24 Σεπτεμβρίου 2013

Συσπειρώνεται πολιτικά η Γερμανία κατά της Ευρώπης.

Η Μέρκελ συνέτριψε με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά τους σοσιαλδημοκράτες, άρα η γερμανική πολιτική πανευρωπαϊκής λιτότητας θα συνεχιστεί. 
 
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ 
 
Δεν είχε φανεί όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές η σύνθεση από πλευράς κομμάτων της νέας γερμανικής κυβέρνησης μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, καθώς δεν υπήρχαν σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, αλλά ήταν ήδη απολύτως βέβαιο ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα συνεχίσει να είναι καγκελάριος, όπως ακριβώς αναμενόταν. Oχι επειδή οι χριστιανοδημοκράτες σημείωσαν κάποιο εκπληκτικό αποτέλεσμα, αλλά επειδή οι σοσιαλδημοκράτες σημείωσαν τη δεύτερη χειρότερη εκλογική επίδοση της ιστορίας τους (!) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έμειναν για πρώτη φορά από το... 1949, που ιδρύθηκε η Δυτική Γερμανία, εκτός κοινοβουλίου, η Μέρκελ φλέρταρε με την αυτοδυναμία, αν και εντελώς οριακά. Σήμερα ενδέχεται να έχει ήδη απαντηθεί το ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση υπό τη Μέρκελ. Αξίζουν όμως κάποιας σημασίας και μια σειρά άλλες επισημάνσεις.
 
Πρώτα πρώτα με τους χριστιανοδημοκράτες (CDU) γύρω στο 42% και τους σοσιαλδημοκράτες (SPD) περί το 26%, ο θρίαμβος της γερμανικής Δεξιάς είναι σαρωτικός: Ακόμη και αν τελικά οι ευρωσκεπτιστές (AFD) βελτιώσουν το 4,95% που είχαν όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές και κατορθώσουν να ξεπεράσουν το 5% ώστε να κερδίσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, οπότε πια η Μέρκελ με τίποτα δεν μπορεί να πιάσει αυτοδυναμία στην ομοσπονδιακή Βουλή, ουδείς είναι σε θέση να αμφισβητήσει την παντοδυναμία της Μέρκελ στο πολιτικό επίπεδο. Πρώτη φορά γίνεται αυτό με τη Μέρκελ. Μέχρι τώρα η Μέρκελ έφερνε κακά έως άθλια εκλογικά αποτελέσματα για τους χριστιανοδημοκράτες, από τα χειρότερα της ιστορίας τους! Στις περασμένες εκλογές του 2009 μάλιστα οδήγησε το CDU στο χειρότερο αποτέλεσμά του από το... 1953 (!), πριν σχεδόν εξήντα χρόνια.
 
Κι όμως η Μέρκελ γινόταν καγκελάριος είτε με τους σοσιαλδημοκράτες ως δεκανίκι είτε με τους φιλελεύθερους του FDP. Ναι μεν οι σοσιαλδημοκράτες ανέβασαν το ποσοστό τους γύρω στις 3 εκατοστιαίες μονάδες, αλλά όπως ήδη προαναφέραμε το περίπου 26% που κέρδισαν είναι το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμά τους εδώ και εβδομήντα (!) χρόνια, ενώ το χειρότερο το "πέτυχαν" στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2009 με 23%. Εκείνοι πάντως που έπαθαν αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη εκλογική νίλα της ιστορίας τους ήταν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι κυριολεκτικά καταβαραθρώθηκαν από το απόγειο στο ναδίρ: στις προηγούμενες εκλογές έπιασαν το φανταστικό για το κόμμα αυτό ποσοστό του 14,6%, το κατά πολύ μεγαλύτερο της ιστορίας τους, αφού το δεύτερο καλύτερο ήταν το 12,8% πριν από μισόν αιώνα, το 1961.
 
Από τον κολοφώνα της εκλογικής δόξας τους λοιπόν στις προηγούμενες εκλογές κατακρημνίστηκαν κατευθείαν στα εκλογικά Τάρταρα του εξωκοινοβουλίου σε αυτές, επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία τους!
 
Το ειρωνικό είναι ότι οπωσδήποτε τρίτο κόμμα στο γερμανικό κοινοβούλιο θα είναι το κόμμα της Αριστεράς, επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία του, παρόλο που αυτό υπέστη σοβαρή εκλογική καθίζηση πέφτοντας από το 11,9% που είχε το 2009 σε ένα ποσοστό γύρω στο 8,5% χθες! Οι Πράσινοι, τους οποίους είχε περάσει η Αριστερά ήδη από τις προηγούμενες εκλογές, δεν κατόρθωσαν να εκμεταλλευτούν την εκλογική συρρίκνωσή της. Επεσαν κι αυτοί από το 10,7% στο περίπου 8% κι έτσι παρέμειναν τέταρτοι. Σήμερα τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν αναφορικά με την κυβέρνηση που θα σχηματίσει η Μέρκελ. Το ουσιώδες όμως είναι ότι είτε σχηματίσει "μεγάλο συνασπισμό" με το SPD είτε όχι, αυτοί που στην Ελλάδα είχαν την αυταπάτη ότι σε περίπτωση συμμετοχής των σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση Μέρκελ θα βελτιώνονταν τα πράγματα για τους Ελληνες, αποδείχθηκε ότι είχαν φρούδες ελπίδες.
 
Είναι αυτονόητο ότι ακόμη και σε κυβέρνηση "μεγάλου συνασπισμού" μεταξύ δεξιών και σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι θέλουν. Οταν ο ένας εταίρος έχει 43% κι ο άλλος 26%, με τον πρώτο να αγγίζει την αυτοδυναμία, ο δεύτερος εταίρος, είναι εξ ορισμού "τσόντα", ανεξαρτήτως τού αν είναι το SPD ή όχι. Αλλο πράγμα ο "μεγάλος συνασπισμός" υπό τη Μέρκελ το 2005-2009, όταν το CDU είχε 35,2% και το SPD 34,2% και εντελώς άλλη η κατάσταση τώρα. Ενα κύμα φόβου απλώθηκε από χθες σε όλη την Ευρώπη μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Γερμανίας.
 
Πηγή: Έθνος



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.