Οι αρχαίοι διατείνονταν ότι "ο όμοιος ψάχνει τον όμοιο" αλλά οι νέο-Έλληνες πιστεύουμε πως "τα ετερώνυμα έλκονται " και ενώ για τον αρχαίο τραγωδό ο έρως ήταν "ανίκητος μαχητής" εμείς σήμερα λέμε ότι "μάτια που δεν βλέπονται, γρήγορα λησμονιούνται." Γιατί, όμως, κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο μέσα από το ευρύτερο περιβάλλον των γνωριμιών μας απολήγει να γίνει εραστής και σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή σύντροφός μας;
Υπάρχει η άποψη στην ψυχοδυναμική θεωρία σύμφωνα με την οποία καθοριστικό στοιχείο της επιλογής μας αποτελεί και το βιωματικό (ατομικό και συλλογικό) υποσυνείδητο υλικό που ο καθένας μας διαθέτει. Ο Carl Jung (και στην αρχαιότητα ο Σωκράτης και ο Πλάτωνας) πίστευαν ότι σε κάθε άτομο προϋπάρχει ένα συγκεκριμένο "αρχέτυπο" ή ένα ιδεώδες αναφορικά με τη γυναίκα ή τον άνδρα που μας ταιριάζει. Όταν το άτομο συναντήσει - έστω τυχαία και αναπάντεχα -το πρόσωπο, εκείνον ή εκείνη που ανταποκρίνεται στο δεδομένο "αρχέτυπο" του η αναγνώριση είναι άμεση και το αποτέλεσμα είναι αρχικά η σύναψη φιλίας (όταν έχουμε άτομα του ίδιου φύλου) και σε περίπτωση που έχουμε άτομα αντίθετου φύλου τότε έχουμε εκείνο το ανεξήγητο " ΚΕΡΑΥΝΟΒΟΛΗΜΑ " του έρωτα...
Μπορεί η Αφροδίτη της Μήλου να γοήτευσε, να ερέθισε, να συγκίνησε και να συγκινεί μυριάδες ανδρών και γυναικών (κακόγουστη εξαίρεση οι εκδότες του Γερμανικού περιοδικού FOCUS) αλλά όπως μας πληροφορούν οι ιστορικές μαρτυρίες η Κλεοπάτρα, Βασίλισσα της Αιγύπτου, δεν αρκέστηκε στο να γοητεύσει και να οδηγήσει στο ερωτικό πάθος τον Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο αλλά συχνά εκτόνωνε το υπερβολικό ερωτικό της πάθος με μεγάλους αριθμούς μελών της Ρωμαϊκής Στρατιωτικής Αποστολής στην Αίγυπτο. Το ερωτικό πάθος ήταν και παραμένει και σήμερα αντικείμενο προβληματισμού και διαλογισμού απλών ανθρώπων αλλά και διανοουμένων και επιστημόνων της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Οι μπηχεϋβιοριστές, ειδικευμένοι στη θεωρία και τις τεχνικές της μάθησης, διατείνονται ότι και ο έρωτας όπως κάθε άλλο ανθρώπινο συναίσθημα και συμπεριφορά υπόκειται στις διαδικασίες και τις αρχές της μάθησης. Με άλλα λόγια για το κάθε άτομο οι επιδόσεις στον έρωτα, τον πλατωνικό αλλά και τον σαρκικό, δεν είναι πράγματα με τα οποία γεννιέται αλλά που μαθαίνει, είναι μια διάσταση του εαυτού του που την αποκτά με τις εμπειρίες του καθώς διαμορφώνει μέσα από αποδεκτά ( και μέσα από απαγορευμένα ) συστήματα και μεθόδους τους τρόπους εκτόνωσης των σεξουαλικών του επιθυμιών.
Υπήρχε η άποψη ότι "τα ετερώνυμα έλκονται" αλλά νεώτερες θεωρίες υποστηρίζουν ότι στη διαδικασία επιλογής συντρόφου ή συντρόφισσας ισχύει για τον καθένα και την καθεμιά μας "η Αρχή της συμπλήρωσης" δηλαδή το άτομο που διακρίνεται από την ανάγκη του να κυριαρχεί και να εξουσιάζει τους άλλους έλκεται από άτομα που διακρίνονται για την παθητική-εξαρτημένη στάση τους όπως και για την επιθυμία τους να παραδοθούν στην κυριαρχία κάποιου άλλου, ενός ή μιας συντρόφου και να υποταχθούν στην εξουσία του.
Είναι αλήθεια, σίγουρα, ότι στην καθημερινή
Στην πατρίδα μας όπως και σε όλες τις σύγχρονες καταναλωτικές κοινωνίες, όπου όλα μοιάζει να φθείρονται "βάσει προγράμματος διάρκειας ζωής" για να δημιουργηθεί έτσι η ανάγκη αντικατάστασής τους με τη σύναψη "νέων αγορών" συχνά ο καθένας και η καθεμία μας διαπιστώνει πως η εναλλαγή προσώπων σε σχέσεις ρομαντικού δεσμού συνδυασμένη και με τη σεξουαλική ελευθερία μολονότι ικανοποιεί, παροδικά, τις θεμελιακές ανθρώπινες ανάγκες για αγάπη και έρωτα, αφήνει μόνιμα εκείνο το βασανιστικά γνωστό "κενό" στην προχειρότητα της ικανοποίησης, στην αδυναμία άντλησης μόνιμης και αυθεντικής κάλυψης των αναγκών μας για ειλικρινή αγάπη και πραγματικό έρωτα, που μπορούν και αντέχουν στη φθορά του χρόνου και τις προκλήσεις των επιθυμιών για νέες εμπειρίες.
