26 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί αφαιρέθηκε το Βορειοηπειρωτικό από το βιβλίο της Γ’ Λυκείου. Γιατί η ιστορία είναι παγκόσμια απάντησε ο Υπουργός...

Η απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας στην ερώτηση του βουλευτή της Χ.Α. Χρήστου Παππά. 

αριστερά ο Υφυπουργός Θ. Παπαθεοδώρου
δεξιά ο Υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος
 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ  

ΠΡΟΣ :Τη Βουλή των Ελλήνων
Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Τμήμα Ερωτήσεων
ΚΟΙΝ: Βουλευτή κ. Χρήστο Πατητά (Δια της Βουλής των Ελλήνων)

 ΘΕΜΑ: «Απάντηση στην Ερώτηση με αριθμό 981/23-8-2012»
Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 981/23-8-2012, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Χρήστος Παππάς σχετικά με το σχολικό εγχειρίδιο της Ιστορίας Γ’ Λυκείου, σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Το σχολικό εγχειρίδιο για τη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας Γενικής Παιδείας που διδάσκεται στη Γ' τάξη του Γενικού Λυκείου και στη Δ' του Εσπερινού και φέρει τον τίτλο «Ιστορία του Νεότερου και του σύγχρονου κόσμου (από το 1815 έως σήμερα)» εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2007 από τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.

Δεν έχει αντικατασταθεί και δεν χρησιμοποιείται αντ’ αυτού καινούργιο σχολικό εγχειρίδιο.
Αναφορές στο Βορειοηπειρωτικό ζήτημα γίνονται στο προαναφερθέν σχολικό εγχειρίδιο με τον τίτλο «Ιστορία του Νεότερου και του σύγχρονου κόσμου (από το 1815 έως σήμερα)» των I. Κολιόπουλου, Κ. Σβολόπουλου, Ε. Χατζή βασιλείου κ.ά, και συγκεκριμένα στις σελίδες 69, 72, 119-20, 138 (βλ. έκδ. Α', Αθήνα 2007, ΟΕΔΒ).

Θα πρέπει επιπροσθέτως να αναφερθεί ότι η ύλη του εν λόγω διδακτικού εγχειριδίου αφορά δύο αιώνες ιστορίας του νεότερου και του σύγχρονου κόσμου (από το 1815 έως σήμερα) και δεν είναι δυνατόν στο πλαίσιο ενός σχολικού εγχειριδίου τα διάφορα ιστορικά θέματα να δοθούν αναλυτικά και με λεπτομέρειες. Εξάλλου, το εγχειρίδιο δεν αφορά αποκλειστικά * την Ελληνική Ιστορία, αλλά την Παγκόσμια. 

Όπως επισημαίνεται στον πρόλογο του βιβλίου «Η ελληνική ιστορία εξετάζεται ενταγμένη στο ευρύτερο πλαίσιο της παγκόσμιας ιστορίας και ειδικά της ευρωπαϊκής, της οποίας και αποτελεί οργανικό τμήμα». Επιπρόσθετα σας ενημερώνουμε ότι στο σχολικό εγχειρίδιο της Γ' Γυμνασίου με τον τίτλο «Νεότερη και σύγχρονη ιστορία» των Ε. Λούβη και Δ. Ξιφαρά γίνονται αναφορές στο Βορειοηπειρωτικό ζήτημα, και συγκεκριμένα στις σελίδες 88, 99, 130.

Επισημαίνεται ότι στα ανωτέρω σχολικά εγχειρίδια δεν αποφεύγεται ο όρος «Βόρειος Ήπειρος». ( βλ. σχετικά στη σ. 138 του σχολικού εγχειριδίου με τον τίτλο «Ιστορία του Νεότερου και του σύγχρονου κόσμου -από το 1815 έως σήμερα-» των I. Κολιόπουλου, Κ. Σβολόπουλου, Ε. Χατζηβασιλείου κ.ά, και στις σελίδες 88 και 99 του εγχειριδίου της Γ' Γυμνασίου με τον τίτλο «Νεότερη και σύγχρονη ιστορία» των Ε. Λούβη και Δ. Ξιφαρά.)

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Π. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ Εσωτερική διανομή
1. Γραφείο κ.Υφυπουργού
2. Δ/νση Σπουδών Β/θμιας Εκπ/σης
3. Τ.Κ.Ε. 




Share

1 σχόλιο:

Dyna είπε...

παραμεθόριες περιοχές είναι συχνά μια διαφορά γειτονικές χώρες, όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία είναι

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.