15 Ιουλίου 2010

ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ “ΑΝΑΞΙΩΝ” ΚΛΗΡΙΚΩΝ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Πολλές φορές διερωτούνται οι πιστοί αν είναι έγκυρα τα μυστήρια που τελούν “ανάξιοι” κληρικοί. Πώς γίνεται, ρωτούν, “ανάξιοι” κληρικοί (και συνήθως με τον όρο αυτό εννοούν όσους έπεσαν σε σαρκικά αμαρτήματα) να τελούν έγκυρα μυστήρια;

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΙΕΡΩΣΥΝΗΣ ΟΧΙ ΛΟΓΩ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ


Είναι φανερό, ότι οι καλοί αδελφοί, που κάνουν αυτή την ερώτηση, δεν κατανοούν ότι οι κληρικοί μας δεν τελούν τα μυστήρια λόγω της “αξιωσύνης” τους, αλλά λόγω της ιερωσύνης τους. Γι’ αυτό η απάντηση στο ερώτημα, αν ανάξιοι κληρικοί τελούν έγκυρα μυστήρια, είναι απόλυτα καταφατική. Τα μυστήριά τους έχουν την ίδια ακριβώς εγκυρότητα που έχουν τα μυστήρια, που τελεί ένας μεγάλος Αγιος της Εκκλησίας. Και τούτο διότι τελούν τα μυστήρια, όχι λόγω της προσωπικής τους αρετής, αλλά λόγω της χάρης που τους δόθηκε με τη χειροτονία στο ύψιστο υπούργημα της ιερωσύνης.


Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΡΧΙΕΡΕΥΣ ΚΑΙ Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΙΕΡΩΣΥΝΗΣ
Γιατί συμβαίνει αυτό; Καταρχήν ας μη μας διαφεύγει, ότι δεν υπάρχει κανένας κληρικός οσονδήποτε ενάρετος και αν είναι, που να είναι πραγματικά άξιος να διαμελίζει τον Αμνό του Θεού, τον αίροντα την αμαρτία του κόσμου. Δεν υπάρχει κανένας κληρικός, που εξαιτίας της προσωπικής του αγιότητας, είναι άξιος να βάζει το χέρι του πάνω από το κεφάλι του πιο αμαρτωλού ανθρώπου και να του διαβάζει τη συγχωρητική ευχή, και να φεύγει από το εξομολογητήριό του με ψυχή καθαρή, όπως την ημέρα που δέχθηκε το Αγιο Βάπτισμα. Τα υπέρ φύση και αίσθηση μυστήρια δεν μπορεί να τα τελεί άνθρωπος ή άγγελος, αλλά μόνο ο ίδιος ο Θεός, που ενεργεί διά των ιερέων Του, είτε αυτοί είναι ψυχές αγίας βιοτής και αγγελικής καθαρότητας, είτε είναι άνθρωποι που σκανδαλίζουν καθημερινά το ποίμνιό τους με τον αντιχριστιανικό βίο τους.
ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ, Ο ΣΙΔΗΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ

Παρόλο ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε με φειδώ και με μεγάλη προσοχή τις αναλογίες από το φυσικό κόσμο για τα υπέρ φύση μυστήρια του Θεού, ας μου επιτραπεί η παράθεση μιας αναλογίας. Η ενέργεια του ηλεκτρισμού περνά και από το χρυσάφι και από το οξειδωμένο σίδηρο. Οχι γιατί τα δύο μέταλλα έχουν την ίδια αξία, αλλά επειδή, ως μέταλλα, είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού. Το διαμάντι από την άλλη δεν είναι αγωγός της ηλεκτρικής ενέργειας αν και τυγχάνει λίθος πολύ μεγάλης αξίας. Ετσι, κατ’ αναλογία, οι ιερείς λόγω της χειροτονίας τους και άσχετα με την αρετή τους, τελούν τά μυστήρια, με απόλυτη εγκυρότητα. Υπάρχουν, από την άλλη, λαικοί διαμάντια, οσιακής βιωτής, οι οποίοι φυσικά δεν μπορούν να τελούν τα μυστήρια της Εκκλησίας.
ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ;

Γιατί, όμως τότε, η Εκκλησία έχει πληθώρα Κανόνων, που απαγορεύουν τη χειροτονία ανθρώπων που υπέπεσαν σε σοβαρά αμαρτήματα (όπως είναι ο φόνος, τα σαρκικά, κτλ.) και πληθώρα άλλων, που επιτάσσουν καθαίρεση όσων κληρικών υπέπεσαν σε σοβαρές αμαρτίες; Δεν είναι τούτο απόδειξη ότι η Εκκλησία συνδέει την εγκυρότητα των μυστηρίων με την προσωπική αγιότητα αυτών που τα τελούν;


Καθόλου, είναι η απάντηση. Ο λόγος που η Εκκλησία έχει θεσπίσει τους σχετικούς Κανόνες συνίσταται στο ότι
“εκδικεί το ανεπίληπτον” (θ΄κανόνας Α΄Οικουμενικής Συνόδου) γιά τους κληρικούς της, και όχι διότι συνδέει την εγκυρότητατων μυστηρίων με την αγιότητα ή την αμαρτωλότητα των κληρικών.

Γι’ αυτό ο Θεός, κατά τον Ιερό Χρυσόστομο, “διά πάντων (των Ιερέων) ενεργεί, ει και αυτοί είεν ανάξιοι, διά το σωθήναι τον λαόν.”



Share

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον θέμα...! Πολύς κοσμος έχει απορία για το τί γινεται σε περίπτωση που ο κληρικός είναι "ανάξιος" (ΠΑΝΤΑ σε εισαγωγικά)

ΔΙ΄ΕΥΧΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ είπε...

ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΚΡΙΝΟΥΜΕ.
Ο ΘΕΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΡΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΟΛΟΥΣ.
ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΙΕΡΩΜΕΝΟΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΕ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΕΡΩΣΥΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ.
ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΓΓΕΛΟΥΣ.
ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΓΧΩΡΕΙ Ο ΘΕΟΣ.
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ...

Ανώνυμος είπε...

Παντωσ συμπερασματικα μπορουμε ευκολα να αντιληφθουμε οτι το αγιο πνευμα εχει πολυ χαμηλη ηλεκτρικη ταση (μηδενικη λεω εγω) χα χα χα!!!. Μα να περναει απο μεσα σου κοτζαμ αγιο πνευμα με τη χειρωτονια, και να μη σε αποτρεπει ουτε στο ελαχιστο απο σαρκικα και καθε ειδουσ αμαρτηματα?. Τι ειναι αυτο το ιερατειο βρε παιδακι μου πουθενα δε πιανεται!!.ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΤΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

Σωστά αυτά που λέει ο κύριος Τελεβάντος αλλά πιστεύω ότι θα έπρεπε οι θεολόγοι μας να επεκταθούν περισσότερο στο θέμα αυτό λόγω της σπουδαιότητάς του, που είναι τα Μυστήρια καθώς και του ότι αν μη τι άλλο είναι επίκαιρο θέμα λόγω του Οικουμενισμού.
Από τη μία πλευρά είναι η αξία ή αναξιότητα των ιερέων αλλά από την άλλη, είναι και το θέμα της αιρέσεως. Όσον αφορά τις αμαρτίες των ιερέων, αν ο ιερέας είναι ανάξιος, κολάζεται ενώ ο αγωνιζόμενος πιστός που μεταλαμβάνει από τον ανάξιο ιερέα αγιάζεται. Στον βίο του Μεγάλου Βασιλείου (του μακαριστού Χαραλάμπους Βασιλόπουλου)αναφέρεται περίπτωση φονιά ιερέα του όμως τα Μυστήρια γινόντουσαν κανονικά. Ο Όσιος ο Θεόδωρος ο Στουδίτης όμως μας λέει ότι κοινωνία από δημόσια διαβεβλημένο ιερέα μας απομακρύνει από τον Χριστό. Το χάρισμα της Ιεροσύνης είναι μέγα αλλά δεν είναι πανάκεια για τις αμαρτίες του ιερέα- αντίθετα πρόκειται για μεγάλη ευθύνη. Λόγου χάρη αν ο ιερέας πέφτει σε πορνεία δεν τον συμφέρει να ιερουργεί γιατί κολάζεται (δείτε τις υποθέσεις του Δ τόμου του Ευεργετινού). Όμως τι γίνεται με τη περίπτωση της αιρέσεως;
Δηλαδή τι γίνεται με τα Μυστήρια εκείνων που αν και τυπικά είναι Ορθόδοξοι στη πραγματικότητα κηρύττουν αίρεση και βρίσκονται σε εκκλησιαστική κοινωνία με αιρετικούς (Παπικούς, Προτεστάντες) αλλά και με εκπροσώπους άλλων θρησκειών; Και τελικά, τι γίνεται με εκείνους που κοινωνούν και μνημονεύουν τους παραπάνω; Υπάρχει Χάρη ή δεν υπάρχει όπως γίνεται με τους αιρετικούς; Πρέπει να καταδικαστεί μια αίρεση από Οικουμενική Σύνοδο για να αφαιρεθεί η Ιεροσύνη;
Και αν η αίρεση δεν καταδικαστεί, ποιές είναι οι συνέπειες εκκλησιαστικής κοινωνίας με αυτήν;
Επίσης, αν βλάπτεται αυτός που συμμετέχει στα Μυστήρια αιρετικών κληρικών ή που κοινωνούν ή μνημονεύουν αιρετικούς, εφόσον γνωρίζει την αίρεση και εκείνος που δεν γνωρίζει ή δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το θέμα, βλάπτεται όπως ο προηγούμενος - αν βλάπτεται- ή λιγότερο; Παρακαλώ αν γίνεται να διευκρινιστεί και η έκταση της πνευματικής βλάβης, δηλαδή αν πρόκειται για απώλεια ψυχής ή όχι;

Ανώνυμος είπε...

Σωστά όλα αυτά αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να επεκτείνεται περισσότερο το θέμα αυτής της ανάρτησης λόγω της σπουδαιότητάς του, που είναι τα Μυστήρια καθώς και του ότι αν μη τι άλλο είναι επίκαιρο θέμα. Δηλαδή τι γίνεται με τα Μυστήρια εκείνων που αν και τυπικά είναι Ορθόδοξοι στη πραγματικότητα κηρύττουν αίρεση και βρίσκονται σε εκκλησιαστική κοινωνία με αιρετικούς (Παπικούς, Προτεστάντες) αλλά και με εκπροσώπους άλλων θρησκειών; Και τελικά, τι γίνεται με εκείνους που κοινωνούν και μνημονεύουν τους παραπάνω; Υπάρχει Χάρη ή δεν υπάρχει όπως γίνεται με τους αιρετικούς; Πρέπει να καταδικαστεί μια αίρεση από Οικουμενική Σύνοδο για να αφαιρεθεί η Ιεροσύνη;
Και αν η αίρεση δεν καταδικαστεί, ποιές είναι οι συνέπειες εκκλησιαστικής κοινωνίας με αυτήν;
Επίσης, αν βλάπτεται αυτός που συμμετέχει στα Μυστήρια αιρετικών κληρικών ή που κοινωνούν ή μνημονεύουν αιρετικούς, εφόσον γνωρίζει την αίρεση και εκείνος που δεν γνωρίζει ή δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το θέμα, βλάπτεται όπως ο προηγούμενος - αν βλάπτεται- ή λιγότερο; Παρακαλώ αν γίνεται να διευκρινιστεί και η έκταση της πνευματικής βλάβης, δηλαδή αν πρόκειται για απώλεια ψυχής ή όχι;

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.