Καλοκαίρι! Όσοι δεν έχετε ταίρι καιρός να το βρείτε και όσοι έχετε θα πρέπει μαζί με την αναγέννηση της Φύσης που τώρα συντελείται να δώσετε μια νέα πνοή στην παλιά σας ερωτική σχέση, μια νέα διάσταση ξεπερνώντας έτσι τις φθορές του χρόνου και της συνήθειας. Γιατί όπως διατείνεται ένα παλιό αγγλοσαξονικό ρητό ''love makes the world go round...'' ή σε ελληνική μετάφραση ''ο έρωτας κάνει τη γη μας να...γυρίζει'' με τη βοήθεια του «ανίκητου μαχητή!
------------------------------
ΤΕΣΤ (Εσείς και «ο ανίκητος μαχητής»)
(Εφόσον η ερώτηση σας εκφράζει γράψτε δίπλα ένα ΝΑΙ - Στο τέλος προσθέστε τους βαθμούς που δίνονται στην παρένθεση για κάθε ΝΑΙ που απαντήσατε-... Μετά δείτε την αξιολόγηση του ΑΘΡΟΙΣΜΑΤΟΣ των βαθμών σας - Το τεστ, σημειωτέον, ΔΕΝ αποτελεί επιστημονική διάγνωση αλλά εμπειρική ένδειξη της κατάστασής σας....)
1) Τώρα τελευταία, στα καλά καθούμενα αισθάνεστε ότι η ζωή σας έχει περισσότερα νοήματα και αξίες ( 12 β )
2) Διαπιστώνετε ότι εδώ και λίγο καιρό μπορείτε να κοιτάτε κατάματα τον συνομιλητή σας χωρίς ενδοιασμούς (10 β)
3) Πάντοτε είχατε κυκλοθυμικές τάσεις, αλλά πρόσφατα αισθάνεστε του ύψους και του βάθους με τέτοια συχνότητα που σας εκπλήσσει (10 β )
4) Όταν τώρα βλέπετε μικρά παιδιά αισθάνεστε ένα ανάλαφρο ρίγος και σας διακατέχει η τάση να χαϊδέψετε τα μαλλιά τους (10 β.)
5) Η σκέψη ότι θα βρεθείτε μαζί του ( της ) σας αναστατώνει σε σημείο ώστε να αυξάνονται θεαματικά οι σφυγμοί σας και να μπουκώνει με ένα γλυκό αίσθημα τρυφερότητας το στήθος σας ( 18 β.)
6) Τα εμπόδια της ζωής πάντοτε σας δημιουργούσαν αναστολές αλλά τώρα τελευταία έχετε την αίσθηση ότι μπορείτε να υπερπηδήσετε και τις μεγαλύτερες δυσκολίες της καθημερινότητας ( 16 β)
7) Ανακαλύπτετε με το πέρασμα κάθε μέρας ότι οι φετινές διακοπές θα έχουν για σας ένα πρωτόγνωρο, αποκαλυπτικό νόημα (8 β. )
8) Το γήρας, η ασθένεια και ο θάνατος σας φαίνονται εξωπραγματικά και χαμογελάτε με την ένταση που δημιουργούν αυτές οι έννοιες σε συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ( 16 β )
9) Ανέκαθεν αναζητούσατε περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας και λιγότερο την περιπέτεια, αλλά τώρα σας διακατέχει μία εμφανής αίσθηση μαχητικότητας που ξαφνιάζει ακόμη και τους κολλητούς σας (15 β)
10) Είναι φανερό ότι εσείς που πάντοτε προτιμούσατε ένα καλό ύπνο από το ξενύχτι, τώρα τελευταία “ το ρίχνετε έξω “μέχρι πρωίας διακηρύσσοντας ότι...μία ζωή την έχουμε... (15 β)
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Αν συγκεντρώσατε περισσότερους από 105 βαθμούς τότε....
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!! Είσθε κιόλας «Θύμα» του ανίκητου μαχητή...
Αν έχετε 80 - 99 βαθμούς τότε είσθε έτοιμοι για τον ΕΡΩΤΑ...
Προσέξτε την επόμενη συνάντηση γιατί μπορεί να αποδειχθεί , ερωτικά τουλάχιστον, ...μοιραία!
Αν είσθε άτομο με 75 ή λιγότερους βαθμούς...ΒΙΑΣΘΕΙΤΕ !
Η ζωή μας είναι έτσι κι αλλιώς πικρή αλλά μια ζωή χωρίς έρωτα είναι σκέτη...πεζότητα!
1 σχόλιο:
Την ώρα, κυριε καθηγητά, που μας "μπαίνει" η τρόϊκα (και δεν μας έμεινε ούτε σάλιο που είπε και ο κ Υπουργός) πού να μείνει στον Έλληνα και την Ελληνίδα όρεξη για αγάπες και έρωτες...Αλλά μάλλον έχετε δίκαιο γιατί δεν μας μένει τίποτε άλλο τόσο όμορφο...
Δημοσίευση σχολίου