• Ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Κοσμάς Χρηστίδης ζήτησε ακρόαση από τον πρωθυπουργό, προκειμένου να του εκφράσει τις αντιρρήσεις του για την προωθούμενη πώληση
Σε μαζικό ξεπούλημα σύγχρονων οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, για την προμήθεια των οποίων το ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει έναν πακτωλό χρημάτων, εμφανίζεται να... προβαίνει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθειά της να «εξοικονομήσει» χρήματα.
Θυσιάζοντας, επί της ουσίας, την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, προκειμένου να είναι εντάξει έναντι των μνημονιακών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση υποβρυχίων αλλά και ελικοπτέρων, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων τόσο μεταξύ των στελεχών όσο και στην ηγεσία του Στρατεύματος.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Κοσμάς Χρηστίδης έχει ζητήσει ακρόαση από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να του εκφράσει τις αντιρρήσεις του, αναφορικά με την προωθούμενη πώληση των δύο εκ των τριών υπερσύγχρονων υποβρυχίων τύπου 214 («Παπανικολής»), τα οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της αποπεράτωσης στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Καίριο πλήγμα
Παράλληλα, κύκλοι του Π.Ν. αναρωτιούνται για τους πραγματικούς σκοπούς που εξυπηρετεί η συγκεκριμένη προωθούμενη πώληση, δεδομένου ότι ουδείς αρμόδιος μπήκε στον κόπο να ζητήσει τη γνώμη του ΓΕΝ για ένα θέμα που άπτεται της ναυτικής επιχειρησιακής και αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας στο Αιγαίο.
Πρόκειται για μια πώληση που, εάν τελικά γίνει, αναμένεται να προκαλέσει καίριο πλήγμα στη μελλοντική επιχειρησιακή ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού, σε μια χρονική περίοδο που η Τουρκία ενισχύει συνεχώς το δικό της αμυντικό οπλοστάσιο, εντείνοντας ταυτόχρονα την πίεση και την προκλητικότητά της έναντι της χώρα μας μέχρι του σημείου της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας ακόμη και επί κατοικημένων νησιών του Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν κατά τις προηγούμενες δύο ημέρες, ήδη τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αναζητούν αγοραστή και για τα δύο υποβρύχια από τη διεθνή αγορά, υλοποιώντας έτσι σχετική πρόταση την οποία ήδη φέρεται να έχει υποβάλει ο αρμόδιος συντονιστής για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία Ν. Αναστασόπουλος, προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι ύψους 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των ναυπηγείων. Προκειμένου, δηλαδή, να διασωθεί μια ιδιωτική επιχείρηση, το κράτος εμφανίζεται έτοιμο να «παίξει στα ζάρια» την αποτρεπτική ικανότητα της χώρα μας, την ίδια ώρα που η Τουρκία έχει παραγγείλει έξι υποβρύχια ίδιου τύπου σε ναυπηγεία της Γερμανίας!
«Αφοπλισμός»
Στο ενδεχόμενο που υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πώληση, η χώρα μας θα μείνει με μόλις δύο σύγχρονα υποβρύχια στον στόλο της, το «Παπανικολής», που επιχειρεί ήδη, και ακόμη ένα, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Το εντυπωσιακό είναι, πάντως, πως η εν λόγω διαρροή πραγματοποιείται λίγες μόλις ημέρες μετά τη μελέτη της Deutsche Bank, η οποία αποτιμούσε τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αέριου νοτίως της Κρήτης στα 427 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων θα προέκυπτε καθαρό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο της τάξης των 214 δισ. ευρώ.
Το ερώτημα είναι, βεβαίως, τι είδους Πολεμικό Ναυτικό θα έχουμε έως τότε για να διαφυλάξει τα συγκεκριμένα κοιτάσματα, με δεδομένο το ότι ο στόλος των ελληνικών υποβρυχίων, με εξαίρεση το «Παπανικολής», είναι αρκετά «γερασμένος».
Ειρωνικά σχόλια από τον τουρκικό Τύπο
«Η χρεοκοπημένη Ελλάδα, μετά τα νησιά, πωλεί και τα υποβρύχιά της»
Να σημειώσουμε πως στο θέμα έδωσε τεράστια έκταση και ο τουρκικός Τύπος, η πλειονότητα του οποίου το φιλοξένησε διανθισμένο με αρκετά ειρωνικά σχόλια! Συγκεκριμένα, η τουρκική εφημερίδα «Haberturk» σχολίασε στην ιστοσελίδα της το ενδεχόμενο πώλησης των ελληνικών υποβρυχίων υπό τον εύγλωττο τίτλο «Πωλούνται τα υποβρύχια, άλλαξαν γνώμη για το Αιγαίο», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα που δίνει μάχη με την οικονομική κρίση ψάχνει τρόπους να καλύψει τα οικονομικά κενά και τώρα συζητείται το ενδεχόμενο πώλησης δυο υποβρυχίων τα οποία ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό». Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η εφημερίδα «Radikal», έχοντας τίτλο «Η Ελλάδα πωλεί ακόμη και τα υποβρύχια». Ειδικότερα, η τουρκική εφημερίδα στην ιστοσελίδα της γράφει πως «η χρεοκοπημένη Ελλάδα, που είχε αναφερθεί πως ενδέχεται να πουλήσει τα νησιά της, τώρα φαίνεται πως πουλά τα υποβρύχιά της».
Μεταφορικά ελικόπτερα
Πέρα, πάντως, από τα υποβρύχια, η χώρα μας βρίσκεται προ των πυλών να απολέσει και ένα μεγάλο μέρος της έγκαιρης μεταφοράς στρατευμάτων ανά την επικράτειά της, δεδομένων των προβλημάτων που υπάρχουν στην προμήθεια των μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 αλλά και των μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-27.
Σε ό,τι αφορά τα ελικόπτερα ΝΗ-90, πέρα από τις συνεχείς μετακυλίσεις που έχει υποστεί η ένταξή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, εξετάζεται το ενδεχόμενο ακύρωσης της παραλαβής κάποιων από τις 20 συνολικά μονάδες που είχε παραγγείλει η χώρα μας και είχε προπληρώσει το 2003.
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ 10/12/2012 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)
1 σχόλιο:
Εἴπαμε...ὁ Ἑλληνισμός βγαίνει σιγά-σιγά ἀπό τήν ἵστορία.
Δημοσίευση σχολίου