21 Ιουνίου 2014
Οδηγίες επιβίωσης: Πως να κάνετε το νερό πόσιμο σε περίπτωση ανάγκης.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε το νερό πόσιμο και νερό από
άγνωστη πηγή, φυσική η τεχνική, πρέπει πάντα να…τυχαίνει μίας τέτοιας
επεξεργασίας.
Ασφαλώς, αν δεν υπάρχει τρόπος να κάνετε ασφαλές το νερό που θα πιείτε και δεν βρίσκετε άλλη πηγή, τότε η επιλογή είναι απλή: Το πίνεις και μπορεί να πεθάνεις ή δεν το πίνεις και σίγουρα πεθαίνεις.
• Βράστε το
Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε πως το νερό είναι 100% ασφαλές είναι να το βράσετε για δέκα λεπτά. Αυτό λένε τα περισσότερα βιβλία και οι ειδικοί και είναι θαυμάσιο αν έχετε αρκετά καυσόξυλα για να διατηρήσετε μία φωτιά τόσο πολύ. Είναι επίσης χρονοβόρο, καθώς απαιτείται χρόνος για να αναφτεί η φωτιά, να βράσει το νερό και να κρυώσει ώστε να μπορείτε να το πιείτε. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, πρέπει να ξαναρχίσετε από την αρχή.
Το ιδανικό, λοιπόν, είναι δέκα λεπτά βράσιμο αν διαθέτετε δοχείο και καύσιμα. Αν δεν έχετε τόσα καύσιμα ή χρόνο, μειώστε στα πέντε λεπτά, εκτός και αν το νερό είναι πραγματικά βρώμικο και λασπωμένο.
Αν υπάρχουν ελάχιστα καύσιμα, ένα λεπτό σε σιγανό βρασμό αποδίδει σχεδόν πάντα, και εγώ, προσωπικά, αυτό μόνο κάνω. Σε πραγματική έλλειψη καυσίμων, απλώς ζεστάνετε το νερό μέχρι να πάρει μία βράση, και το πιθανότερο είναι πώς θα γίνει πόσιμο. Πάντως, σίγουρα θα είναι ασφαλέστερο από πριν.
• Χρησιμοποιήστε Χημικά
Σε ιδανικές συνθήκες, κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιεσδήποτε από τις φανταχτερές ταμπλέτες και τα υγρά που υποτίθεται πως απολυμαίνουν το νερό.
Ένας επιζών σπάνια έχει πρόσβαση σε τέτοιες ουσίες τού εμπορίου, ας δούμε λοιπόν κάποιους αυτοσχέδιους τρόπους για να επεξεργαστείτε το νερό χημικά.
Η χλωρίνη είναι θαυμάσιο μέσο απολύμανσης, βρίσκεται σε όλο τον κόσμο και είναι εύκολη στην χρήση. Υπάρχουν πολλές συνταγές για την ποσότητα, αλλά εγώ προσπαθώ να κρατήσω τα πράγματα απλά και χρησιμοποιώ την συνταγή «Άφθονη», αρκεί να είναι ασφαλής. Βασικά, μία κουταλιά του γλυκού ανά τέσσερα λίτρα δεν θα σας βλάψει.
Κανόνες Προσθήκης Χλωρίνης για Καθαρισμό του Νερού:
1 σταγόνα αναλογίας 10% για κάθε λίτρο
10 σταγόνες αναλογίας 1% για κάθε λίτρο
5 σταγόνες αναλογίας 10% για κάθε γαλόνι ~ 4 λίτρα
50 σταγόνες αναλογίας 1% για κάθε γαλόνι
Διπλασιάστε τις παραπάνω ποσότητες σε πολύ βρώμικο νερό
Προσθέστε την χλωρίνη, κουνήστε δυνατά, αφήστε το μείγμα να ενεργήσει 15-30 λεπτά και πιείτε. Οι περισσότεροι πίνουν καθημερινά λίγο χλώριο μαζί με το νερό της βρύσης τους, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Το χλώριο σκοτώνει πολλά, αν όχι όλα τα παράσιτα και αν είναι το μόνο που έχετε, χρησιμοποιήστε το άφοβα.
