Τελευταίες αναρτήσεις

15 Ιουλίου 2010

Το ΠΑΣΟΚ ανατρέπει τους Κανόνες!..Του καθηγητή κ. Γιώργου Πιπερόπουλου.

Στην ψυχοκοινωνική θεωρία η χάραξη ορίων ελευθερίας δράσης και ταυτόχρονα ο προσδιορισμός κάποιων στοιχείων αποδεκτής ατομικής και συλλογικής συμπεριφοράς αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ομαλή συμβίωση ατόμων και ομάδων. Το ελληνικό κοινωνικό σύστημα ακολουθούσε το παραπάνω σχήμα στο απώτερο παρελθόν αλλά από τους Σημίτη και Καραμανλή μέχρι και σήμερα, μέρες που χαρακτηρίζονται ως εποχή της «τρόικας», αυτό έχει πάψει να ισχύει!

Υπάρχουν αποδείξεις;

Δεν αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη αυτής της θέσης η συμπεριφορά της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις πλατειές λαϊκές μάζες; Μιάς δηλαδή Κυβέρνησης που ενώ ευνοεί το κέρδος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τη διασφάλιση των κεφαλαίων της διεθνούς ολιγαρχικής φεουδαρχίας, και λειτουργεί με καπιταλιστικές μεθόδους συναλλαγής και συμβίωσης είναι, λέει, κυβέρνηση Σοσιαλιστική προερχόμενη κατ΄όνομα από το κόμμα που ενσάρκωνε, λέει, τη σοσιαλιστική θεωρία της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δικαίωσης του αγώνα των εργαζομένων τάξεων;

Δεν είναι απόδειξη ότι κάπου οι ΚΑΝΟΝΕΣ του παιχνιδιού εμφανέστατα ανατράπηξκαν όταν ο κ Παπανδρέου που είναι ταυτόχρονα Πρόεδρος του σημερινού ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δέχεται με την πλειοψηφία των 157 να ακολουθεί το «μνημόνιο» που συνέταξαν κορυφαία στελέχη του και να ψηφίζει εντός Βουλής, ΟΛΑ όσα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (η ΕΚΤ και η ΕΕ, δηλαδή η περιβόητη πλέον…τρόικα) που ελέγχεται από Αμερικανικά και το Διεθνές Κεφάλαιο μας επέβαλαν!

Οι Έλληνες «τρίβουν τα μάτια τους» καθώς ΔΕΝ πιστεύον αυτά που βλέπουνε, «ξύνουν τα αυτιά τους» καθώς ΔΕΝ πιστεύουν αυτά που ακούνε και αισθάνονται το στομάχι τους να σφίγγεται σαν γροθιά λίγο πριν πραγματωθεί αυτό που έρχεται, δηλαδή το σφίξιμο των πραγματικών γροθιών!...

Είναι δυνατόν να ερμηνευθούν, ψυχοδυναμικά, τέτοια φαινόμενα;

Μία πιθανή, περισσότερο επιστημονική, αξιολόγηση αυτής της ψυχοκοινωνικής κατάστασης, στην οποία δεν χωρούν οι συνήθεις ανόητες «ελληνοπρεπείς δικαιολογίες» μας προσφέρει η θεωρία του Δρα Leon Festinger που θα μπορούσα να την αποδώσω στα ελληνικά ως θεωρία «της γνωστικής ασυμφωνίας» ή της «νοηματικής αντινομίας.»

Σύμφωνα με αυτή ένα άτομο ή μια ολάκερη ομάδα μπορεί να διατηρεί τόσο διανοητικά όσο και συναισθηματικά αντικρουόμενα στοιχεία και να συμπεριφέρεται επηρεαζόμενο από αυτά ακριβώς επειδή οι άνθρωποι έχουμε την ικανότητα να αιτιολογούμε και να διατηρούμε, σε παράλληλη διάταξη και ταυτόχρονα, ασυμβίβαστα δεδομένα εφόσον αυτά ικανοποιούν κάποιες αντικρουόμενες μεν, αλλά θεμελιακές μας ανάγκες, τόσο πραγματικές όσο και συμβολικές.

Τα αντικρουόμενα στοιχεία δεν είναι αντικρουόμενα επειδή το ένα ανάγεται στη λογική και το άλλο στο συναίσθημα, αλλα είναι δύο αντικρουόμενα λογικά ή δύο αντικρουόμενα συναισθηματικά στοιχεία! Για να γίνει κατανοητή η εφαρμογή αυτής της θεωρίας χρειάζεται να δούμε σαν παράδειγμα τα άτομα όχι μόνο κάποιου ανώτερου μορφωτικού επιπέδου π.χ. επιστήμονες, αλλά και τα άτομα συγκεκριμένης επιστημονικής εξειδίκευσης [πχ γιατροί ] τα οποία ενώ γνωρίζουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος ...καπνίζουν!

Στην περίπτωση της τρέχουσας ελληνικής πραγματικότητας η θεωρία της "νοηματικής αντινομίας" είναι εκείνη που βοηθά τον Πρωθυπουργό μας, και τους ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ να μπορούν να ζούνε συμφιλιωμένοι και προφανώς χωρίς τις «ερινύες» (που οδήγησαν 3 Βουλευτές εκτός ΠΑΣΟΚ) με ΟΛΑ όσα συμβαίνουν στο Κόμμα και την Κυβέρνησή τους...

Αν δούμε λίγο πρακτικά τι έχει συμβεί στην ψυχοσύνθεση του Ελληνα και της Ελληνίδας στα τελευταία χρόνια θα πρέπει να "πάσχουμε" ως επιστήμονες από επικίνδυνο εθελεοτυφλισμό άν δεν διαπιστώσουμε ότι το κύριο πλέον χαρακτηριστικό μας είναι ότι υποφέρουμε σε κάθε επίπεδο διαπροσωπικών αλλά και συλλογικών σχέσεών μας. Δυστυχώς, άν ο λεγόμενος "ωχαδερφισμός μας" ήταν η κλασική αχίλλειος πτέρνα στο πατροπαράδοτό μας φιλότιμο τώρα πιά η "γνωστική ασυμφωνία" τείνει να ισοπεδώσει τα πάντα...

Οπως αποδεικύει η πραγματικότητα οι ΝΕΟΙ έχουν πάψει πιά να σχολούνται με ιδεώδη και ιδεολογίες και με τις κάθε λογής κομματικές φιέστες, και το μόνο που τους απασχολεί είναι το πώς θα "βολευτούν" όταν η ανεργία τους καλπάζει στο σαράντα τοις εκατό!

Οι Συνταξιούχοι μπουκωμένοι απο τις "γνωστικές αντινομίες" και τις "νοηματικές ασυμφωνίες" που τους σερβίρησαν και συνεχίζουν να τους σερβίρουν τα ΔΥΟ Κόμματα εξουσίας και κλεισθήκαν στη μοναξιά της τηλεοπτικής "καναλομανίας" έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει ότι ο χρόνος ΔΕΝ επιτρέπει την πολυτέλεια πίστης σε νέες μεγαλόστομες υποσχέσεις,που έτσι κι αλλιώς δεν δίνονται από την παρούσα κυβέρνηση (ίσως και αυτό να απαιτεί ακόμη βαθύτερη ψυχοκοινωνική ανάλυση και αξιολόγηση)!..

Τελικά, ίσως είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ απαραίτητο οι ΕΛΛΗΝΕΣ ως άτομα και ως κοινωνικό σύνολο για να ΕΠΑΝΑΚΤΉΣΟΥΜΕ το αίσθημα ελπίδας και αισιοδοξίας που μας ΕΚΛΕΨΑΝ στις 4 δεκαετίες της Μεταπολίτευσης Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αφήνοντάς μας στη δεύτερη δεκατία του 21ου αιώνα να σκεφτόμαστε ξανά τη ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΟΛΟΙ μαζί συναινετικά και απαλλαγμένοι από τις ΜΠΛΕ και ΠΡΑΣΙΝΕΣ παρωπίδες δημιουργικά και δυναμικά να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες που εδράζονται σε κίβδηλες μικροκομματικές εμπάθειες και συμπάθειες και μαζί τους Πράσινους και Μπλε «δεινόσαυρους" και "βροντόσαυρους" κατάλοιπα του χθες οι οποίοι εξυπηρετώντας ΔΙΚΑ τους συμφέροντα έντεχνα προσδιόριζαν ή ανέτρεπαν τους κανόνες του παιχνιδιου όπως και όποτε τους συνέφερε...

Μέχρι τις 4 Οκτωβρίου του 2009 ως Κυβέρνηση η Ν.Δ. και έκτοτε το ΠΑΣΟΚ επισείοντας τον ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ της μέχρι σήμερα ΑΤΙΜΩΡΗΤΗΣ «ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ» αλλάζουν ΤΑΧΥΤΑΤΑ τους κανόνες του παιχνιδιού υπό την περίτεχνη καθοδήγηση της…τρόικας!
Share

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πιπερόπουλε, πέστα για εμάς που είχαμε ντραπεί από την συμπεριφορά ΣΗΜΙΤΗ με το Κεφάλαιο και είχαμε πιστέψει στον Γιώργο... Τώρα πού να κρυφτούμε και ποιός θα μας κλάψει για το χάλι μας καθότι οι περικοπές ΔΕΝ ξεχωρίζουν τους Πράσινους και τους μπλέ...ανάθεμά μας!

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή αν οι περικοπές δεν απευθύνονταν στους πράσινους δεν θα πείραζε φίλε ανώνυμε;
Μα αυτοί οι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν θα βάλουν μυαλό ποτε καλέ μου Θεέ;;!
Τέλος πάντων η ουσία είναι μία: πριν πιστέψεις τον οποιοδήποτε καλό είναι να γνωρίζεις τα έργα και τις ημέρες του. Για ανθρώπους όπως εγώ που γνωρίζαμε την πορεία του Γιώργου τίποτε από αυτά που συμβαίνουν δεν αποτέλεσε ούτε αποτελέι έκπληξη...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.