25 Απριλίου 2014

Το όραμα του Ερντογάν έγινε στάχτη στη Συρία.

Του Μουσταφά Ακιόλ* 

Η ιστορία είναι γεμάτη από μεγάλες «αφηγήσεις» που διαψεύστηκαν.
Ακριβώς όπως η ιδεαλιστική «ατζέντα για την ελευθερία» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Γ. Μπους κατέρρευσε όταν η κατοχή του στο Ιράκ δημιούργησε μια διαιρεμένη και αιματοβαμμένη χώρα, έτσι και η αντίστοιχη ατζέντα για την ελευθερία του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - ένα πολύ λιγότερο μαχητικό αλλά εξίσου ιδεαλιστικό όραμα για τη Μέση Ανατολή - έγινε στάχτη στη Συρία.

Ο ιδεαλισμός του Ερντογάν ενισχύθηκε με την Αραβική Ανοιξη του 2011, όταν έπεσαν κοσμικές δικτατορίες ανοίγοντας τον δρόμο για δημοφιλή ισλαμικά κόμματα. Ο Ερντογάν πίστευε ότι η δική του ιστορία επιτυχίας στην Τουρκία θα επαναλαμβανόταν σε όλη τη Μέση Ανατολή. Αλλά οι απλές εκλογικές νίκες δεν εξασφάλισαν καμία από αυτές τις εκκολαπτόμενες δημοκρατίες: οι ισλαμιστές έπρεπε ακόμη να συμβιβαστούν με τα πιο κοσμικά τμήματα της κοινωνίας. Μέχρι στιγμής αυτό έγινε μόνο στην Τυνησία. Στην Αίγυπτο μια κοσμική αντίδραση οδήγησε σε ένα ανελέητο στρατιωτικό πραξικόπημα. Η Λιβύη ποτέ δεν ανέκαμψε από τον εμφύλιο πόλεμο. Ακόμη και στην Τουρκία, η οποία υποτίθεται ότι είναι ένα «μοντέλο» για τους Αραβες, οι πολιτικές ελευθερίες μειώνονται και η πολιτική πόλωση αυξάνεται. 

Ο πραγματικός εφιάλτης είναι η Συρία 

Η Τουρκία αναδείχθηκε νωρίς ως βασικός υποστηρικτής της αντιπολίτευσης εκεί αλλά δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει το όνειρό της για μια δημοκρατική και φιλοτουρκική Συρία.

Αντ' αυτού ο Ερντογάν βρέθηκε με περισσότερους από 700.000 πρόσφυγες και υπό συνεχείς απειλές τόσο από το συριακό καθεστώς όσο και από τους εξτρεμιστές της αντιπολίτευσης.

Ο πραγματικός εφιάλτης είναι η Συρία. Οπως συνέβη και με μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου, έτσι και η Τουρκία έκανε λανθασμένους υπολογισμούς για τη Συρία και ίσως άθελά της να συνέβαλε στο χάος. Ηταν όμως άραγε η Τουρκία και κακόβουλη; Και μάλιστα σε βαθμό που να σκοτώσει εκ προθέσεως εκατοντάδες ανυπεράσπιστους αμάχους;

Αυτό ισχυρίστηκε προσφάτως ο βραβευμένος δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς στο «The London Review of Books», όπου παρουσίασε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες θεωρίες συνωμοσίας που έχουμε ακούσει τελευταία: ότι η χημική επίθεση στο προάστιο Γκούτα της Δαμασκού τον Αύγουστο του 2013, η οποία πιστεύεται ευρέως ότι ήταν έργο του συριακού καθεστώτος, ήταν στην πραγματικότητα ενορχηστρωμένη από την Τουρκία. Με άλλα λόγια, ένα έγκλημα πολέμου που σκότωσε περίπου 1.500 πολίτες δεν ήταν άλλο ένα τερατούργημα του Μπασάρ αλ Ασαντ αλλά μάλλον του Ερντογάν, ο οποίος υποτίθεται ότι ήθελε να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. 

Ιδεολογία και ψευδαισθήσεις μεγαλείου 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Ερντογάν γίνεται ένας όλο και πιο αυταρχικός ηγέτης στην Τουρκία. Αλλά μια τέτοια απρόκλητη επίθεση κατά των αμάχων της Συρίας, τους οποίους προσπαθεί να προστατεύσει, είναι πέρα από κάθε φαντασία.

Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν δεν είναι οι καλοφτιαγμένες συνωμοσίες αλλά μάλλον ένας ιδεαλισμός στιγματισμένος από υπερβολική συναισθηματική φόρτιση, ιδεολογία και ψευδαισθήσεις μεγαλείου. Στην αρχή πίστεψε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να πείσει τον Ασαντ να γίνει ένας δημοκράτης. Οταν αυτό απέτυχε, πίστεψε ότι η Τουρκία είχε αρκετή δύναμη για να ανατρέψει τον Ασαντ υποστηρίζοντας την αντιπολίτευση. Και, τέλος, πίστεψε ότι η Αμερική ήταν πρόθυμη να κάνει αυτή τη δουλειά.

Ολα αυτά ήταν λανθασμένοι υπολογισμοί. Αλλά η Αμερική και η Τουρκία είναι πλέον πιο κοντά η μία στην άλλη από ποτέ στο θέμα της Συρίας επειδή η Τουρκία αναγνωρίζει την απειλή από τους φανατικούς τζιχαντιστές μέσα στην αντιπολίτευση.

Οι υπερβολικές θεωρίες συνωμοσίας θα πρέπει να παραμεριστούν και η Αγκυρα και η Ουάσιγκτον θα πρέπει πραγματικά να αρχίσουν να συζητούν νέους τρόπους για να τερματιστεί ο καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος. Μια Συρία απαλλαγμένη από την τρομοκρατία του τζιχάντ και από την κρατική τρομοκρατία του Ασαντ είναι ο κοινός στόχος τους. 

*Ο κ. Μουσταφά Ακιόλ είναι τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Islam without Extremes: A Muslim Case for Liberty». 

πηγή 

το είδαμε στο Geopolitics & Daily News



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.