Ιώδιο
Το ιώδιο είναι επίσης καλός τρόπος για την απολύμανση του πόσιμου νερού. Απλώς αργεί περισσότερο, γι’ αυτό αφήστε το να ενεργήσει κάπου 30 λεπτά, ή 60 λεπτά εάν κάνει πολύ κρύο.
Αυτός είναι και ο λόγος που έχω πάντα στο κουτί των πρώτων βοηθειών ιώδιο σε σταγόνες. Όχι μόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα μικρό τραύμα, αν δεν έχετε νερό να το καθαρίσετε, αλλά επίσης είναι και ένας τρόπος για να έχετε ασφαλέστερο νερό.
Τα περισσότερα βάμματα ιωδίου πουλιούνται σε σκούρα γυάλινα μπουκαλάκια με περιεκτικότητα 2%. Ρίξτε λίγες σταγόνες στο νερό σας, ανακατέψτε και αφήστε να περάσουν 30 λεπτά πριν το καταναλώσετε.
Σταγόνες Προσθήκης Ιωδίου 2% για Καθαρισμό του Νερού:
2 σταγόνες ανά λίτρο
10 σταγόνες ανά γαλόνι
• Διηθήστε το
Μπορείτε να αγοράσετε πολλών ειδών φίλτρα, τα οποία και πρέπει να χρησιμοποιείτε κάθε φορά που είναι διαθέσιμα. Συνήθως όμως δεν υπάρχουν και έτσι χρειάζεται κάποια μέθοδος διήθησης ώστε αν μη τί άλλο να απαλλαγείτε από τα μεγαλύτερα ζωύφια και τα άλλα σκουπίδια.
Το νερό φιλτράρεται καλύτερα μέσα από στρώσεις υλικού. Βρείτε μερικές κάλτσες, παντελόνια, ή φουλάρια και δέστε τα σε ένα τρίποδο από ξύλα – οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει μία σειρά από στρώματα μέσα από τα οποία να κυλάει το νερό. Ή χρησιμοποιήστε οτιδήποτε άλλο βρείτε, όπως ένα μπιτόνι νερού με τον πάτο κομμένο και αναποδογυρισμένο χωρίς καπάκι, έτσι ώστε το νερό να διηθείται μέσα από αυτό.
Μόλις έχετε έτοιμες τις στρώσεις (αν υπάρχει μόνο μία στρώση, έστω αυτή), τότε χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε φυσικό υλικό υπάρχει γύρω σας ως φίλτρο νερού (σκεφτείτε τα φίλτρα άνθρακα).
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άμμο, πηλό, πέτρες, χώμα, κάρβουνα από την φωτιά σας, ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο υλικό ως φίλτρο νερού. Σημασία έχει να βάζετε τα μεγαλύτερα αντικείμενα στην κορυφή, και μετά να κάνετε στρώματα με το πιο ψιλό υλικό στον πάτο. Βεβαιωθείτε πώς χρησιμοποιείτε το πιο λεπτό ύφασμα στον πάτο, ώστε τα μικρότερα σωματίδια να μην παρασυρθούν μέσα στο δοχείο σας.
Αν υπάρχει πολύ νερό, όπως ένα ρυάκι, καλό είναι να αφήσετε το νερό να τρέξει μέσα από το φίλτρο για αρκετή ώρα ώστε να ξεπλύνετε και να διυλίσετε τυχόν σωματίδια και άσχημες γεύσεις ή οσμές.
Λυτή η μέθοδος φιλτραρίσματος δεν θα σκοτώσει ούτε θα αφαιρέσει τα παράσιτα των εντέρων, μα θα δώσει στο νερό καλύτερη οσμή και γεύση και θα μειώσει το σύνολο των βακτηριδίων.
• Σουρώστε το
Αν πραγματικά δεν έχετε τίποτα, και δεν έχετε την πολυτέλεια να σκίσετε τα ρούχα σας για να κάνετε ένα πρόχειρο φίλτρο, τότε κάποιες φορές είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε την Μητέρα Φύση ως σουρωτήρι τού νερόλακκου.
Ανοίξτε μία τρύπα κοντά στην πηγή τού νερού και αφήστε την να γεμίσει. Μετά πιείτε. Σκάψτε κάπου 30 εκατοστά μακριά από την όχθη του ποταμού ή της λίμνης, σε βάθος 30 περίπου εκατοστών.
• Λιάστε το
Αν δεν υπάρχει κανένας τρόπος να βράσετε, να διηθήσετε, ή να επεξεργαστείτε με κάποιον άλλο τρόπο το νερό σας, αφήστε τον ήλιο να κάνει την δουλειά για εσάς. Οι υπεριώδεις ακτίνες του μπορούν να κάνουν το νερό ασφαλές.
Ένα καθαρό πλαστικό μπουκάλι είναι ιδανικό, αλλά οτιδήποτε διαφανές μπορεί να χρησιμεύσει, ακόμα και μία πλαστική σακούλα με κλείσιμο ή ένα κομμάτι πλαστικού.
Γεμίζετε μέχρι βάθος 10 εκατοστών, επειδή οι υπεριώδεις ακτίνες δύσκολα διαπερνούν περισσότερο.
Πάρτε το νερό που έχετε, φιλτράρετε ώστε να αφαιρέσετε τα σωματίδια που εμποδίζουν τον ήλιο, βάλτε το νερό στο καθαρότερο διαφανές πλαστικό ή γυάλινο δοχείο που έχετε, γεμίστε το σχεδόν ως επάνω, κουνήστε το για να οξυγονωθεί και μετά κλείστε το ώστε να μην μπαίνει αέρας.
Μετά αφήστε το στον ήλιο όσο περισσότερο μπορείτε. Βάλτε το πάνω σε κάτι μαύρο ή ζεστό, όπως έναν σκούρο βράχο ή μεταλλική επιφάνεια για να αυξήσετε την θερμοκρασία του. Όσο πιο ζεστό, τόσο καλύτερα. Όσο περισσότερο μείνει στον ήλιο, τόσο το καλύτερο.
Βασικές Συμβουλές για το Λιάσιμο του Νερού:
Σε μία ζεστή ημέρα το νερό φτάνει στους 50° C (την επιθυμητή θερμοκρασία) μέσα σε μία περίπου ώρα.
Αν έχει ήλιο αλλά δεν κάνει πολλή ζέστη, χρειάζεται περίπου έξι ώρες.
Αν δεν κάνει καθόλου ζέστη μα η ημέρα είναι ηλιόλουστη, μπορεί να χρειαστούν 12 ώρες, ή όλη την ήμερα. Αν έχει συνεχώς συννεφιά, τότε αφήστε το νερό έξω για δύο ολόκληρες ημέρες.
Το μόνο πρόβλημα με αυτή την τεχνική είναι πώς τα βακτηρίδια αναπτύσσονται πάλι, αντίθετα με το βρασμένο νερό το οποίο μπορείτε να αποθηκεύσετε για λίγο. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, καλό είναι να βγάζετε τα δοχεία σας έξω το πρωί και να πίνετε το νερό όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Με άλλα λόγια, πρέπει να πίνετε κάθε ημέρα το νερό που καθαρίσατε.
Τελικά, μπορείτε να κάνετε το νερό ασφαλέστερο στην όση μόνο με το να βγάλετε στον ήλιο. Σαν τελευταία λύση, ακόμα και ένας κουβάς ή άλλο δοχείο που εκθέτει το νερό στον ήλιο μπορεί να βοηθήσει κάπως. Φροντίστε μόνο να πίνετε το νερό από το πάνω μέρος του δοχείου, αφού πρώτα αυτό μείνει για αρκετή ώρα εκτεθειμένο.
Εγχειρίδιο επιβίωσης ειδικών δυνάμεων
makeleio
το είδαμε ΕΔΩ
ΣΧΟΛΙΟ
Υπάρχει κι ένας ακόμα τρόπος....
(που δεν έχει σχέση με την επιστήμη... αλλά με την πίστη)
Κάποτε ένας φίλος γύρισε από το Αγιον Ορος...
Μου είπε λοιπόν ότι σε μια πορεία τους πάνω στον Αθωνα έμειναν απο νερό λόγω κακής εκτίμησης...
Ευτυχώς είχαν μαζί τους έναν ιερομόναχο ο οποίος όταν συνάντησαν μια γούρνα με πράσινο νερό και βδέλλες έκατσε κι έκανε την ακολουθία του Αγιασμού...
Κατόπιν αφού καθάρισαν τις βδέλλες το ήπιαν άφοβα...
Και κανείς δεν έπαθε τίποτα....
Και μια προσωπική μου εμπειρία για ένα ακόμα απολυμαντινκό του νερού...
Πριν πολλά χρόνια είχαμε επισκεφθεί σε μια προσκυνηματική εκδρομή τους Αγίους Τόπους και την Αίγυπτο... Είναι σε όσους έχουν πάει εκεί γνωστό ότι αυτές οι περιοχές δεν έχουν καθόλου καλό νερό και προκαλεί σοβαρά εντερικά προβλήματα στους ξένους εκδρομείς ιδίως.
Ο αρχηγός της εκδρομής μας συμβούλεψε να μην πίνουμε ποτε νερό της βρύσης αλλά πάντα εμφιαλωμένο...
Ακολουθήσαμε όλοι πιστά την συμβουλή του...
Ομως μετά από 5-6 ημέρες σχεδόν όλοι οι εκδρομείς άρχισαν να αρρωσταίνουν....
Η διάρροια και τα εντερικά προβλήματα ήταν καθημερινά....
Οταν ρωτήσαμε τον αρχηγό γιατί έγινε αυτό αφού προσέχαμε όλοι, μας είπε ότι "ναι μεν προσέχατε τι πίνατε αλλά ήταν αδύνατο να προσέχετε τις σαλάτες που τρώγατε, τους καφέδες κλπ... Και γι αυτό η δυσεντερία δεν σας χτυπησε αμέσως αλλά άργησε λίγες μέρες.... γιατί πέρνατε μικροποσότητες του μολυσμένου νερού"...
Ολοι στην παρέα μας υπέρφεραν εκτός από έναν!!!!!
Οταν τον ρωτήσαμε πως έγινε αυτό και εκείνος δεν αρρώστησε μας απάντησε το εκπληκτικό...
"Εγω δεν ήπια καθόλου εμφιαλωμένο νερό, αλλά έπινα κανονικά από την βρύση...
Γέμιζα κανονικά τα μπουκάλια μου από την βρύση ... με μια μικρή όμως διαφορά...
Είχα πάντα μαζί μου ένα λεμόνι και έριχνα συνεχώς μερικές σταγόνες στο μπουκάλι, στις σαλάτες, στους καφέδες... παντού."
Ενα μικρό ευλογημένο λεμονάκι τον προστάτεψε από την δυσεντερία.....
Ασφαλώς, αν δεν υπάρχει τρόπος να κάνετε ασφαλές το νερό που θα πιείτε και δεν βρίσκετε άλλη πηγή, τότε η επιλογή είναι απλή: Το πίνεις και μπορεί να πεθάνεις ή δεν το πίνεις και σίγουρα πεθαίνεις.
• Βράστε το
Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε πως το νερό είναι 100% ασφαλές είναι να το βράσετε για δέκα λεπτά. Αυτό λένε τα περισσότερα βιβλία και οι ειδικοί και είναι θαυμάσιο αν έχετε αρκετά καυσόξυλα για να διατηρήσετε μία φωτιά τόσο πολύ. Είναι επίσης χρονοβόρο, καθώς απαιτείται χρόνος για να αναφτεί η φωτιά, να βράσει το νερό και να κρυώσει ώστε να μπορείτε να το πιείτε. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, πρέπει να ξαναρχίσετε από την αρχή.
Το ιδανικό, λοιπόν, είναι δέκα λεπτά βράσιμο αν διαθέτετε δοχείο και καύσιμα. Αν δεν έχετε τόσα καύσιμα ή χρόνο, μειώστε στα πέντε λεπτά, εκτός και αν το νερό είναι πραγματικά βρώμικο και λασπωμένο.
Αν υπάρχουν ελάχιστα καύσιμα, ένα λεπτό σε σιγανό βρασμό αποδίδει σχεδόν πάντα, και εγώ, προσωπικά, αυτό μόνο κάνω. Σε πραγματική έλλειψη καυσίμων, απλώς ζεστάνετε το νερό μέχρι να πάρει μία βράση, και το πιθανότερο είναι πώς θα γίνει πόσιμο. Πάντως, σίγουρα θα είναι ασφαλέστερο από πριν.
• Χρησιμοποιήστε Χημικά
Σε ιδανικές συνθήκες, κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιεσδήποτε από τις φανταχτερές ταμπλέτες και τα υγρά που υποτίθεται πως απολυμαίνουν το νερό.
Ένας επιζών σπάνια έχει πρόσβαση σε τέτοιες ουσίες τού εμπορίου, ας δούμε λοιπόν κάποιους αυτοσχέδιους τρόπους για να επεξεργαστείτε το νερό χημικά.
Η χλωρίνη είναι θαυμάσιο μέσο απολύμανσης, βρίσκεται σε όλο τον κόσμο και είναι εύκολη στην χρήση. Υπάρχουν πολλές συνταγές για την ποσότητα, αλλά εγώ προσπαθώ να κρατήσω τα πράγματα απλά και χρησιμοποιώ την συνταγή «Άφθονη», αρκεί να είναι ασφαλής. Βασικά, μία κουταλιά του γλυκού ανά τέσσερα λίτρα δεν θα σας βλάψει.
Κανόνες Προσθήκης Χλωρίνης για Καθαρισμό του Νερού:
1 σταγόνα αναλογίας 10% για κάθε λίτρο
10 σταγόνες αναλογίας 1% για κάθε λίτρο
5 σταγόνες αναλογίας 10% για κάθε γαλόνι ~ 4 λίτρα
50 σταγόνες αναλογίας 1% για κάθε γαλόνι
Διπλασιάστε τις παραπάνω ποσότητες σε πολύ βρώμικο νερό
Προσθέστε την χλωρίνη, κουνήστε δυνατά, αφήστε το μείγμα να ενεργήσει 15-30 λεπτά και πιείτε. Οι περισσότεροι πίνουν καθημερινά λίγο χλώριο μαζί με το νερό της βρύσης τους, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Το χλώριο σκοτώνει πολλά, αν όχι όλα τα παράσιτα και αν είναι το μόνο που έχετε, χρησιμοποιήστε το άφοβα.
Ιώδιο
Το ιώδιο είναι επίσης καλός τρόπος για την απολύμανση του πόσιμου νερού. Απλώς αργεί περισσότερο, γι’ αυτό αφήστε το να ενεργήσει κάπου 30 λεπτά, ή 60 λεπτά εάν κάνει πολύ κρύο.
Αυτός είναι και ο λόγος που έχω πάντα στο κουτί των πρώτων βοηθειών ιώδιο σε σταγόνες. Όχι μόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα μικρό τραύμα, αν δεν έχετε νερό να το καθαρίσετε, αλλά επίσης είναι και ένας τρόπος για να έχετε ασφαλέστερο νερό.
Τα περισσότερα βάμματα ιωδίου πουλιούνται σε σκούρα γυάλινα μπουκαλάκια με περιεκτικότητα 2%. Ρίξτε λίγες σταγόνες στο νερό σας, ανακατέψτε και αφήστε να περάσουν 30 λεπτά πριν το καταναλώσετε.
Σταγόνες Προσθήκης Ιωδίου 2% για Καθαρισμό του Νερού:
2 σταγόνες ανά λίτρο
10 σταγόνες ανά γαλόνι
• Διηθήστε το
Μπορείτε να αγοράσετε πολλών ειδών φίλτρα, τα οποία και πρέπει να χρησιμοποιείτε κάθε φορά που είναι διαθέσιμα. Συνήθως όμως δεν υπάρχουν και έτσι χρειάζεται κάποια μέθοδος διήθησης ώστε αν μη τί άλλο να απαλλαγείτε από τα μεγαλύτερα ζωύφια και τα άλλα σκουπίδια.
Το νερό φιλτράρεται καλύτερα μέσα από στρώσεις υλικού. Βρείτε μερικές κάλτσες, παντελόνια, ή φουλάρια και δέστε τα σε ένα τρίποδο από ξύλα – οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει μία σειρά από στρώματα μέσα από τα οποία να κυλάει το νερό. Ή χρησιμοποιήστε οτιδήποτε άλλο βρείτε, όπως ένα μπιτόνι νερού με τον πάτο κομμένο και αναποδογυρισμένο χωρίς καπάκι, έτσι ώστε το νερό να διηθείται μέσα από αυτό.
Μόλις έχετε έτοιμες τις στρώσεις (αν υπάρχει μόνο μία στρώση, έστω αυτή), τότε χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε φυσικό υλικό υπάρχει γύρω σας ως φίλτρο νερού (σκεφτείτε τα φίλτρα άνθρακα).
