9 Ιανουαρίου 2013

Ελληνική συνείδηση.


Όταν ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα δεσμευμένη στη δημιουργία του ενεργειακού διαδρόμου από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την ευρωπαϊκή αγορά, αναρωτιόμαστε πώς κανείς δεν δίνει έμφαση για να αντικρούσει τις κυπριακές προτάσεις που είναι διατεθειμένες να χρησιμοποιήσουν την γειτονική χώρα ως στρατηγικό πέρασμα για τη μεταφορά φυσικού αερίου. Πολλοί προσπαθούν να μειώσουν τον προδοτικό χαρακτήρα αυτών των δηλώσεων, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Όταν ξέρουμε επιπλέον ότι απαιτείται συνεργασία και συναντίληψη με στόχο τη βιώσιμη και ασφαλή ενέργεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό αντικρούει κάθετα τα προηγούμενα, γιατί κανείς πολιτικός δεν κατηγορεί ξεκάθαρα αυτές τις δηλώσεις που επιτρέπουν στα κατεχόμενα να χρησιμοποιηθούν ως δίαυλος δίχως κανένα πρόβλημα ούτε με το θέμα των προσφυγών, των εγκλωβισμένων και των αγνοουμένων. Πολλοί πιστεύουν πια ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν έχουν πια καμιά σημασία και ειδικά σε γεωπολιτικό επίπεδο, ενώ η ιστορία αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Μπορεί πριν μερικά χρόνια η Κύπρος να ήταν εντελώς απομονωμένη και αυτό να είχε κάποια ρεαλιστική βάση, αλλά τώρα όχι μόνο δεν έχει νόημα, αλλά είναι επιπλέον επικίνδυνο να σκεφτόμαστε ακόμα με αυτόν τον τρόπο. Διότι όπως το έγραψαν και δικοί μας ευρωβουλευτές είναι μέλημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο οι εθνικές πρωτοβουλίες της Κύπρου και της Ελλάδας αναφορικά με το ενεργειακό τομέα. Διότι όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελεί ανάγκη η δημιουργία υποδομών φυσικού αερίου με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών της ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι' αυτό το λόγο μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει πλέον τις έρευνες για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Αρκτική. Κατά συνέπεια, κάθε εθνική πρωτοβουλία που χρειάζεται την στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών για ανάπτυξη και έργα και σχετίζεται βέβαια με τον τομέα των υδρογονανθράκων θα ενισχυθούν, διότι θα είναι επιλέξιμα πιο εύκολα για ενδεχόμενες χρηματοδοτήσεις, αφού γνωρίζουμε εξ αρχής ότι υπάρχει ανάγκη.

Έτσι οι προσπάθειες στην Κύπρο για να κρατήσουν υποτίθεται ισορροπίες με τους γείτονες αποτελούν επί του πρακτέου κινήσεις οι οποίες δεν είναι μόνο κινήσεις αντιπερισπασμού, αλλά επικίνδυνες για όλο τον Ελληνισμό και ειδικά αυτή την περίοδο που στοχεύουμε μέσω της υψηλής στρατηγικής στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Η όλη περιοχή έχει σημαντικές προοπτικές και προσφέρει το πλαίσιο για ισχυρές συμμαχίες. Δεν είναι λοιπόν η ώρα να βάλουμε αυτογκόλ, επειδή εξετάζουμε μόνο και μόνο τα κομματικά συμφέροντα κάθε παρατάξεις που είναι έτοιμη να θυσιάσει τα πάντα προκειμένου να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Αποφύγαμε το Σχέδιο Ανάν γιατί υπήρχε ο Τάσσος Παπαδόπουλος και μόνο. Ας μην ξεχνάμε τόσο εύκολα. Κι ακόμα περιμένουμε να δούμε ποιος θα πάρει τη σκυτάλη του για να συνεχίσει το έργο του εκεί, όπου το είχε αφήσει δίχως εκπτώσεις ούτε βέβαια προδοσίες. 


* Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.