9 Αυγούστου 2010

Τοξικό νέφος στην Μόσχα. Οι πυρκαγιές πλησιάζουν πυρηνικούς σταθμούς. Οι νεκροί από τον καύσωνα αυξάνονται.

Ενα εκρηκτικό κοκτέιλ οικολογικής καταστροφής, πυρηνικής απειλής, υψηλών κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία και κοινωνικής αναταραχής διαμορφώνεται στη Ρωσία, όπου εκατοντάδες πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται ανεξέλεγκτες.

Η Μόσχα είναι περικυκλωμένη από πολλές εστίες φωτιάς και το υπουργείο Αμυνας της χώρας αποφάσισε την απομάκρυνση πυραύλων και οπλικών συστημάτων από στρατιωτικές βάσεις κοντά στην πρωτεύουσα. Εντονες ανησυχίες προκαλεί, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, η ανακοίνωση πως αυξάνονται τα μέτρα προστασίας στις κρατικές αποθήκες σιταριού καθώς ήδη εμφανίζονται τεράστια προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με τρόφιμα και ελλείψεις εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας στη Ρωσία τις τελευταίες δεκαετίες. Η απόφαση ελήφθη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «λόγω των μεγάλων πιέσεων στην αγορά σταριού» στη Ρωσία που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές. «Αν αρχίσουμε να φοβόμαστε εφόδους ομάδων πολιτών σε αποθήκες σταριού, τότε βρισκόμαστε σε πολύ πιο άσχημη κατάσταση από ό,τι πιστεύουμε», δήλωσε αξιωματούχος της ρωσικής κυβέρνησης σε ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Τοξικά σωματίδια. Ο καπνός που τις προηγούμενες ημέρες είχε σκεπάσει τη Μόσχα, χθες έγινε ακόμα πιο πυκνός και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα επίπεδα των τοξικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια κινδύνου για τους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να μην κυκλοφορούν στους δρόμους αν δεν φορούν τις ειδικές προστατευτικές μάσκες. Τα μνημεία της ρωσικής πρωτεύουσας όπως η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου ή οι πύργοι του Κρεμλίνου είναι σχεδόν αόρατα ακόμα και από μικρή απόσταση. «Το τοξικό νέφος έχει καλύψει όλη την πόλη και η κατάσταση κάθε ώρα που περνά γίνεται όλο και πιο δύσκολη», δήλωσε ο Αλεξέι Ποπικόφ της υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας της Μόσχας στην κρατική τηλεόραση, ο οποίος διευκρίνισε ότι τα επίπεδα τοξικών σωματιδίων στην πόλη είναι εικοσαπλάσια από το ανεκτό όριο και ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν προβλήματα υγείας πρέπει να προσπαθήσουν να μείνουν στο σπίτι τους και να μην κινούνται στην πόλη. Υπολογίζεται ότι περίπου 600 πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει ανεβεί στους 52.

Πυρηνική απειλή. Παρότι έχει περάσει πάνω από μια εβδομάδα από τότε που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές ο κρατικός μηχανισμός δεν φαίνεται ικανός να αντιμετωπίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προκαλεί μεγάλο προβληματισμό το γεγονός ότι πλέον οι προειδοποιήσεις για πιθανή πυρηνική απειλή προέρχονται από κυβερνητικά χείλη. Ο υπουργός Εκτακτων Αναγκών Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε χθες ότι οι φωτιές στο Μπριάνσκ κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία- περιοχή που είχε μολυνθεί μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986- μπορεί να απελευθερώσουν στην ατμόσφαιρα ραδιενεργά στοιχεία που βρίσκονταν στο έδαφος. «Τα ραδιενεργά στοιχεία που βρίσκονται στο έδαφος, με τις φωτιές που καίνε στην περιοχή, μπορεί να αναμειχθούν με άλλα σωματίδια και να προκαλέσουν μια ζώνη υψηλής μόλυνσης», είπε από την τηλεόραση. Οι φωτιές απειλούν να επεκταθούν στο έδαφος των δύο γειτονικών χωρών, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, ενώ ένα μεγάλο μέτωπο καίει στα δυτικά της Γεωργίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Σαρόφ, όπου συναρμολογούνται τα περισσότερα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, παραμένουν χιλιάδες στρατιώτες προκειμένου να τις προστατεύσουν παρότι ήδη έχουν απομακρυνθεί από εκεί όλα τα επικίνδυνα ραδιενεργά υλικά. Μετά την καταστροφή πριν από τρεις ημέρες μεγάλης βάσης του Ναυτικού στην οποία βρίσκονταν 200 αεροσκάφη, λαμβάνονται πλέον αυστηρά μέτρα προστασίας άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κεντρική και Δυτική Ρωσία. Στην περιοχή Ναρο-Φορμινσκ, περίπου 70 χλμ. νοτιοδυτικά της Μόσχας, έγινε μεγάλη κινητοποίηση προκειμένου να μεταφερθούν αλλού «όπλα και πύραυλοι».

Μάχη με τις φλόγες. Οι κάτοικοι πολλών περιοχών που περίμεναν με αγωνία την άφιξη των πυροσβεστικών οχημάτων, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους όπως μπορούν, καθώς φαίνεται πως οι 10.000 πυροσβέστες που δίνουν μάχη με τις φλόγες δεν αρκούν. «Ξυπνήσαμε και δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε», λέει ο Αλεξάντερ Μπαμπάγιεφ στο χωριό Πλοτάβα, 50 χιλιόμετρα από τη Μόσχα. Μέσω του Ιντερνετ συγκρότησε μια μεγάλη ομάδα εθελοντών, οι οποίοι σε συνεργασία με το κέντρο διαχείρισης εκτάκτων κρίσεων και κάποιες συμβουλές από τους επαγγελματίες έσπευσαν σε περιοχές όπου δεν είχαν φθάσει ακόμα οι πυροσβέστες.

Οι φωτιές κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, περιοχή που είχε μολυνθεί μετά το Τσερνόμπιλ το 1986, μπορεί να απελευθερώσουν στην ατμόσφαιρα ραδιενεργά στοιχεία που βρίσκονταν στο έδαφος
Οι μετεωρολόγοι δεν περιμένουν να βρέξει σύντομα
Το πιο ανησυχητικό είναι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων, που προειδοποιούν ότι το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες με ελάχιστες πιθανότητες βροχής και θερμοκρασία που δεν θα πέσει κάτω από τους 38 Κελσίου, σε περιοχές όπου συνήθως αυτή την εποχή η θερμοκρασία δεν ξεπερνούσε τους 23. Λόγω του νέφους και της χαμηλής ορατότητας επηρεάστηκαν και οι πτήσεις σε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή αεροδρόμια της Μόσχας, το Ντομοντέντοβο, καθώς δόθηκε εντολή σε αρκετά από τα αεροσκάφη που επρόκειτο να προσγειωθούν σε αυτό να κατευθυνθούν τελικά σε κοντινά αεροδρόμια. Η ορατότητα στο αεροδρόμιο είναι κάτω των 400 μέτρων, δηλαδή λιγότερο από το μισό του μέσου όρου που είναι απαραίτητο για να γίνονται με ασφάλεια οι απογειώσεις και οι προσγειώσεις αεροσκαφών.

ΤΑ ΝΕΑ

ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΟΣ
Είναι περίεργο στην πιό ήπια έκφραση,το φαινόμενο των πυρκαγιών, που ξεφεύγουν από τα φυσιολογικά μέτρα.Ούτε «βροχή κομητών» να είχαμε τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη Γή.
Ακόμη πιο περίεργο είναι πώς οι περιοχές που «βομβαρδίζονται» από την πύρινη λαίλαπα, αλλά και από άλλες «βιβλικές» καταστροφές (σεισμούς, τσουνάμια, κλπ).
Καταλήγουν σε οικονομική εξαθλίωση, και εντάσσονται σε πλήρη, εξάρτηση από τους κοινωνικά ευαισθητοποιημένους, αλλά και ισχυρούς του πλανήτη.
Θυμηθείτε τις καταστροφικές φωτιές στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια.
Μήπως εξυπηρετούσαν κάποιο σκοπό πολύ μεγαλύτερο από τους οικοπεδοφάγους;
Φέτος ευτυχώς περιορίστηκαν στην φυσιολογική τους συχνότητα.

Μήπως τελείωσαν τα δάση;
Η μήπως δεν υπάρχει πλέον λόγος, διότι ο στόχος έχει επιτευχθεί;

πηγή ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΟΣ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.