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άμμο, πηλό, πέτρες, χώμα, κάρβουνα από την φωτιά σας, ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο υλικό ως φίλτρο νερού. Σημασία έχει να βάζετε τα μεγαλύτερα αντικείμενα στην κορυφή, και μετά να κάνετε στρώματα με το πιο ψιλό υλικό στον πάτο. Βεβαιωθείτε πώς χρησιμοποιείτε το πιο λεπτό ύφασμα στον πάτο, ώστε τα μικρότερα σωματίδια να μην παρασυρθούν μέσα στο δοχείο σας.
Αν υπάρχει πολύ νερό, όπως ένα ρυάκι, καλό είναι να αφήσετε το νερό να τρέξει μέσα από το φίλτρο για αρκετή ώρα ώστε να ξεπλύνετε και να διυλίσετε τυχόν σωματίδια και άσχημες γεύσεις ή οσμές.
Λυτή η μέθοδος φιλτραρίσματος δεν θα σκοτώσει ούτε θα αφαιρέσει τα παράσιτα των εντέρων, μα θα δώσει στο νερό καλύτερη οσμή και γεύση και θα μειώσει το σύνολο των βακτηριδίων.
• Σουρώστε το
Αν πραγματικά δεν έχετε τίποτα, και δεν έχετε την πολυτέλεια να σκίσετε τα ρούχα σας για να κάνετε ένα πρόχειρο φίλτρο, τότε κάποιες φορές είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε την Μητέρα Φύση ως σουρωτήρι τού νερόλακκου.
Ανοίξτε μία τρύπα κοντά στην πηγή τού νερού και αφήστε την να γεμίσει. Μετά πιείτε. Σκάψτε κάπου 30 εκατοστά μακριά από την όχθη του ποταμού ή της λίμνης, σε βάθος 30 περίπου εκατοστών.
• Λιάστε το
Αν δεν υπάρχει κανένας τρόπος να βράσετε, να διηθήσετε, ή να επεξεργαστείτε με κάποιον άλλο τρόπο το νερό σας, αφήστε τον ήλιο να κάνει την δουλειά για εσάς. Οι υπεριώδεις ακτίνες του μπορούν να κάνουν το νερό ασφαλές.
Ένα καθαρό πλαστικό μπουκάλι είναι ιδανικό, αλλά οτιδήποτε διαφανές μπορεί να χρησιμεύσει, ακόμα και μία πλαστική σακούλα με κλείσιμο ή ένα κομμάτι πλαστικού.
Γεμίζετε μέχρι βάθος 10 εκατοστών, επειδή οι υπεριώδεις ακτίνες δύσκολα διαπερνούν περισσότερο.
Πάρτε το νερό που έχετε, φιλτράρετε ώστε να αφαιρέσετε τα σωματίδια που εμποδίζουν τον ήλιο, βάλτε το νερό στο καθαρότερο διαφανές πλαστικό ή γυάλινο δοχείο που έχετε, γεμίστε το σχεδόν ως επάνω, κουνήστε το για να οξυγονωθεί και μετά κλείστε το ώστε να μην μπαίνει αέρας.
Μετά αφήστε το στον ήλιο όσο περισσότερο μπορείτε. Βάλτε το πάνω σε κάτι μαύρο ή ζεστό, όπως έναν σκούρο βράχο ή μεταλλική επιφάνεια για να αυξήσετε την θερμοκρασία του. Όσο πιο ζεστό, τόσο καλύτερα. Όσο περισσότερο μείνει στον ήλιο, τόσο το καλύτερο.
Βασικές Συμβουλές για το Λιάσιμο του Νερού:
Σε μία ζεστή ημέρα το νερό φτάνει στους 50° C (την επιθυμητή θερμοκρασία) μέσα σε μία περίπου ώρα.
Αν έχει ήλιο αλλά δεν κάνει πολλή ζέστη, χρειάζεται περίπου έξι ώρες.
Αν δεν κάνει καθόλου ζέστη μα η ημέρα είναι ηλιόλουστη, μπορεί να χρειαστούν 12 ώρες, ή όλη την ήμερα. Αν έχει συνεχώς συννεφιά, τότε αφήστε το νερό έξω για δύο ολόκληρες ημέρες.
Το μόνο πρόβλημα με αυτή την τεχνική είναι πώς τα βακτηρίδια αναπτύσσονται πάλι, αντίθετα με το βρασμένο νερό το οποίο μπορείτε να αποθηκεύσετε για λίγο. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, καλό είναι να βγάζετε τα δοχεία σας έξω το πρωί και να πίνετε το νερό όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Με άλλα λόγια, πρέπει να πίνετε κάθε ημέρα το νερό που καθαρίσατε.
Τελικά, μπορείτε να κάνετε το νερό ασφαλέστερο στην όση μόνο με το να βγάλετε στον ήλιο. Σαν τελευταία λύση, ακόμα και ένας κουβάς ή άλλο δοχείο που εκθέτει το νερό στον ήλιο μπορεί να βοηθήσει κάπως. Φροντίστε μόνο να πίνετε το νερό από το πάνω μέρος του δοχείου, αφού πρώτα αυτό μείνει για αρκετή ώρα εκτεθειμένο.
Εγχειρίδιο επιβίωσης ειδικών δυνάμεων
makeleio
το είδαμε ΕΔΩ
ΣΧΟΛΙΟ
Υπάρχει κι ένας ακόμα τρόπος....
(που δεν έχει σχέση με την επιστήμη... αλλά με την πίστη)
Κάποτε ένας φίλος γύρισε από το Αγιον Ορος...
Μου είπε λοιπόν ότι σε μια πορεία τους πάνω στον Αθωνα έμειναν απο νερό λόγω κακής εκτίμησης...
Ευτυχώς είχαν μαζί τους έναν ιερομόναχο ο οποίος όταν συνάντησαν μια γούρνα με πράσινο νερό και βδέλλες έκατσε κι έκανε την ακολουθία του Αγιασμού...
Κατόπιν αφού καθάρισαν τις βδέλλες το ήπιαν άφοβα...
Και κανείς δεν έπαθε τίποτα....
Και μια προσωπική μου εμπειρία για ένα ακόμα απολυμαντινκό του νερού...
Πριν πολλά χρόνια είχαμε επισκεφθεί σε μια προσκυνηματική εκδρομή τους Αγίους Τόπους και την Αίγυπτο... Είναι σε όσους έχουν πάει εκεί γνωστό ότι αυτές οι περιοχές δεν έχουν καθόλου καλό νερό και προκαλεί σοβαρά εντερικά προβλήματα στους ξένους εκδρομείς ιδίως.
Ο αρχηγός της εκδρομής μας συμβούλεψε να μην πίνουμε ποτε νερό της βρύσης αλλά πάντα εμφιαλωμένο...
Ακολουθήσαμε όλοι πιστά την συμβουλή του...
Ομως μετά από 5-6 ημέρες σχεδόν όλοι οι εκδρομείς άρχισαν να αρρωσταίνουν....
Η διάρροια και τα εντερικά προβλήματα ήταν καθημερινά....
Οταν ρωτήσαμε τον αρχηγό γιατί έγινε αυτό αφού προσέχαμε όλοι, μας είπε ότι "ναι μεν προσέχατε τι πίνατε αλλά ήταν αδύνατο να προσέχετε τις σαλάτες που τρώγατε, τους καφέδες κλπ... Και γι αυτό η δυσεντερία δεν σας χτυπησε αμέσως αλλά άργησε λίγες μέρες.... γιατί πέρνατε μικροποσότητες του μολυσμένου νερού"...
Ολοι στην παρέα μας υπέρφεραν εκτός από έναν!!!!!
Οταν τον ρωτήσαμε πως έγινε αυτό και εκείνος δεν αρρώστησε μας απάντησε το εκπληκτικό...
"Εγω δεν ήπια καθόλου εμφιαλωμένο νερό, αλλά έπινα κανονικά από την βρύση...
Γέμιζα κανονικά τα μπουκάλια μου από την βρύση ... με μια μικρή όμως διαφορά...
Είχα πάντα μαζί μου ένα λεμόνι και έριχνα συνεχώς μερικές σταγόνες στο μπουκάλι, στις σαλάτες, στους καφέδες... παντού."
Ενα μικρό ευλογημένο λεμονάκι τον προστάτεψε από την δυσεντερία.....
Κατηγορία Θέματος
Ενημέρωση,
Επιστημονικά θέματα,
Θέματα Παιδείας,
Θέματα Υγείας,
Κάτι άλλο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου