18 Σεπτεμβρίου 2013

Συριακά χημικά όπλα: «χειραγώγησαν τις αποδείξεις».

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία επιβεβαίωση τη χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν στο προάστιο της Δαμασκού Γκούτα στις 21 Αυγούστου. Στο έγγραφο όμως, δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα ποιος ήταν αυτός που χρησιμοποίησε χημικά όπλα.

Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία ήδη δήλωσαν πως τα στοιχεία της έκθεσης μονοσήμαντα υποδεικνύουν ότι η χρήση του σαρίν έγινε από το συριακό στρατό.

Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τις σχεδόν 40 σελίδες της έκθεσης, θα δει ότι δεν υπάρχει καμία υπόδειξη αναφορικά με το ότι το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ Άσαντ ήταν εκείνο που χρησιμοποίησε το δηλητηριώδες αέριο. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ όμως σε αρκετές σελίδες επαναλαμβάνουν μία και μόνο σκέψη: τους μετέφεραν σε μία τοποθεσία όπου είχαν περάσει πολλοί άνθρωποι, όπου ήταν αδύνατο να ελεγχθούν με αξιοπιστία τα στοιχεία: 

Όλη την ώρα που βρισκόμασταν στους τόπους έρευνας, έρχονταν διαρκώς κάποιοι άνθρωποι και έφερναν νέες αποδείξεις. Αυτό μας υποχρεώνει να υποθέσουμε ότι τις αποδείξεις τις ανακάτευαν και, πιθανόν, τις χειραγωγούσαν. 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, παρουσιάζοντας την έκθεση, δεν κατέληξε σε μονοσήμαντα συμπεράσματα. Απλά αποκάλεσε τη χρήση χημικών όπλων «έγκλημα πολέμου»: 

Η αποστολή των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ ήταν, μεταξύ των άλλων, να διακριβώσουν αν και σε ποια έκταση είχαν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα και όχι το ποιος τα χρησιμοποίησε. Κάποιος άλλος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πρέπει να διερευνηθεί αυτή η υπόθεση περαιτέρω ώστε να διακριβωθεί ποιος είναι υπεύθυνος για τη χρήση δηλητηριωδών ουσιών. Ο καθένας από μας μπορεί να έχει τη δική του άποψη. Θέλω απλά να πω μόνο πως είναι ένα πολύ σοβαρό έγκλημα.

Μεταξύ των άλλων, οι εμπειρογνώμονες διακρίβωσαν πως για τον βομβαρδισμό χρησιμοποιήθηκαν βλήματα του πρώην σοβιετικού συστήματος RPU-14. Στη Συρία τέτοια συστήματα υπήρχαν μέχρι το 1969 και από καιρό έχουν αποσυρθεί. Σύμφωνα όμως με στοιχεία του 2010, υπήρχαν εν ενεργεία στο Αφγανιστάν, την Αίγυπτο και την Υεμένη. Σε όλες αυτές τις χώρες υπάρχουν ενεργές ομάδες της Αλ Κάιντα, μέρος των οποίων πολεμάει στη Συρία. Δεν θα τους ήταν καθόλου δύσκολο να μεταφέρουν εκεί αυτά τα βλήματα.

Η Ρωσία αναφορικά με αυτό κάλεσε για άλλη μια φορά τους εταίρους της στην προετοιμασία της νέας συνδιάσκεψης για τη διευθέτηση του συριακού προβλήματος να μην καταλήγουν σε βιαστικά συμπεράσματα και να επικεντρωθούν στα προβλήματα της παράδοσης του χημικού οπλοστασίου της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο. 

Στη Μόσχα μίλησε για αυτό μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ: 

Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, τότε ο ρωσο-αμερικανικός οδικός χάρτης ανοίγει ένα ρεαλιστικό, επαγγελματικό, συγκεκριμένο και πρακτικό δρόμο. Αν πάλι για κάποιον άλλον είναι πιο σημαντικό μονίμως να απειλεί, και να αναζητεί ευκαιρία για χτυπήματα, τότε ο δρόμος αυτός οδηγεί στην ενθάρρυνση των αντιπάλων του καθεστώτος για νέες προβοκάτσιες. Υπάρχει ακόμη και ο δρόμος της πλήρους υπονόμευσης της σύγκλησης της «Γενεύης – 2». 

Τα προβλήματα της διευθέτησης της ρωσικής κρίσης και τις τελευταίες ρωσο –αμερικανικές συμφωνίες για τη Συρία, ο Σεργκέι Λαβρόφ θα τα συζητήσει σήμερα στη Μόσχα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.