Η διοργάνωση στην τουρκική πόλη -που την ανέλαβε μετά την αδυναμία του Βόλου και της Λάρισας να τη συνδιοργανώσουν- ολοκληρώθηκε την Κυριακή και για την ελληνική πλευρά είχε απολογισμό 59 μετάλλια. Από αυτά, τα 15 ήταν χρυσά, τα 18 ασημένια, ενώ προστίθενται και 26 χάλκινα.
Για την ιστορία, πρώτη δύναμη ανάμεσα στα κράτη που συμμετείχαν στους αγώνες (δεν κατέβηκε η Ισπανία σε όλα τα αθλήματα), αναδείχθηκε η Ιταλία με 186 μετάλλια συνολικά (70 χρυσά-52 ασημένια-64 χάλκινα), δεύτερη η διοργανώτρια Τουρκία με 126 μετάλλια (47 χρυσά-43 ασημένια-36 χάλκινα) και τρίτη η Γαλλία με 95 μετάλλια συνολικά (25 χρυσά-25 ασημένια-45 χάλκινα). Η Κύπρος κατέκτησε δύο χρυσά, δύο ασημένια και τρία χάλκινα.
πηγή
Μερικές από τις διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών.
«Χρυσός» Τσάτουμας
Στο μήκος, ο Λούης Τσάτουμας τελείωσε εύκολα από το πρώτο κιόλας άλμα την πρώτη θέση καθώς προσγειώθηκε στα 8.14μ., ενώ ο Γιώργος Τσάκωνας ήταν πίσω του πηδώντας 7 μέτρα και 97 εκατοστά, ύστερα από συναγωνισμό με τον Ιταλό Εμανουέλε Κατάνια, που έμεινε τρίτος με 7.92μ.
Επικρατώντας στα δύο τελευταία αγωνίσματα (ακοντισμός, 800 μέτρα), η Σοφία Υφαντίδου κρέμασε στο στήθος το ασημένιο μετάλλιο στο έπταθλο. Η πρωταθλήτρια από τη Βέροια συγκέντρωσε 5.752 βαθμούς και κατετάγη πίσω από την Αλγερινή Γιασμίνα Ομρανί (5.802 βαθμοί), ενώ τρίτη ήταν η Τουρκάλα Κοτζάκ, με 5.158 βαθμούς.
Χάλκινο μετάλλιο κατάκτησε και η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου, στη δισκοβολία, με βολή στα 55 μέτρα και 01 εκατοστό, πίσω από τις Πέρκοβιτς (Κροατία, 66.21μ.) και Τομάσεβιτς (Σερβία, 61.88μ.).
Το πρώτο χρυσό μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα στο στίβο, στους Μεσογειακούς Αγώνες της Μερσίνης, κατάκτησε ο Κώστας Δουβαλίδης.
Ο Δραμινός πρωταθλητής πρώτευσε στον τελικό των 110μ με εμπόδια σημειώνοντας επίδοση 13.45, με την οποία ισοφάρισε το φετινό ρεκόρ του αλλά και κατέρριψε εκ νέου την κορυφαία επίδοση στη διοργάνωση, καθώς είχε προηγηθεί το 13.52 στα ημιτελικά.
Ιστιοδρομία
Το ελληνικό πλήρωμα δεν κατάφερε στη τελευταία ιστιοδρομία να διατηρήσει την πρωτιά που είχε και έμεινε στη δεύτερη θέση με 30 βαθμούς ποινής, έναν περισσότερο από τους Κροάτες Φαντέλα/Μάρενιτς, που ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.
Σκοποβολή
Ο Ελληνας σκοπευτής είχε πάρει την τέταρτη θέση στον προκριματικό με 121/125, αλλά και στον ημιτελικό με 14/16. Το ασημένιο μετάλλιο εξασφάλισε ο Κύπριος Γιώργος Αχιλλέως, ο οποίος πέρασε στον τελικό, όπου ηττήθηκε από τον Ιταλό Λουίτζι Αγκοστίνο Λόντε.
Στο ίδιο αγώνισμα συμμετείχε από ελληνικής πλευράς και ο Νίκος Μαυρομμάτης, ο οποίος κατετάγη 10ος στον προκριματικό με 118 εύστοχες βολές και δεν κατάφερε να πλασαριστεί στην εξάδα του ημιτελικού.
Πόλο
Το χάλκινο μετάλλιο κατάκτησε η εθνική ομάδα πόλο των Ανδρών στους Μεσογειακούς αγώνες της Μερσίνης. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 9-8 της Ιταλίας στον «μικρό» τελικό, πήρε την τρίτη θέση και άφησε πολλές υποσχέσεις ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Βαρκελόνης, καθώς διπλασίασε τις νίκες επί της «σετεμπέλο», που κατέβηκε στην Τουρκία με την κανονική σύνθεσή της.
Πάλη
Ο Ελληνας πρωταθλητής σημείωσε συνολικά δύο νίκες σε τρεις αγώνες και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, επικρατώντας στον τελικό των ρεπεσάζ του Σύρου Μαζέν Κντμάνε.
Ο Σαβουλίδης είχε νικήσει στα προημιτελικά τον Μαροκινό Μουσταφά Σελούμ, αλλά στον ημιτελικό ηττήθηκε από τον Τούρκο Σονέρ Ντεμιρτάς.
Ο Ξενίδης επικράτησε στον προημιτελικό του Γάλλου Στεφάν Μαρτσίνσκι, αλλά στον ημιτελικό ηττήθηκε από τον Τούρκο Σερντάρ Μποκέ. Ωστόσο στον τελικό των ρεπεσάζ νίκησε 2-1 τον Τυνήσιο Αντνέν Ριμί και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.
Κολύμβηση (12 μετάλια)
Σήμερα, ο Στέφανος Δημητριάδης ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στα 200μ. πεταλούδα με χρόνο 1:57.81, ενώ λίγη ώρα αργότερα το ασημένιο μετάλλιο πήρε και η ομάδα 4Χ100μ. μικτή ομαδική των ανδρών, αποτελούμενη από τους Ανδρέα Βαζαίο, Παναγιώτη Σαμιλίδη, Στέφανο Δημητριάδη και Κριστιάν Γκολομέεβ, τερματίζοντας σε 3:40.66.
Στην αντίστοιχη «σκυταλοδρομία» των Γυναικών, οι Νόρα Δράκου, Μαρία Μιχαλάκα, Κρίστελ Βουρνά και Θεοδώρα Γιαρένη έδωσαν σκληρή μάχη για ένα μετάλλιο με Γαλλία και Ισπανία, αλλά τελικά περιορίστηκαν στην τέταρτη θέση με 4:08.95 (η δεύτερη Ισπανία τερμάτισε σε 4:08.84 και η τρίτη Γαλλία σε 4:08.88).
Ακόμη, ο Παναγιώτης Σαμιλίδης πήρε την έκτη θέση στα 50μ. πρόσθιο με 28.28, ενώ στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών η Κωνσταντίνα Παπαηλία έμεινε όγδοη με 33.03. Στα 200μ. πεταλούδα, τέλος, ο Ανδρέας Βαζαίος ήταν έβδομος με 2:01.21 και η Αφροδίτη Γιαρένη όγδοη με 2:21.86.
Αρση Βαρών
Στην κατηγορία των 105κ. ο Δαυίδ Καβελασβίλι πανηγύρισε τόσο στο αρασέ όσο και στο ζετέ, σηκώνοντας 173 κιλά στην πρώτη κατηγορία και 215 στη δεύτερη.
Στο ζετέ, πάντως, ο Καβελασβίλι είχε έντονο συναγωνισμό με τον Σύρο Αχέντ Τζουγκέλι και χρειάστηκε και τις τρεις προσπάθειές του για να επικρατήσει, ενώ ο αντίπαλός του απέτυχε στα 216 κιλά και έμεινε δεύτερος με 213.
Στην ίδια κατηγορία συμμετείχε ο Ευστάθιος Στρουμπής, ο οποίος έχασε το χάλκινο μετάλλιο στο ζετέ στα… γραμμάρια, αφού σήκωσε τα ίδια κιλά (203) με τον Αιγύπτιο Μοχάμεντ Γκαμπέρ, ο οποίος ήταν ελαφρύτερος κι έτσι κατετάγη τρίτος. Στο αρασέ ο Στρουμπής ήταν έβδομος με 150 κιλά.
Ο Έλληνας πρωταθλητής σήκωσε 190 κιλά στο ζετέ (είχε ακόμη έγκυρη στα 182 και άκυρη στα 193κ.) και 156 κιλά στο αρασέ (είχε έγκυρες 145, 151 και 156). Το χρυσό μετάλλιο στο ζετέ πήρε ο Αιγύπτιος Ταρέκ Αμπντελαζίμ με 203 κιλά, ενώ και στο αρασέ πρώτευσε ο ίδιος αθλητής με 157 κιλά.
Ξιφασκία
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έφτασε ως τα ημιτελικά, όπου ηττήθηκε 15-12 από την Ιταλίδα Λίβια Στάνι. Η Βουγιούκα είχε προκριθεί στους «4» επικρατώντας με 15-10 στα προημιτελικά της Ισπανίδας Αρακέλι Ναβάρο Λάσο.
Στα προημιτελικά σταμάτησε και η πορεία της Μαρίνας Παίζη, η οποία ηττήθηκε με το ίδιο σκορ από την Στάνι. Το χρυσό μετάλλιο κατέληξε στην Γαλλίδα Σεσίλια Μπέρντερ, η οποία νίκησε στον τελικό την Ιταλίδα με 15-2.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου