13 Ιουνίου 2014

Πόλη την πόλη κατακτούν οι ακραίοι ισλαμιστές το Ιράκ.

Εφιαλτικό είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται αργά αλλά σταθερά στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής με επίκεντρο τη σπαρασσόμενη Συρία αλλά και το γειτονικό της Ιράκ, που, όπως φαίνεται, 11 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή του από Αμερικανούς και συμμάχους, δεν έχει καταφέρει ν’ αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής και συγκροτημένης χώρας. Η κατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ μετά από την πρωτεύουσα Βαγδάτη, από ακραίους ισλαμιστές ενόπλους, μέλη της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε», την Τρίτη, επανέφερε στο προσκήνιο αυτό που τα μεγάλα ΜΜΕ ονομάζουν, πλέον «ξεχασμένο πόλεμο», καθώς τα βλέμματα είναι στραμμένα, τα τελευταία χρόνια στη Συρία, και πιο πρόσφατα στην Ουκρανία. 

Αυτός ο πόλεμος, όπως φαίνεται, στην, πάλαι ποτέ, ευημερούσα Μεσοποταμία, όντως δεν τέλειωσε ποτέ. Μπορεί τα αμερικανικά στρατεύματα και οι σύμμαχοί τους να αποχώρησαν, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, μετά από μια παρουσία περίπου 10 χρόνων, όμως άφησαν πίσω τους μόνο συντρίμμια και μια χώρα βυθισμένη στο εμφύλιο μίσος. Η στρατιωτική κατοχή που ακολούθησε την εισβολή του Μαρτίου του 2003 και την κατοχή της χώρας, πάντα υπό τον μανδύα της «ανθρωπιστικής» παρέμβασης για το καλό του ιρακινού λαού απέναντι στον, κατά κοινή ομολογία, αιμοσταγή Σαντάμ Χουσεϊν, και υπό τον έτερο «μανδύα» του «προληπτικού πλήγματος» για την αντιμετώπιση όπλων μαζικής καταστροφής, που ουδέποτε εντοπίστηκαν, έδωσε τη χαριστική βολή σε μια χώρα που παρέπαιε λόγω του παρατεταμένου εμπάργκο από το 1991 και μετά αλλά τουλάχιστον ζούσε.

Η παρέμβαση των ξένων στρατευμάτων δεν έφερε τίποτε από όσα ευαγγελιζόταν στο Ιράκ αλλά αντίθετα κατέστρεψε ό,τι είχε μείνει όρθιο από τις βασικές υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση κλπ), από το σύστημα υγείας και παιδείας. Και κυρίως κατέστρεψε εκ βάθρων την εξαιρετικά ευαίσθητη εθνοτική συνοχή της χώρας, η οποία είχε, ήδη, πληγεί από την κυριαρχία του Σαντάμ Χουσεϊν και την αμέριστη στήριξή του προς την σουνιτική κοινότητα. Η ολική συμπόρευση των Κούρδων στο βορρά με τους κατακτητές του αποξένωσε εξαρχής από τον υπόλοιπο πληθυσμό και η, αρχικώς, σιωπηλή συναίνεση, ως ένα βαθμό, των σιιτών ενέτεινε το ρήγμα με τους σουνίτες.

Παρόλα αυτά, το καθοριστικό πλήγμα ήταν η ίδια η κατοχή, καθώς τα ξένα στρατεύματα προκειμένου να διασφαλίσουν την παρουσία και την εξουσία τους όσο ήταν εκεί αξιοποίησαν αυτές τις θρησκευτικές και εθνοτικές διαφορές, συμμαχώντας μία με τον έναν μία με τον άλλο, υποσχόμενα μία στον έναν μία στον άλλο, με αποτέλεσμα να καλλιεργήσουν το πρόσφορο έδαφος της εμφάνισης και ανάπτυξης ισχυρότατων ισλαμιστικών οργανώσεων που ευαγγελίζονταν, καταρχήν την εκδίωξη των ξένων, κατά δεύτερον την «ενότητα» του ιρακινού πληθυσμού, ενώ ουσιαστικά προπαγάνδιζαν τον ισλαμικό φανατισμό και τη μισαλλοδοξία. Το Κουτί της Πανδώρας άνοιξε και πλέον δεν φαίνεται να κλείνει εύκολα γιατί είναι γνωστό ότι με ορισμένα πράγματα, όπως ο θρησκευτικός φανατισμός καλό είναι να μην «παίζει» κανείς.

Το εκρηκτικό αυτό μίγμα καθώς και η ασυδοσία με την οποία σιιτικές πολιτικές δυνάμεις νέμονται την εξουσία υπό τον πρωθυπουργό Μάλικι από τις πρώτες εκλογές και μετά λειτουργώντας περισσότερο εκδικητικά απέναντι στους σουνίτες παρά ως πραγματική ενωτική κυβέρνηση, κατάφερε το ακατόρθωτο: σε μια χώρα με ισχυρό κοσμικό παρελθόν, ιδιαίτερα στη σουνιτική κοινότητα, το οποίο φάνηκε και τα πρώτα χρόνια της κατοχής όταν η πλειοψηφία των οργανώσεων που στάθηκαν απέναντι στα αμερικανικά στρατεύματα ήταν κοσμικές, εμφυτεύθηκε και θέριεψε ο ισλαμικός φανατισμός. Έτσι, σήμερα, παρατηρείται το θλιβερά ειρωνικό φαινόμενο σε περιοχές που έστησαν κοσμικές αντι-ισλαμιστικές οργανώσεις που πολέμησαν την αλ Κάιντα μαζί με τους Αμερικανούς, να κυριαρχούν οι ακραίοι ισλαμιστές.

Η Μοσούλη, από την οποία μόνο τα τελευταία 24ωρα, έφυγαν πανικόβλητοι 150.000 κάτοικοι για να αποφύγουν τον τρόμο των ακραίων, είναι μία από αυτές τις πόλεις. Πριν από τους κατοίκους, έφυγε ο ιρακινός στρατός, ο οποίος παρά τα αλλεπάλληλα «μαθήματα» από τους Αμερικανούς, ουδέποτε στάθηκε στα πόδια του μετά το 2003. Και έτσι το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε ελέγχει από την Τρίτη την Μοσούλη. Και από τον Ιανουάριο ελέγχει τη Φαλούτζα, στο Ιράκ, όπου παρά τις απειλές της ιρακινής ηγεσίας, δεν έχει επιτευχθεί η ανακατάληψή της.

Και, ας μην ξεχνάμε, ότι η ίδια οργάνωση είναι αν όχι η σημαντικότερη, σίγουρα από τις σημαντικότερες, που δρουν στη γειτονική Συρία. Είναι η ισλαμιστική οργάνωση με τους περισσότερους ξένους εθελοντές. Σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι που έχουν εντοπιστεί να πολεμούν με τους ισλαμιστές στη Συρία, πολεμούν στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε. Η διαρκώς εντεινόμενη δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης, με τη διαρκή, προφανώς, χρηματοδότηση, την πιο άρτια στρατιωτική εκπαίδευση και τον πιο σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό (σύμφωνα με μαρτυρίες από τη Συρία) που προφανώς προέρχεται από τα γνωστά δίκτυα που παλιότερα στήριξαν και άλλους ισλαμιστές αλλά και τους Ταλιμπάν αρχικώς (Σ. Αραβία, Κατάρ και άλλες χώρες του Κόλπου μεταξύ άλλων) είναι προφανές ότι πλέον χτυπά καμπάνακι. Ένα καμπανάκι που ακούγεται πολύ μακρύτερα από τα όρια των Συρία και Ιράκ που, όπως κατρακυλούν μέρα με την ημέρα ολοένα περισσότερα προς την μετατροπή τους σε «αποτυχημένα κράτη», failed states όπως λένε και οι Αμερικάνοι. Και τα «αποτυχημένα κράτη», ή όσα κατέληξαν έτσι μετά από σειρά επεμβάσεων, συχνά εξελίσσονται σε ωρολογιακές βόμβες για ολόκληρες περιοχές.

Πηγές: bbc, reuters, al Arabiya 

πηγή 
το είδαμε ΕΔΩ

Νεότερη ενημέρωση
Επεσε και η γενέτειρα του Σαντάμ το Τικρίτ...
Οι ισλαμιστές αντάρτες πλησιάζουν την Βαγδάτη...
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ έδωσε εντολή να εξοπλιστεί ο λαός.... 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.