13 Αυγούστου 2010

Ιστορική Θ. Λειτουργία στην Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Περί τους 10.000 προσκυνητές από την Ελλάδα, τη Γεωργία, τη Ρωσία και άλλες περιοχές αναμένονται ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στην ιστορική Μονή της Παναγίας της Σουμελά στην Τουρκία, όπου θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία για πρώτη φορά μετά το 1923, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Όπως αναφέρουν τα «Νέα», οι προσκυνητές αναμένεται να φτάσουν με κάθε μεταφορικό μέσο (αεροπλάνα, λεωφορεία, ακόμα και πλοία) προκειμένου να δώσουν το «παρών» στην ιστορικής σημασίας Λειτουργία.

Στα δωμάτια και τα ξενοδοχεία της Τραπεζούντας -την πλησιέστερη πόλη στην Παναγία Σουμελά- η πληρότητα φτάνει το 100% και όσοι δεν κατάφεραν να βρουν κατάλυμα εκεί, έκλεισαν δωμάτια σε γειτονικές πόλεις όπως είναι η Σαμψούντα και η Ορντού.


Αποστολές για μέλη διοικητικών συμβουλίων, στελέχη και προέδρους ποντιακών συλλόγων έχουν οργανώσει τα δύο δευτεροβάθμια όργανα του ποντιακού ελληνισμού, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ).
Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στα «Νέα» ότι η άδεια για την πραγματοποίηση Θείας Λειτουργίας στο μοναστήρι-σύμβολο των Ποντίων δόθηκε τον περασμένο Ιούνιο από την Άγκυρα, σε μία προσπάθεια της Τουρκίας να δείξει ότι σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες, που είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές τουρκικές εφημερίδες έχουν ασχοληθεί θετικά το τελευταίο διάστημα με την υπόθεση. Οι ίδιες πηγές από την Αθήνα ωστόσο, μολονότι αναγνωρίζουν τον συμβολισμό της κίνησης, εκτιμούν πως η άδεια δόθηκε με το βλέμμα στα έσοδα που θα προσφέρουν οι τουρίστες προσκυνητές στην Τουρκία και ειδικά στην περιοχή της Τραπεζούντας.


Χαμηλούς τόνους κρατά το Φανάρι


Η Θεία Λειτουργία θεωρείται ιστορικής σημασίας, αλλά το Οικουμενικό Πατριαρχείο κρατά χαμηλούς τόνους με στόχο να μη δημιουργηθούν επεισόδια. Εκκλησιαστικές πηγές του Πατριαρχείου τονίζουν πως ο κ. Βαρθολομαίος δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση μία ιστορική και θρησκευτική στιγμή να αμαυρωθεί από έκτροπα, ούτε θέλει η Θεία Λειτουργία να πάρει πολιτική διάσταση.


Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι κατόπιν συζητήσεων με τοπικούς φορείς αποφασίστηκε να μη γίνουν ούτε πολιτιστικές εκδηλώσεις, με δεδομένο επιπλέον ότι από προχθές άρχισε το μουσουλμανικό ραμαζάνι.
Μάλιστα, έχουν γίνει συστάσεις στα μέλη των ποντιακών σωματείων που θα μεταβούν στην περιοχή, να είναι προσεκτικά στη συμπεριφορά τους, ακόμα και στις διατροφικές τους συνήθειες, ώστε να μην προκαλέσουν τους ντόπιους κατοίκους. Πάντως, δεν αποκλείεται στη Μονή να μεταβούν τελικά με δική τους πρωτοβουλία μεμονωμένοι βουλευτές ποντιακής καταγωγής.

Newsroom ΔΟΛ-in.gr

....Προσκυνητές από όλο τον κόσμο και κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχει εγκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των Ποντίων, σπεύδουν φέτος να τιμήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου στη Μονή Σουμελά. Στην περιοχή έχουν ήδη συρρεύσει και προσκυνητές από τη Ρωσία και τη Γεωργία, για να υπογραμμίσουν τους δεσμούς που τους συνδέουν με τη Μονή Σουμελά.

Ο μητροπολίτης Δράμας και επίσκοπος Τύχων του Πατριαρχείου Μόσχας θα συλλειτουργήσουν μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Τη λειτουργία θα παρακολουθήσουν βουλευτές της ρωσικής Δούμας, της ελληνικής Βουλής, δεκάδες ανταποκριτές των ρωσικών, αλλά και των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και αξιωματούχοι των ποντιακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο.

Η Νομαρχία της Τραπεζούντας διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον απρόσκοπτο εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου. Ειδικά μέτρα ασφαλείας έχουν παρθεί στο χώρο της μονής, όπου μόνο λίγοι προσκυνητές μπορούν να χωρέσουν και έχουν ήδη εγκατασταθεί συνεργεία τηλεοπτικών μεταδόσεων που θα μεταφέρουν την ιστορική θεία λειτουργία.

πηγή City Press

ΣΧΟΛΙΟ

Η συγκίνηση θα φτάσει στα ύψη για όσους Ελληνες παρευρεθούν στην ιστορική Θ. Λειτουργία που για τελευταία φορά είχαν παρακολουθήσει οι παπούδες τους.....

Αξίζει να μνημονευτούν τα λόγια του δημάρχου Τραπεζούντας ο οποίος ζαλισμένος από τα Ευρώ που θα αφήσουν οι χιλιάδες Ελληνες και άλλοι Ορθόδοξοι προσκυνητές άρχισε να λέει πάλι κάτι ανιστόρητες αρλούμπες για τους Οθωμανούς (που προσπάθησαν με νύχια και με δόντια να καταστρέψουν κάθε τι Ελληνικό και Ορθόδοξο) και την πολιτιστική τους κληρονομιά!!!!!!!

Καραφλιάστε λοιπόν μαζί μου.......(τα κόκκινα σχόλια δικά μου)

"Η Τραπεζούντα είναι πόλη της παιδείας, της ιστορίας και του πολιτισμού (γι αυτό εκεί σφάχτηκαν οι Ελληνες και καταστράφηκε σχεδόν κάθε ίχνος του Ελληνικού Πολιτισμού 3000 ετών)», δήλωσε ο Δήμαρχος της Τραπεζούντας Ορχαν Φεβζι Γκουμρουκτσούογλου, εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο τελείται φέτος η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά.

«Που ήταν το λάθος; Θα πρέπει να δείχνουμε πάντα τον πολιτισμό, που μας κληροδότησαν οι Οθωμανοί (Εσεις τον ξερετε τον πολιτισμό αυτό γιατί από ότι οι ίδιοι οι Τούρκοι ομολογούν όλες οι πόλεις της Μ. Ασιας και του Πόντου ιδρύθηκαν από Ελληνες και ΚΑΜΙΑ από τους Τούρκους μέχρι σήμερα!!!). Τι θα έκαναν οι Οθωμανοί; Όπως είχαν θρησκευτική ελευθερία (με παιδομαζώματα, βίαιους εξισλαμισμούς και εξανδραποδισμούς), την ίδια φιλοσοφία θα πρέπει να εφαρμόσουμε και σήμερα», είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων γιατί γίνεται φέτος ο εορτασμός στην Μόνη Σουμελά.

«Θα ήταν καταπληκτικό, αν ο κόσμος θα μπορούσε να επισκέπτεται την πόλη μας (
και να αφήνει τα ωραία του Ευρω θα συμπληρώσω) και ταυτόχρονα να συμμετέχει στην λειτουργία στο Μοναστήρι», τόνισε ο Δήμαρχος, που συνέδεσε τις εξηγήσεις του αυτές, με τις πολιτικές αλλαγές που συντελούνται στην Τουρκία από την κυβέρνηση Ερντογάν."

Πάντως σε όσους παρακολουθήσουν την Θ. Λειτουργία από την τηλεόραση, τους εύχομαι ....καλό κλάμα.
Εγώ δεν το αντέχω......στην σκλαβωμένη Μονή από τους Τουρκομογγόλους....



Share

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λεω να γραψω και 'γω μερικα στοιχεια με αφορμη το happening, ελληνιστι γεγονος, της κυριακης 15 αυγουστου στην τραπεζουντα. Σημ. τα ιστορικα στοιχεια που θα αναγραφουν με κεφαλαια γραματα ειναι αδιασειστα και δε χρηζουν καμιας αμφισβητησης!!. Το μοναστηρι της της παναγιας των ποντιων ιδρυθηκε στα τελη του 4ου αι. (380-386μχ) στο ορος μελα της τραπεζουντας, πιθανοτατα πανω σε αρχαια ελληνικα ευρηματα, (οπως οριζει η χριστιανικη βαρβαροτητα) απο τους αθηναιους μοναχους βαρναβα και σωφρωνιο, κατα κοσμον βασιλειο και σωτηρχο. Απο τοτε εγινε γνωστη ως παναγια σουμελα (εις του μελα, σουμελα).Συμφωνα με τη θρυσκευτικη παραδοση (με τα ψεμματα δηλαδη), η ιστορικη εικονα της παναγιας των ποντιων φιλοτεχνηθηκε απο τον ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ ΛΟΥΚΑ (λες κι αλλη δουλεια δεν ειχε να κανει ο ευαγγελιστης). Εγινε τους πρωτους αιωνες γνωστη ως παναγια Αθηνιωτισα και μεταφερθηκε ΑΠΟ ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ ΣΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ. Αχ αυτες τις χοντραδες, αυτα τα ψεμματα καλε μου, πως να τα φαει κανεις?. Εγω θα παρακολουθησω αυτο το happening απο την tv και σιγουρα δεν θα με παρουν τα ζουμια... ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΤΗΣ.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Τα ζουμια φιλε μου παιρνουν τους Ελληνες. Κι αν βεβηλωνόταν αρχαιοελληνικός ναός ή καποιο αρχαιοελληνικό κτίριο θα μας παίρναν τα ζουμια και πάλι....

Να παραθετεις σε παρακαλώ την άποψή σου χωρις να προσβάλεις την θρησκευτική μας συνείδηση....
Η θρησκευτική παραδοση της Ορθοδοξίας δεν είναι ψέματα και μάλιστα χωρις αποδείξεις....

Η εχθρότητα προς την Ορθοδοξία για μια ακομα φορα δεν δειχνει ότι είσαι πραγματικά αγνωστικιστης...
Οι αρχαίοι Αθηναίοι που είχαν βωμό στον Αγνωστο Θεό και σεβαστηκαν με το παραπάνω τον Απόστολο Παυλο μπορουν να θεωρηθούν Αγνωστικιστες...
Φιλε μου η εννοια του Αγνωστικιστη σημαίνει πάνω από ολα ουδετερότητα....

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Θανο αν πιστευεις πως δεν ειμαι αγνωστικιστης, δε μου καιγεται καρφι, εγω τους Επικουριους διαβαζω, και θαυμαζω. Παντως καποια στιγμη θα σου γραψω καποια καλουδια και για τους αρχαιους, και για τους μουσουλμανους ακομη. Ετσι για να φτιαχτεις και να ανεβει το πιστευω σου!!!. ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΤΗΣ.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Φιλε Αγνωστικιστη. Οι Επικουριοι δεν ήταν παντογνωστες και καλο θα είναι να διαβαζεις από όλα.
Εγω φιλε μου γνωριζω καλουδια για ολους ακόμα και για τους χριστιανους ορθόδοξους ιερεις ή πιστους (οπως κι εσυ φανταζομαι) Ομως στις συζητησεις φιλε μου δεν ειναι θεμιτό να μιλαμε για αδυναμίες ανθρώπων που ουτως ήγ άλλως τις βρισκουμε σε όλο το φάσμα της ανθρωπινης ύπαρξης.

Το προβλημα με τον Χριστιανισμό είναι ότι δεν μπορουν εδω και 2000 χρονια να πλήξουν την διδασκαλια του Χριστου. Ειναι αυτο που λεμε "δεν μπάζει" από πουθενά κι αυτο είναι το προβλημα των αντιχριστιανων όλων των κατηγοριών....

Μπορουμε να κατηγορήσουμε τους χριστιανούς για ότιδήποτε. Αν και πολλες από τις κατηγορίες είναι ψευδείς κι ανυπόστατες συκοφαντείες.
Οσες πάντως είναι αποδεδειγμενες ο καθενας απο εμας τους πιστους Χριστιανους οφείλει στο όνομα της αληθειας που πρεσβευε κι ο διος ο Κύριος μας να τις δεχτούμε έστω και με λύπη.
Ομως όλες αφορουν πραξεις ή λογια ανθρωπων κι οχι τις Αληθειες που διδαξε ο Χριστός.

Περιμενω τα καλουδια που ξερεις για τους λοιπους...
Τουλαχιστον να καταλαβουμε ότι εχουμε να κανουμε με εναν πραγματικο Αγνωστικιστή (κι ας μην σε ενδιαφερει η γνωμη μου).
Εξάλλου δεν ειμαι μονο εγω που παρακολουθώ τα γραφόμενά σου...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.