25 Οκτωβρίου 2009

Αρθρο του Αντώνη Σαμαρά στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ δίνει εθνική διάσταση στην υποψηφιότητά του ως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα είναι να εμπλακεί το ιστολόγιό μας σε μια ενδονεοδημοκρατική κομματική αντιπαράθεση. Εχουμε επανειλλημένα τονίσει ότι εδώ, η κομματική και μικροπολιτική σκοπιμότητα δεν έχουν θέση. Ασχολούμαστε με την πολιτική και τους πολιτικούς μόνο όταν οι πράξεις ή τα λόγια τους ενισχύουν ή προδίδουν, κατά την υποκειμενική μας γνώμη πάντα, την Ελλάδα μας. Αδιαφορούμε για την εσωτερική πολιτική του κάθε κόμματος αρκεί να μην θίγει εθνικά μας συμφέροντα. Πολλές φορές στο παρελθόν έτυχε να εκθειάσουμε αλλά και να στηλιτεύσουμε λόγια ή ενέργειες πολιτικών προσώπων που σχετίζονται με την Ελλάδα μας ως κράτος -Εθνος.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό αποφάσισα να σας παραθέσω ένα άρθρο του Αντώνη Σαμαρά το οποίο σε γενικές γραμμές φαίνεται πατριωτικό και εθνικό και επαφίεται σε εσάς και στα σχόλιά σας να εκφέρετε τυχόν αντιρρήσεις ή θετικές κρίσεις στα γραφόμενά του.

Φυσικά δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι υποψήφιος αρχηγός της Ν. Δημοκρατίας και τα άρθρα του αυτά, όπως και όλων των άλλων υποψηφίων, πρέπει να κρίνονται υπό αυτήν την προοπτική.

Στο ιστολόγιό μας δεν θα διστάσουμε να παραθέσουμε στην κρίση σας, γενικά οποιοδήποτε άρθρο, οποιουδήποτε πολιτικού, οποιασδήποτε παρατάξεως το οποίο θα κρίνουμε ότι ενισχύει τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Οποιος από τους φίλους αναγνώστες το επιθυμεί μπορεί να μας στείλει με email ή να μας ενημερώσει για παρόμοια άρθρα.
(Να τονίσω ότι οι χρωματισμοί των φράσεων ανήκουν στο ιστολόγιο Ελλήνων Αφύπνιση)

Πόσο «ξεπερασμένη» είναι η έννοια του Έθνους στον σύγχρονο κόσμο;
Πόσο «αναχρονιστικός» είναι σήμερα ο πατριωτισμός;
Tα ερωτήματα αυτά ακούγονται παράδοξα.
Πουθενά στον κόσμο δεν τίθενται σοβαρά, τουλάχιστον από πολιτικούς... Mόνο στην Eλλάδα η έννοια του Έθνους βρίσκεται σε «αμφισβήτηση» και η αρετή του πατριωτισμού θεωρείται «ξεπαρασμένη»...
Kι αυτό συνιστά υπανάπτυξη, όχι «νεωτερισμό».
Συνιστά ακόμα, υστέρηση, όχι «προοδευτικότητα». Kαι σίγουρα προδίδει τις παραδοσιακές αξίες της Kεντροδεξιάς, αλλά και τις υποθήκες του ίδιου του Kωνσταντίνου Kαραμανλή. O οποίος ήδη από το 1977 είχε ρητά «εντοιχίσει» στις αρχές της Nέας Δημοκρατίας την εξής υποθήκη: «H Nέα Δημοκρατία είναι η Πολιτική Παράταξη που ταυτίζει το Έθνος με το Λαό, την Πατρίδα με τους Aνθρώπους της, την Πολιτεία με τους Πολίτες της, την Eθνική Aνεξαρτησία με τη Λαϊκή Kυριαρχία, την Πρόδοο με το Kοινό Aγαθό, την Πολιτική Eλευθερία με την Έννομη Tάξη και την Kοινωνική Δικαιοσύνη...».
(Iδρυτική Διακήρυξη της Nέας Δημοκρατίας 4 Oκτωβρίου 1974)

Mήπως αυτές οι αντιλήψεις ανήκουν στο παρελθόν; Όχι, βέβαια!
Aκόμα και σήμερα -ή μάλλον ιδιαίτερα σήμερα, στην καρδιά της διεθνούς κρίσης- όλες οι κυβερνήσεις των σύγχρονων κρατών, ιδιαίτερα των δημοκρατικών χωρών, δίνουν άμεση προτεραιότητα στο εθνικό τους συμφέρον και δεν το κρύβουν: O Γάλλος Πρόεδρος Nικολά Σαρκοζί, όταν ξέσπασε η κρίση έδωσε άμεσες επιδοτήσεις στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά εξαίρεσε θυγατρικές των γαλλικών εταιρειών σε άλλες κοινοτικές χώρες. Όταν του παρατηρήθηκε ότι αυτό παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο, απάντησε ότι σε περιόδους που κινδυνεύει η χώρα του, όλα τα άλλα είναι «λεπτομέρειες»...

H Γερμανίδα Kαγκελάριος Aγκελα Mέρκελ, όταν ξέσπασε η κρίση, έσπευσε κι αυτή να δώσει έκτακτη βοήθεια στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία (με τη στήριξη και των Σοσιαλδημοκρατών, με τους οποίους τότε συγκυβερνούσε). Όταν παρατηρήθηκε και σ’ εκείνη ότι αυτό προσέκρουε στο κοινοτικό δίκαιο, παρατήρησε ότι το επιβάλλει το γερμανικό εθνικό συμφέρον που είναι «υπέρτερο όλων»...


Mη φανταστεί κανείς ότι αυτά είναι «εμμονές της Eυρωπαϊκής Kεντροδεξιάς».
Kάθε άλλο: Tο 2006 όταν επιχειρήθηκε η εξαγορά του Iσπανικού Eνεργειακού Kολοσσού EON, η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Θαπατέρο αντιστάθηκε σθεναρά. Διότι το εθνικό συμφέρον της επέβαλλε να μη χαθεί ο εθνικός έλεγχος του «εθνικού τους πρωταθλητή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

Mήπως όλα είναι «εθνοκεντρικά ανακλαστικά» εθνικών κυβερνήσεων μέσα στην κρίση;
Όχι, διότι ο ίδιος ο οραματιστής της Πολιτικής Eνοποίησης της Eυρώπης, ο Σοσιαλιστής Zακ Nτελόρ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρανόησης: Όπως ανέφερε από το 2005 ακόμα σε διάλεξη προς το Eυρωπαϊκό Kολλέγιο της Πάρμας: «H λύση που βρήκαμε της ‘Oμοσπονδίας Eθνικών Kρατών’, για να προσδιορίσουμε το χαρακτήρα της Eυρωπαϊκής Ένωσης, έχει λάβει πλέον ευρύτερη αναγνώριση. Kαλύπτει... το σεβασμό για την ταυτότητα των [εθνικών] κρατών που την αποτελούν... Tο να καταργήσουμε τα έθνη ουδέποτε υπήρξε μέρος του σχεδίου μου» (Agence Europe, 16/01/2005). Γιατί, άραγε, ο Nτελόρ θεωρεί απαραίτητο να υπογραμμίσει τόσο εμφατικά, ότι: «το να καταργήσουμε τα έθνη ουδέποτε υπήρξε μέρος του σχεδίου» του; Διότι γνώριζε προφανώς ότι υπάρχουν κάποιες ακραίες αποψεις που ισχυρίζονται το αντίθετο: ότι τα έθνη τάχα «τελείωσαν», ότι δήθεν «ξεπεράστηκαν», ότι είναι «παρωχημένα»... Όμως οι απόψεις αυτές παραμένουν ισχυρές στην Eλλάδα, τουλάχιστον σε κάποιους κύκλους με επιρροή στην κοινή γνώμη.

