29 Μαΐου 2009

Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και Μωάμεθ ο Πορθητής. Δυό άνδρες που μας δείχνουν μέχρι σήμερα την διαχρονική πολιτιστική διαφορά Ελλήνων και Τούρκων.


Σήμερα πολλά αφιερώματα θα γίνουν κι όλοι μας θα ξαναζήσουμε λεπτό προς λεπτό την τραγική για το Γένος μας Αλωση της Πόλης. Οι Τούρκοι θα γιορτάσουν με παρελάσεις κι εμείς θα μείνουμε να αναπολούμε τα μεγαλεία του παρελθόντος ελπίζωντας να βγούν αληθινά τα προφητικά λόγια "Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θά 'ναι".

Αντί λοιπόν ένος αφιερώματος όπως τα υπόλοιπα, αποφάσισα να σας παραθέσω αποσπάσματα από τους δύο τελευταίους λόγους που εκφώνησαν πριν την τελική μάχη ο αυτοκράτοράς μας Κωνσταντίνος και ο Τούρκος Μωάμεθ ο Πορθητής. Δυό λόγοι που δείχνουν την ψυχική, πολιτιστική και εθνολογική διαφορά των δύο ανδρών που υπάρχει μέχρι σήμερα μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Δείτε τα ηρωικά και εμψυχωτικά λόγια του Ελληνα αυτοκράτορα προς τους συμπολεμιστές του, ενός αυτοκράτορα που ετοιμάζεται σαν απλός στρατιώτης να μπεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα και να δώσει την ζωή του για την Πόλη του, κι ενός Τούρκου Σουλτάνου που καθισμένος αναπαυτικά στην σκηνή του θα παρακολουθήσει τα βαρβαρικά στίφη του να προσπαθούν να καταλάβουν και να λεηλατήσουν την Βασιλεύουσα των Ελλήνων. Ενας Σουλτάνος που σαν γνήσιος ισλαμιστής βλέπει μόνο το αίμα των εχθρών του και τα κάλλη της Πόλης που θέλει να καταστρέψει.

Τα αποσπάσματα είναι από το Χρονικό του Γεωργίου Σφραντζή, Ελληνα αξιωματούχου που έζησε σαν αυτόπτης μάρτυρας δίπλα στον Κωνσταντίνο όλη την ιστορία της Αλωσης.


Ο τελευταίος λόγος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (απόσπασμα)


«Ευγενέστατοι άρχοντες και εκλαμπρότατοι δήμαρχοι και στρατηγοί, και γενναιότατοι συστρατιώτες, και όλος ο πιστός και τίμιος λαός, ξέρετε καλά πως έφτασε η ώρα που ο εχθρός της πίστης μας θέλει με κάθε τέχνασμα και τρόπο να μας στενοχωρήσει περισσότερο και να μας κάνει πόλεμο σφοδρό, με μεγάλες συγκρούσεις και συρράξεις από στεριά και θάλασσα, για να κατορθώσει και να χύσει το δηλητήριό του, σαν φίδι, και να μας καταπιεί σαν ανήμερο λιοντάρι. Σας λέω λοιπόν να σταθείτε αντρειωμένοι και γενναιόψυχοι, όπως κάνατε πάντοτε ως τώρα εναντίον των εχθρών της πίστης. Σας παραδίνω την εκλαμπρότατη και φημισμένη αυτή πόλη, πατρίδα σας και βασίλισσα των πόλεων. Ξέρετε καλά, αδέρφια, ότι για τέσσερις λόγους οφείλουμε όλοι να προτιμήσουμε το θάνατο παρά τη ζωή: πρώτον, για την πίστη και την ευσέβειά μας· δεύτερον, για την πατρίδα· τρίτον, για το βασιλέα και το Χριστό· και τέταρτον, για τους συγγενείς και φίλους.

Λοιπόν αδέρφια, αν οφείλουμε να αγωνιστούμε μέχρι θανάτου για έναν και μόνο από τους τέσσερις αυτούς λόγους, πολύ περισσότερο για όλους μαζί, όπως προφανώς κατανοείτε. Αν για τις αμαρτίες μας παραχωρήσει ο Θεός τη νίκη στους ασεβείς, θα διακινδυνεύσουμε υπέρ της πίστεως της αγίας που μας παραχώρησε ο Χριστός με το αίμα του. Αυτό είναι το σπουδαιότερο απ’ όλα. Τι θα ωφεληθεί κανείς αν κερδίσει τον κόσμο όλο και χάσει την ψυχή του; Δεύτερον, χάνουμε έτσι μια περίφημη πατρίδα και, ακόμη, την ελευθερία μας. Τρίτον, χάνουμε την άλλοτε περιφανή και σήμερα ντροπιασμένη, ταπεινωμένη και εξουθενωμένη βασιλεία, η οποία γίνεται έρμαιο του ασεβούς τυράννου. Τέταρτον, στερούμεθα τις προσφιλείς γυναίκες και τα παιδιά μας και τους συγγενείς μας.

Ο αλιτήριος αυτός αμιράς έχει πενήντα εφτά ημέρες αφότου ήρθε, και μας πολιορκεί και μας πολεμάει νυχθημερόν, με κάθε τέχνασμα και με όλη του την ισχύ. Χάρη στον παντεπόπτη Χριστό και Κύριό μας, διώχτηκε ντροπιασμένος κακήν κακώς πολλές φορές ως τώρα από τα τείχη. Μη δειλιάσετε και τώρα, αδερφοί, επειδή το τείχος έπεσε σε μερικά μέρη από τα βλήματα και τις εκπυρσοκροτήσεις των τηλεβόλων, γιατί, όπως και εσείς βλέπετε, όπως μπορούσαμε το διορθώσαμε. Εμείς κάθε ελπίδα μας τη στηρίζουμε στην ακαταμάχητη δύναμη του Θεού. Αυτοί έχουν πλήθος όπλα και στρατό και ιππικό, αλλά εμείς έχουμε πίστη στο όνομα του Κυρίου και σωτήρα και, δεύτερον, στα χέρια μας και τη δύναμή μας, που μας χάρισε η θεία πρόνοια. Ξέρω ότι αυτό το αναρίθμητο μπουλούκι των εχθρών, καθώς είναι η συνήθειά τους, θα βαδίσει εναντίον μας με βαναυσότητα και με έπαρση, με πολύ θράσος και βία, για να μας συνθλίψουν, λόγω του ολιγάριθμου της παράταξής μας, και να μας καταπονήσουν με την κούραση, και με φωνές πολλές και ισχυρές να μας φοβίσουν. Τις φλυαρίες τους αυτές τις ξέρετε καλά και δεν είναι ανάγκη να μιλήσουμε γι’ αυτές. Και σε λίγη ώρα θα τα κάνουν όλα αυτά, και θα πετάξουν πάνω μας σαν άμμο της θάλασσας αναρίθμητες πέτρες, βέλη και βλήματα. Ελπίζω να μη μας βλάψουν με αυτά, γιατί βλέποντάς σας χαίρομαι πολύ και τρέφω τη σκέψη μου με ελπίδες σαν κι αυτή, δηλαδή πως, αν και είμαστε λίγοι, είμαστε ωστόσο πολύ επιδέξιοι, επιτήδειοι, ρωμαλέοι, δυνατοί, ικανοί για μεγάλα έργα, και καλά προπαρασκευασμένοι. Με τις ασπίδες σας καλύπτετε καλά τα κεφάλια σας στις συμπλοκές και τις συρράξεις. Το δεξί σας χέρι, που κρατάει τη ρομφαία, να είναι πάντοτε μακρύ. Οι περικεφαλαίες σας, οι θώρακες και η σιδερέ νια πανοπλία σας είναι πολύ ικανά, όπως και τα άλλα σας όπλα, και στη συμπλοκή θα σας εξυπηρετήσουν πολύ. Οι αντίπαλοι ούτε έχουν τέτοια ούτε γνωρίζουν να τα χρησιμοποιούν. Εσείς είσαστε, επίσης, προστατευμένοι πίσω από τα τείχη, και οι απροστάτευτοι δύσκολα προχωρούν. Γι’ αυτό γίνετε μαχητές έτοιμοι, ισχυροί και μεγαλόψυχοι, για όνομα του Θεού.

.....................................

Ήρθε λοιπόν, αδερφοί, και μας απέκλεισε, και κάθε μέρα έχει ανοιχτό το αχανές στόμα του για να βρει ευκαιρία να μας καταπιεί, εμάς και την Πόλη που έκτισε ο τρισμακάριστος και μέγας βασιλεύς Κωνσταντίνος, και την αφιέρωσε στην πάναγνη και αειπάρθενη δέσποινά μας, τη Θεοτόκο· και τη χάρισε σ’ εκείνη, ώστε να είναι Κυρία της Πόλεως, αλλά και σύμμαχός της και σκέπη της πατρίδας μας και καταφύγιο των χριστιανών, ελπίδα και χαρά όλων των Ελλήνων, το καύχημα όλων που ζουν κάτω από τον ήλιο. Και αυτός ο ασεβέστατος την άλλοτε περιφανή και ζωηρή σαν ρόδο του αγρού Πόλη θέλει να την υπαγάγει υπό την εξουσία του.
.............................
Και γενικά, αφού στράφηκε προς όλους, είπε: «Δεν έχω καιρό να πω περισσότερα· μοναχά το ταπεινωμένο σκήπτρο μου το αναθέτω στα χέρια σας, για να το διαφυλάξετε με προθυμία. Σας παρακαλώ ακόμα, και ζητώ την αγάπη σας, να είστε πειθαρχικοί στους στρατηγούς σας, τους δημάρχους και τους εκατόνταρχους, ο καθένας κατά την τάξη του, τη θέση του και την υπηρεσία του. Να ξέρετε τούτο: αν από μέσα από την καρδιά σας φυλάξετε τις εντολές μου, ελπίζω στο Θεό ότι θα λυτρωθούμε από την παρούσα δίκαιη απειλή του. Δεύτερον, σας περιμένει στον ουρανό το αδαμάντινο στεφάνι, και η μνήμη σας θα είναι αιώνια και άξια στον κόσμο». Με αυτά τελείωσε τη δημηγορία του, ευχαριστώντας με δάκρυα και στεναγμούς το Θεό, ενώ όλοι, με ένα στόμα, του αποκρίνονταν με δάκρυα λέγοντας: «θα πεθάνουμε για την πίστη του Χριστού και την πατρίδα μας». Τα άκουσε ο αυτοκράτωρ και, αφού τους ευχαρίστησε θερμά, υποσχόμενος πολλές δωρεές, τους είπε τέλος: «Λοιπόν, αδερφοί και συμμαχητές, να είσαστε έτοιμοι το πρωί. Με τη χάρη και την αρετή που μας δώρισε ο Θεός και με τη βοήθεια της Αγίας Τριάδος, στην οποία αναθέτουμε “την πάσαν ελπίδα μας”. Θα κάνουμε τον εχθρό να φύγει κακήν κακώς και ντροπιασμένος από εδώ».


Ακολουθεί απόσπασμα του τελευταίου λόγου του Μωάμεθ του Πορθητή.

«Ω αγαπητά μου παιδιά, από το Θεό, τον προφήτη του Μωάμεθ και εμένα τον ίδιο το δούλο του, σας παρακαλώ και σας ικετεύω να κάνετε αύριο έργο αξιομνημόνευτο, όπως και οι πριν από μας παντού ως τα τώρα έκαναν, όπως είναι φανερό, και με προθυμία, γενναιότητα και μεγαλοψυχία να περάσετε σαν φτερωτοί με τις σκάλες πάνω από το τείχος. Και τη φήμη που κέρδισαν οι πρόγονοί μας και τους χάρισε ο Θεός μη γίνετε αφορμή εσείς να τη χάσουμε· αντίθετα, πλησίασε η ώρα να την αυξήσουμε κατά πολύ». Τους είπε και πολλά άλλα λόγια στρατιωτικού περιεχομένου, και τους φούντωσε το φρόνημα για να δράσουν γενναία.

Και κατέληξε: «Αν μερικοί από σας σκοτωθούν, όπως είναι φυσικό στους πολέμους, και γραφτό της μοίρας του καθενός, ξέρετε πολύ καλά τι λέει ο προφήτης μας στο Κοράνι: εκείνος που θα πεθάνει υπό τέτοιες συνθήκες θα δειπνήσει και θα πιει στον παράδεισο, ολόσωμος μαζί με το Μωάμεθ· και με παιδιά και με ωραίες γυναίκες και παρθένες θα αναπαυτεί σε τόπο χλοερό και αρωματισμένο από λουλούδια, θα λουστεί σε ωραιότατο λουτρό και θα έχει τα πάντα από το Θεό σε εκείνο τον τόπο. Και πάλι, σ’ αυτή τη ζωή, όλος ο στρατός και οι άρχοντες της αυλής μου, αν νικήσουμε, ο μισθός που θα έχουν από μένα κατ’ αναλογία θα είναι διπλάσιος για τον καθέναν απ’ όσα έχουν τώρα· αυτός θ’ αρχίζει από σήμερα και θα καταβάλλεται ως το τέλος της ζωής τους. Για τρεις ημέρες η Πόλη θα είναι δική σας. Ό,τι κι αν αρπάξετε ή βρείτε, χρυσό ή ασημένιο σκεύος και ρούχα, αιχμαλώτους —άντρες και γυναίκες, μικρούς και μεγάλους— κανείς δε θα μπορεί να σας τα ζητήσει ή να σας ενοχλήσει στο ελάχιστο». Αφού τελείωσε το λόγο του, τους όρκισε να διαφυλάξουν όσα τους διέταξε. Αυτοί χάρηκαν πολύ ακούγοντάς τα, και με μια φωνή αλάλαξαν όλοι στη γλώσσα τους: «Αλλάχ, Αλλάχ Μεεμέτ ρεσούλ Αλλάχ!» που σημαίνει «ο Θεός των Θεών, και ο Μωάμεθ ο Προφήτης του».





