14 Ιανουαρίου 2013

Ασφαλής υπολογιστής είναι μόνο ο κλειστός.

«Ιδιωτικός χώρος στο Ιντερνετ δεν υπάρχει», εξηγεί ο έμπειρος αστυνομικός και δίνει συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχουν οι χρήστες του Διαδικτύου. 

Συνέντευξη στη Μαρία Ψαρά.

Πριν από λίγα χρόνια, σε χώρα του εξωτερικού, η Αστυνομία κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη δολοφονία ενός ασθενούς που λόγω σακχαρώδους διαβήτη νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της χώρας. Υστερα από εντατικές έρευνες, εμβρόντητοι οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως ένας ανταγωνιστής του ασθενούς είχε πληρώσει χάκερ για να μπει στη βάση δεδομένων του νοσοκομείου και να αλλάξει τα φάρμακα του άτυχου άνδρα. Ηταν η πρώτη δολοφονία μέσω Ιντερνετ, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

"Το παραδοσιακό έγκλημα μετακομίζει στο Διαδίκτυο", εξηγεί ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο FORUM, ο έμπειρος αστυνομικός υποδιευθυντής δηλώνει ότι "ιδιωτικός "χώρος" στο Ιντερνετ δεν υπάρχει", επιμένοντας ότι "δεν ξορκίζουμε το Ιντερνετ, αλλά γνωρίζουμε τους κανόνες του".

Κύριε Σφακιανάκη, τελικά υπάρχει ασφάλεια στο Διαδίκτυο;
Οι έννοιες είναι πάντα σχετικές. Απόλυτη ασφάλεια στο Διαδίκτυο δεν υπάρχει. Συνηθίζουμε να λέμε ότι ασφαλής υπολογιστής είναι μόνο ο κλειστός υπολογιστής. Και ισχύει. Ρητά και κατηγορηματικά.

Παρότι το κυβερνο-έγκλημα δεν έχει σύνορα, ποιες είναι οι μορφές του που συναντάτε πιο συχνά στην Ελλάδα;
Κυρίως μας απασχολούν η παιδική πορνογραφία, ο εκφοβισμός μέσα από το Διαδίκτυο, αλλά και οι απάτες, όπως οι υποτιθέμενες "νίκες" σε λοταρίες και οι προσφορές από απατεώνες.

Επίσης, πολλά είναι τα οικονομικού τύπου εγκλήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως "εισβολές" σε προσωπικούς λογαριασμούς και η παραβίαση κωδικών ασφαλείας πιστωτικών καρτών. Επίσης, συχνά είναι τα εγκλήματα ηθών και τα εγκλήματα κυβερνο-ασφάλειας, όπως οι υποκλοπές συνομιλιών. Πολύ σημαντικά και μάλιστα ποινικά εγκλήματα είναι και αυτά που διαπράττονται μέσω κοινωνικών δικτύων. Μιλάμε για εκβίαση, συκοφαντίες μέσα από ανώνυμα μπλογκ, απειλές.

Τι πρέπει να προσέξει ο χρήστης του Ιντερνετ για να μην πέσει θύμα; Υπάρχουν κάποια σημάδια;
Κατ' αρχάς, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας πως ό,τι διαβάζουμε δεν είναι απαραίτητα αληθινό. Τις πληροφορίες γράφουν άνθρωποι που κάνουν λάθη, που μπορεί να εξυπηρετούν σκοπιμότητες, που ίσως μπλοφάρουν. Επομένως, μια βασική συμβουλή είναι ότι επεξεργαζόμαστε ό,τι διαβάζουμε, το διασταυρώνουμε και στη συνέχεια το πιστεύουμε.

Αντίστροφα, εκτός από όσα διαβάζουμε, οφείλουμε να προσέχουμε και το τι γράφουμε. Αυτό που ίσως κάποιος γράψει για "χαβαλέ" στα 18 του, ίσως στα 35 του να του γυρίσει μπούμερανγκ σε μια συνέντευξη, για παράδειγμα, που θα μπορούσε να έχει για επαγγελματικούς λόγους. Τίποτα δεν σβήνεται στο Διαδίκτυο και είναι πιθανό κάποια εταιρεία ή κάποιος κακόβουλος να κρατάει "κρυφό μέμο", που θα επαναφέρει με την ευκαιρία που περιμένει.

Επίσης, στα κοινωνικά δίκτυα, καλό είναι να μη βάζουμε στοιχεία που μας αφορούν, όπως πότε λείπουμε από το σπίτι, πού ακριβώς μένουμε, πότε πάμε διακοπές, γιατί π.χ. θα μπορούσε ένας κλέφτης να επωφεληθεί της ευκαιρίας και να ξέρει πότε το σπίτι είναι άδειο. Τέλος, μια βασική συμβουλή είναι να μη δημοσιεύουμε ποτέ προσωπικές πληροφορίες, φωτογραφίες δικές μας ή των παιδιών μας, τηλέφωνά μας. Και γενικά ό,τι δεν θέλουμε να διαρρεύσει, καλό είναι να μην το "ανεβάζουμε" στο Ιντερνετ.

