Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων Πεπονή και Μουζακίτη είχε αρχίσει μετά τις καταγγελίες του πρώην μέλους της Αρχής, Ζωής Γεωργαντά, η οποία είχε κάνει λόγο για υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος το 2009, ώστε να μπει η χώρα στο μνημόνιο.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης και στο ΔΝΤ σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδειχναν φουσκωμένο έλλειμμα.
Οι εισαγγελείς ζήτησαν να διενεργηθεί ανάκριση από τους ειδικούς ανακριτές διαφθοράς, ώστε η υπόθεση να εκκαθαριστεί σύντομα καθώς επίσης και να διερευνηθεί αν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί στις πράξεις.
Επίσης ασκήθηκε δίωξη κατά του προϊσταμένου διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κωνσταντίνου Μαρφέτα και της προϊσταμένης της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών Ευσταθία Ξενάκη.
Η κ. Γεωργαντά, που στο πλαίσιο της έρευνας έδωσε πολύωρη κατάθεση στους εισαγγελείς, ισχυρίστηκε ότι με μη αποδεκτή μεθοδολογία το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, ώστε να αποτυπωθεί από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4%, προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Μάλιστα, η καθηγήτρια υποστηρίζει ότι η επίμαχη, μη αποδεκτή επιστημονικά, μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε έγινε σε γνώση και με προτροπή ουσιαστικά της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής.
Οι εισαγγελείς ζητούν να διαβιβαστεί η τεράστιου όγκου δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση σε ειδικό ανακριτή αρμόδιο για θέματα διαφθοράς στο Δημόσιο. Ζητούν, επίσης, κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης ο δικαστικός λειτουργός να διαπιστώσει αν προκύπτουν ηθικοί αυτουργοί της πράξης που βαρύνει τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ και να εντοπίσει τα πρόσωπα αυτά καθώς και να αναζητήσει αν προκύπτει η διάπραξη και άλλων αδικημάτων, αλλά και συμμετοχή και άλλων προσώπων.
Σημειώνεται ότι η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση εστάλη πριν από περίπου έναν χρόνο από τους εισαγγελείς στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών τού τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Από την κοινοβουλευτική διαδικασία δεν προέκυψαν στοιχεία πολιτικών ευθυνών και έτσι η δικογραφία με το συνοδευτικό πόρισμα επιστράφκε στο Εφετείο για τη συνέχιση της έρευνας ως προς ενδεχόμενες ευθύνες μη πολιτικών προσώπων.
Πηγή News.gr
«Ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει αυτό που έκαναν οι οικονομικοί εισαγγελείς».
Σε ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη για το πως αισθάνεται που δικαιώθηκε στον αγώνα αυτόν που ξεκίνησε και μάλιστα εν ενεργεία, η κ. Γεωργαντά είπε χαρακτηριστικά:
«Αισθάνομαι ότι ξεκινάει μία πολύ καλή περίοδος γιατί με αυτή τη δίωξη πιστεύω ότι μπορούμε να βγούμε από τα Μνημόνια. Εγώ ο κ. Λογοθέτης και ο κ. Σκορδάς όπως και άλλοι άνθρωποι που υπήρχαν στην ουσία δεν δεχτήκαμε να υπογράψουμε αυτές τις ψευδείς βεβαιώσεις στοιχείων.
Όταν ενδίδεις στις προτροπές που γίνονται από το Υπ. Οικονομικών αλλά και τη Eurostat που μας έλεγαν να μην κάνουμε το καθήκον μας, πρόκειται για έγκλημα. Ουσιαστικά υπογράψανε και βεβαιώσανε ψεύτικα στοιχεία για να μπούμε στα Μνημόνια.
Επειδή η Ευρώπη βρισκόταν σε μειονεκτική κατάσταση όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους ήθελαν να ρίξουν το εργατικό κόστος στην Ευρώπη. Έτσι εμείς σαν Ελλάδα αποτελέσαμε τον τόπο όπου έγινε το πείραμα. Εμείς είχαμε προβλήματα διαρθρωτικά και μεγάλη διαφθορά των πολιτικών και για αυτό κατά τη γνώμη μου μας επέλεξαν. Για αυτό λοιπόν πιστεύω ότι ο Παπακωνσταντίνου το έκανε, για να γίνει γνωστό ότι δουλεύει για την ανταγωνιστικότητα της χώρας δήθεν.
Όλα όσα έγιναν ήταν παραπλανητικά. Ήμασταν όλοι ή στο ΠΑΣΟΚ ή προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ και περίμεναν από εμάς να δώσουμε βεβαιώσεις ψεύτικων στοιχείων. Εμείς όμως αντισταθήκαμε», είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε.
«Με υπολογισμούς που μπορώ να κάνω το έλλειμμα ήταν 3,9%. Αλλά και 10% να ήταν και 12% δεν θα μπαίναμε στο Μνημόνιο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου