10 Οκτωβρίου 2009

Νέο βιβλίο για τα γεγονότα των Ιμίων ρίχνει φως στα πραγματικά περιστατικά μέσα από απόρρητα Αμερικανικά έγγραφα. Η προδοσία ξεσκεπάζεται.


Σεισμό φέρνει στα διπλωματικά και πολιτικά γραφεία ένα νέο βιβλίο που αφορά την κρίση της Ελλάδας με την Τουρκία. Τα μόνα που δεν ξέρουμε, όμως, είναι τα πόσα ρίχτερ θα πιάσει, το αν θα προκαλέσει θύματα στην Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και το τι ζημιές θα αφήσει πίσω του.

Με το βιβλίο τους «ΙΜΙΑ: Τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών» ο Μιχάλης Ιγνατίου και ο Αθανάσιος Έλλις αποκαλύπτουν τα παρασκήνια που χαρακτήρισαν την κρίση που έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα του πολέμου με την Τουρκία τον Ιανουάριο του 1996. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στα 132 απόρρητα έγγραφα που οι… συγγραφείς με δικαστικές αποφάσεις πέτυχαν να αποχαρακτηριστούν και να τους παραδοθούν από την αμερικανική κυβέρνηση στα πλαίσια της έρευνάς τους για το τι συνέβη εκείνες τις δραματικές μέρες του Ιανουαρίου του 1996, περιλαμβάνονται και δημοσιεύονται έγγραφα όπου περιγράφεται ο ρόλος του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, Θεόδωρου Πάγκαλου.

Σύμφωνα με μερικά έγγραφα, και οι δύο, Σημίτης και Πάγκαλος, περιγράφονται ως πανικόβλητοι επαίτες της αμερικανικής παρέμβασης. Ειδική αναφορά γίνεται στο περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Σημίτη-Κλίντον και στα όσα συμφώνησε ο έλληνας πρωθυπουργός μαζί του και που εκφράστηκαν με το «ευχαριστώ» που ο τότε πρωθυπουργός εξέφρασε ενώπιον της ελληνικής Βουλής προς τις ΗΠΑ. Ο Πάγκαλος πιστεύει πως ο Σημίτης δεν το έκανε από καλά αισθήματα, («δεν έχει καλά αισθήματα» λέει) αλλά το είδε σαν μια ευκαιρία να τους πει πως «εδώ είμαι εγώ», διασφαλίζοντας έτσι το πολιτικό του μέλλον.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, στα έγγραφα αυτά οι αμερικανοί αναφέρουν ότι, πολύ πριν αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον βοηθό ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για αποκλιμάκωση της κρίσης, ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε ήδη εκφράσει προς τον ΥΠΕΞ Γουώρεν Κρίστοφερ την εκτίμηση πως «ισχυροί άνεμοι θα καταστρέψουν τη σημαία» που κυμάτιζε στα Ίμια και ότι «η Ελλάδα δεν θα την αντικαταστήσει». Επί πλέον, στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κρίστοφερ, ο Θεόδωρος Πάγκαλος του είπε πως μόλις είχε πληροφορήσει τη Βουλή των Ελλήνων ότι «η Ελλάδα δεν είχε πρόθεση να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 μιλίων» με την ελπίδα πως έτσι θα καθησύχαζε τις τουρκικές ανησυχίες για το θέμα αυτό.

Ο Χόλμπρουκ, ο οποίος σε συνέντευξή του στον Αθανάσιο Έλλις αποκάλυψε πως στη συμφωνία αποκλιμάκωσης της κρίσης ο Πάγκαλος είχε δεχτεί την απόσυρση της σημαίας, είχε προκαλέσει την άρνηση του έλληνα ΥΠΕΞ να του επιτρέψει να έρθει στην Αθήνα τέσσερις ημέρες μετά τη λήξη του επεισοδίου. Κάτι που ισοδυναμεί, περίπου, με την κήρυξή του ως ανεπιθύμητου, persona non grata, στη διπλωματική γλώσσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αρκετό χρόνο μετά, ο αμερικανός διπλωμάτης διεκδίκησε από τους έλληνες δημοσιογράφους την αναγνώριση του φιλελληνικού κατά τον ίδιο ρόλου που διαδραμάτισε κάνοντας αναφορά στο Αιγαίο ως «οίνοπα πόντον» (wine dark sea, στα αγγλικά) όπως το χαρακτηρίζει επανειλημμένα ο Όμηρος στην «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια». Ήθελε να τους πει ότι το Αιγαίο είναι ελληνική θάλασσα, όπως εξομολογήθηκε. Φυσικά, κανείς από τους δημοσιογράφους δεν τo κατάλαβε και δεν πήρε το μήνυμα του Χόλμπρουκ, έτσι που την επομένη όλοι μίλησαν για τη μαύρη και ζοφερή θάλασσα!…

Στο βιβλίο των Ιγνατίου και Έλλις για πρώτη φορά αποκαλύπτεται και η λεγόμενη στη διπλωματική αργκό των ΗΠΑ «νεκροψία», όπου καταγράφεται η αποτίμηση της κατάστασης και των χειρισμών που έγιναν. Ο συντάκτης της, Στρόουμπ Τάλμποτ, θεωρεί ότι ο διπλωματικός συμβιβασμός που επέβαλε ο Χόλμπρουκ ήταν ήττα για την Ελλάδα και ότι το όλο επεισόδιο με τη σημαία δεν είχε την έγκριση του τότε Υπουργού Άμυνας Γεράσιμου Αρσένη, ο οποίος, κατά την εκτίμησή του, μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία, «φαίνονται καταδικασμένοι να πληρώσουν τις συνέπειες της πανωλεθρίας στα Ίμια χάνοντας ενδεχομένως τη θέση τους».

Οι συγγραφείς του βιβλίου στην τελευταία ενότητα που ουσιαστικά αποτελεί και τα συμπεράσματά τους, καταγράφουν την κρίση στα Ίμια ως την πόρτα που οδήγησε στη συμφωνία της Μαδρίτης, με την οποία όχι μόνο αναγνωρίζονταν «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας και γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, αλλά και ο ρόλος του διαμεσολαβητή στις ΗΠΑ. Πρωταγωνιστές από την ελληνική πλευρά, πάλι οι ίδιοι: Σημίτης και Πάγκαλος…
Αναμένονται εξελίξεις, λοιπόν.

από το Greek National Pride
πηγή Φίμωτρο



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.