Στον ψηφιακό "σύμπαν", υπάρχει ιδιωτικότητα;
Στο Διαδίκτυο, ιδιωτικός "χώρος" δεν υπάρχει. Ναι μεν, μπορεί φαινομενικά να θεωρούμε ότι με τους κωδικούς και τις άλλες προφυλάξεις είμαστε ασφαλείς. Και επίσης στο Διαδίκτυο δεν χωράει μπλάνκο.

Η γνώση σώζει 
Ποιος είναι τελικά ο τρόπος προστασίας μας;
Για να έχει κανείς σχετική προστασία, θα πρέπει -πάνω απ' όλα- να είναι ενήμερος για το Διαδίκτυο: τι είναι, πώς δουλεύει, ποια είναι τα όριά του. Δεν θα πρέπει, για παράδειγμα, να ενθουσιάζεται από "φθηνά και καλά πράγματα", από ωραίες φάτσες.

Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Γι' αυτό ο τρόπος προστασίας μας είναι η γνώση, να ξέρουμε τους βασικούς κανόνες του Ιντερνετ. Ως υπηρεσία, έχουμε κάνει μάθημα σε πάνω από 200.000 παιδιά για το θέμα της ασφάλειας στο Διαδίκτυο.

Πρόκειται για μια καινοτόμο δράση. Κάθε Παρασκευή, για ένα δίωρο, συνδεόμαστε μέσω Ιντερνετ με αμφιθέατρα σχολείων και μιλάμε στα παιδιά για τους κινδύνους και τους κανόνες του Διαδικτύου. Γιατί πιστεύουμε ότι η γνώση είναι η πρόληψη για να περιοριστούν τα θύματα των κυβερνο-εγκλημάτων.

Αυτοκτονίες
Εχουμε σώσει 640 ανθρώπους

Υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Μέσω Διαδικτύου εντοπίζετε και σώζετε υποψήφιους αυτόχειρες.
Πράγματι, μέχρι σήμερα έχουμε σώσει 640 ανθρώπους από αυτοκτονία. Μάλιστα, από αυτούς οι 72 οδηγήθηκαν στην εντατική. Με άλλα λόγια, αν η ΕΛ.ΑΣ. δεν είχε αναπτύξει αυτήν την ειδικότητα, 72 άνθρωποι θα ήταν νεκροί.

Το γεγονός ότι οι χρήστες του Ιντερνετ πιστεύουν ότι καλύπτονται από μυστικότητα τούς κάνει να εξομολογούνται τα εσώψυχά τους. Αυτά τα ενδότερα της ψυχής τους, τις κραυγές απόγνωσης ακούμε εμείς και σπεύδουμε αμέσως για να τους σώσουμε.

Πιστεύετε τελικά ότι πρέπει να ξορκίσουμε το Διαδίκτυο;
Τη διάδοση του Ιντερνετ εμείς θεωρούμε καλή, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχουν όρια για τα παιδιά και έλεγχος από τους γονείς. Το σύνθημά μας είναι: "Ναι στο Διαδίκτυο και μην τσιμπάς!".

Ωστόσο, οι γονείς πρέπει να προσέχουν τη χρήση του Ιντερνετ που κάνουν τα παιδιά τους. Πριν εγκαταστήσουν τον υπολογιστή στο σπίτι τους, θα πρέπει να έχουν κάνει συμφωνία με τα παιδιά ότι δεν θα τα απασχολεί πάνω από μιάμιση ώρα την ημέρα, καθώς μετά αρχίζει ο εθισμός. Ο υπολογιστής θα πρέπει να είναι σε κοινή θέα και όχι στο δωμάτιο του παιδιού, πίσω από μια κλειστή πόρτα, ώστε το παιδί να νιώθει ότι ανά πάσα στιγμή ο γονιός μπορεί να το ελέγξει. Και τέλος, οι γονείς να μπλοκάρουν τις ιστοσελίδες με τζόγο, σεξ και βία, αλλά και τα chat rooms, προκειμένου να αποτρέψει το παιδί από το να επισκεφθεί τέτοια sites.

ΕΙΠΕ: Στα κοινωνικά δίκτυα καλό είναι να μη βάζουμε στοιχεία που μας αφορούν. Στο Διαδίκτυο δεν χωράει. μπλάνκο. Τίποτα δεν σβήνει.

Πηγή: ethnos.gr
από το secnews
Ποσειδώνας



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.