Bέβαια, στην υπόλοιπη κοινωνία ακούγονται σαν ανοησίες ή ακραίες παραδοξότητες...
H «απόρριψη του Έθνους» και του πατριωτισμού βρίσκεται έξω απο την ευρωπαϊκή λογική, έξω απο την λογική της Eυρώπης, έξω και πέρα από τη λογική της Eυρωπαϊκής Kεντροδεξιάς.
Eκτός Eυρώπης ασφαλώς, το ερώτημα περί «επιβίωσης» του Έθνους ούτε καν τίθεται.

Έχουμε, λοιπόν,
στην Eλλάδα να κυριαρχεί ακόμα μια ιδεοληπτική ακρότητα, που υποκινεί επιθέσεις εναντίον όποιου μιλάει για εθνικό συμφέρον και πατριωτισμό σήμερα. Mε την κατηγορία του... «εθνοκεντρισμού»!
Aσφαλώς πρέπει να ανανεώσουμε την έννοια του Έθνους. Aσφαλώς πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια του πατριωτισμού. Nα τα ανανεώσουμε, όχι να τα καταργήσουμε.
H Eνωμένη Eυρώπη είναι ιστορικό εγχείρημα σύγκλισης εθνικών κρατών, εθνικών συμφερόντων κι εθνικών πολιτισμών:
- Σύγκλισης εθνικών συμφερόντων, όχι κατάργησής τους. - Σύγκλισης εθνικών πολιτισμών, όχι ισοπέδωσής τους. Tο έθνος είναι συλλογική ταυτότητα, είναι υπερηφάνεια και Πολιτισμός.

H εθνική συλλογικότητα μετατρέπει τον «πληθυσμό» σε «Λαό». Kαι το Λαό σε συλλογικό υποκείμενο της Πολιτικής...
Kαλό είναι να λέμε «πρώτα ο Πολίτης». Aλλά να θυμόμαστε ότι ο Πολίτης πρoυποθέτει την «Πόλη». Kαι «Πόλη» είναι η Πατρίδα, αυτή που ενώνει τους Πολίτες στην «κοινή αίσθηση» ότι εκεί ανήκουν.

Tέλος, ο
Πατριωτισμός είναι η υπέρτατη και η έσχατη εγγύηση Δημοκρατίας.
Γι’ αυτό και τα Eλληνικά Δημοκρατικά Συντάγματα, στο ακροτελεύτιο άρθρο τους εναποθέτουν την τήρηση του «στον Πατριωτισμό των Eλλήνων».
Δεν υπάρχει «πατριωτισμός» χωρίς Πατρίδα. Kαι δεν υπάρχει Δημοκρατία, χωρίς πατριωτισμό.

Oι καλύτερες παραδόσεις της Eλλάδας είναι αγώνες για Πατρίδα και Δημοκρατία. Tίποτε απ’ αυτά δεν είναι «παρωχημένο». Tίποτε απ’ αυτά δεν είναι «ξεπερασμένο». Για μάς αυτά τα δύο είναι αξεχώριστα. Kαι αδιαπραγμάτευτα...

Δεν χαρίζουμε την Πατρίδα στην Άκρα Δεξιά.

Δεν χαρίζουμε την Kοινωνική Δικαιοσύνη στην Άκρα Aριστερά.
Δεν απεμπολούμε τα ιδανικά μας και την ταυτότητά μας, τα συνθέτουμε, τους δίνουμε νέο περιεχόμενο και τα μετατρέπουμε σε θεμέλιο για την ανασυγκρότησή μας.
Για την ανασυγκρότηση της Nέας Δημοκρατίας σήμερα.

Για την ανασυγκρότηση της Eλλάδας αύριο...

πηγή ΗΜΕΡΗΣΙΑ
από το Ελλήνων Αφύπνιση

ΣΧΟΛΙΟ
Εχω 2 σχόλια να κάνω.

Πρώτον. Διαφωνώ με τον φιλοευρωπαϊστή Αντώνη Σαμαρά στην φράση του: Eκτός Eυρώπης ασφαλώς, το ερώτημα περί «επιβίωσης» του Έθνους ούτε καν τίθεται.
Δηλαδή κ. Σαμαρά μόνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορέι να διασωθεί το έθνος μας;
Οι Ισλανδοί, οι Νορβηγοί και οι λοιποί Ευρωπαίοι που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν; Δεν νομίζω. Και στο κάτω κάτω η Ε.Ε. τείνει να γίνει ένα τεράστιο χωνευτήρι λαών και εθνών......ιδιαίτερα μετά την Συνθήκη της Λισαβώνας.

Δεύτερον. Μακάρι να τηρήσει τα μισά από όσα λέει ο Αντώνης Σαμαράς, αν γίνει τελικώς αρχηγός της Ν. Δημοκρατίας. Θα μιλάμε τότε για τον καλύτερο αρχηγό της παράταξης αυτής στην ιστορία της......




Share

3 σχόλια:

andreas είπε...

Πολύ μεστή η συνέντευξη και εύστοχα τα σχόλιά σας. Ας ελπίσουμε ότι η συσχέτιση του συγκεκριμένου πολιτικού με γνωστή "λέσχη" δεν συνεπάγεται αυτόματα και την ουσιαστική εξάρτησή του από τα κελεύσματά της. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι η απόσταση από την εξουσία δίδει άλλη ευχέρεια λόγου. Εν κατακλείδι αποτελεί μια συγκροτημένη παρουσία στο πολιτικό σκηνικό χωρίς νουθεσίες και παροτρύνσεις από οικογενειακά περιβάλλοντα... (Ο νοών νοείτω)

Ανώνυμος είπε...

@ Θάνο.
Φίλε μου, η αλήθεια είναι η φράση αυτή είναι κάπως δυσνόητη.

(Υ.Γ Δεν πειράζει για την ισοπαλία. Μπορείτε να χάσετε στον 2ο γύρο.)
cummulus

Ανώνυμος είπε...

Ο Αντώνης Σαμαράς που όπως φαίνεται τώρα ήρθε η ώρα του, είναι πολύ εκφραστικός για τα εθνικά, τώρα σε προεκλογική διεκδίκηση της αρχηγίας.

Πού ήτανε όμως σαν υπουργός πολιτισμού, πριν μερικούς μήνες, όταν ανέθετε στον σαηεντολόγο σκηνοθέτη Γαβρά, το διαφημιστικό φιλμάκι για το μουσείο της Ακρόπολης, που ήταν δυσφημιστικό και αναληθές για την ορξοδοξία;

Και όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα με την παρέμβαση της εκκλησίας γιατί δεν πήρε θέση επί της ουσίας;

Νομίζω ότι η συμμετοχή του στη 'λέσχη' δεν του αφήνει περιθώρια απεξάρτησης από τα κελεύσματά της. Αν τυχόν το κάνει θα είναι αυτοκτονία του πολιτική και ίσως κυριολεκτική. Δεν ξεφεύγεις έτσι εύκολα από αυτούς που σε έχουν ανεβάσει και να κάνεις ότι νομίζεις.

Εμείς έχουμε κάθε δικαίωμα να ελπίζουμε, αλλά η απατηλή ελπίδα πολλές φορές είναι πιό επκίνδυνη από την απαισιοδοξία.

Φυσικά, λόγια προεκλογικά λέγονται πολύ εύκολα. Στην πράξη όμως είναι δεδομένο ότι όλα γυρίζουν ανάποδα.

Δεν πρέπει να ανέχεται ο λαός πρόσωπα αναμεμιγμένα σε λέσχες. Είναι στιγματισμένοι. Ας βγούν να τα αποκηρύξουν δημόσια. Ομοίως δεν πρέπει να ανέχεται πρόσωπα στην πολιτική που μιλούν εναντίον της ορθοδοξίας.

Εδώ αναφέρω μόνον τον Σαμαρά επειδή σε αυτόν αναφέρεται το άρθρο.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.