όπως αυτό τον καιρό γίνεται στην Αρμενία, Κιργιζιστάν, Εκουαδόρ, Βενεζουέλα, Βολιβία, Βραζιλία και Αργεντινή.

Πέραν όμως όλων τούτων εκείνο που προέχει για τους ιθύνοντες του Πενταγώνου είναι η Ρωσία η χώρα που περισσότερο από όλες τις άλλες έχει αμφισβητήσει την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ. Η Ρωσία σήμερα για την Αμερική θυμίζει ότι ήταν η Καρθαγένη για την ρωμαϊκή αυτοκρατορία όπως χαρακτηριστικά φαίνεται από τους λόγους του Ρωμαίου Cato, που κάθε φορά τελείωνε τον λόγο του με την φράση, «Carthage must destroyed», δηλαδή, «η Καρθαγένη πρέπει να καταστραφεί», δηλαδή, «η Ρωσία πρέπει να καταστραφεί».

Σίγουρα προκαλεί δέος η με αυτόν τον τρόπο νομιμοποίηση του πολέμου για την… ασφάλεια των ΗΠΑ, δηλαδή για την παγκόσμια κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών και την επιβολή των δικών της αρχών διακυβέρνησης και πολιτιστικής ανάπτυξης.

Εδώ θα σταθούμε στην ελληνική περίπτωση. Η χώρα μας φαντάζει σαν ένας κόμβος υλοποίησης των αμερικανικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή και έτσι εξηγείται κατά κάποιο τρόπο και η προσπάθεια καθυπόταξης κάθε δυνατότητας άσκησης ανεξάρτητης πολιτικής σύμφωνα με τα εθνικά μας συμφέροντα που θα μπορούσαν να αντιταχτούν στην αμερικανική πολιτική. Η ανατροπή της κατάστασης υποδούλωσης της χώρας στην ευρωπαϊκή μνημονιακή σκλαβιά, σίγουρα εξαρτάται σημαντικά και από τις γεωπολιτικές ισορροπίες που εξελίσσονται σε ένα ιδιαιτέρα ρευστό πεδίο, το οποίο όμως η ελληνική πλευρά μπορεί να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο ακριβώς για να ανατρέψει αυτή την ζοφερή κατάσταση. Μόνο έτσι το μειονέκτημα μετατρέπεται σε τεράστιο πλεονέκτημα.

Το πρόβλημα όπως πάντα είναι ποιος θα μπορέσει να προχωρήσει σε μια πολιτική με βάση την γεωπολιτική αξία της χώρας και το μεγάλο της ενεργειακό πλούτο. Ποιος επιτέλους θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτή την τεράστια γεωπολιτική αξία και να πάψει να κυβερνά την χώρα ωσάν μια κλασική ψωροκώσταινα.

Σίγουρα δεν συμβιβάζεται το γεγονός ότι όταν έχεις ένα πανάκριβο οικόπεδο ζητιανεύεις για να επιβιώσεις μέσα στην φυλακή και αλήθεια, τι έγινε εκείνη η περίφημη υπόθεση της ΑΟΖ;;!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ 
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος



Share

1 σχόλιο:

ΜΑΡΙΟΣ είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.