Share

10 σχόλια:

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Καλημέρα Θάνο.
Πολύ συγκινητικό το αφιέρωμά σου στη μνήμη της άλωσης της Πόλης...
1453 μ.Χ. 29 Μαΐου, Τρίτη...
Η απάντηση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου προς τον Μωάμεθ Πορθητή για την παράδοση της Πόλης:
"Το δε την Πόλιν σοι δούναι, ουτ΄ εμόν εστίν ουτ΄ άλλου των κατοικούντων εν ταύτη. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών"!!!

Ας είναι αιωνία η μνήμη!
"Σώσον Κύριε τον λαόν σου ..."

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Να είσαι καλα Βασιλική για τα καλά σου λόγια.
Μια φορά τα παιδιά μας πρέπει να τα μεγαλώνουμε λέγοντάς τους
"Αντε και του χρόνου στην Πόλη".
Πως αλλιώς θα μείνει το αγωνιστικό φρόνημα μέσα τους και μάλιστα σε χρόνους δύσκολους. Φυσικά θα μου πείς θα καταντησουμε γραφικοί κι εμείς και τα παιδιά μας;
Δηλαδή ήταν γραφικοί οι Εβραίοι που επί 2000 χρόνια έλεγαν "Και του χρόνου στην Ιερουσαλήμ";
Τώρα που είναι;

Ανώνυμος είπε...

Ένα τεράστιο μπράβο στον αρθρογράφο! Δυστυχώς στη μέθη της σημερινής μας κοινωνίας ξεχνούμε το αυτονόητο: την υπεράσπιση των εθνικών μας "περιουσιών", όπως είναι και η Πρωτεύουσα των Ρωμιών, η Κωνσταντινούπολη. Η Υπεραγία Θεοτόκος το είπε, οι φωτισμένοι Άγιοι Γέροντες το είπαν και εμείς πλέον το διαπιστώνουμε με έντονα ενστικτώδες σημάδια ότι "φτάνει η ώρα". Είθε ο Θεός, μετά της Υπεραγίας Θεοτόκου, να μας δίνει υγεία να βιώσουμε το "ζητούμενο".

Κώστας Κωστουράκης

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Κυριε Κωστουράκη ευχαριστώ πολυ για τα καλά σας λόγια.
Το ζητούμενο ειναι σιγουρο ότι θα μας χαριστεί απο τον Θεό αν το αξίζουμε.
Φυσικά ο Θεός που γνωρίζει τα πάντα ξέρει αν αξίζουν τοση πια χαρά οι Τούρκοι. Να κατέχουν δια της βίας εδω και 500 χρόνια (και να πανηγυριζουν γι αυτό) μια Πόλη που δεν τους ανήκει.

Ανώνυμος είπε...

Α ρε θάνο πατριδοκάπηλε που ή είσαι αγράμματος ή πουλάς παραμύθια εθνικοφροσύνης με Παλαιολόγους και λοιπά κουρέλια της ιστορίας.
Πες μας ρε Θάνο για τους ενωτικούς και τους ανθενωτικούς που προτιμούσαν σαρίκι αντι της τιάρας και τιάρα αντι σαρικίου, αλλά όχι την ίδρυση ελληνικού κράτους, όπως
συμβούλευε π Γε'ωργιος Πλήθων Γεμιστός , ο Βησσαρίων και τόσοι άλλοι φωτισμένοι Ελληνες Ουμανιστές.
Πες μας αν ξέρεις το βρώμικο παιχνίδι των βυζαντινών αυτοκρατόρων και της φάρας των παλαιολόγων ιδιαίτερα.
Αλλά τι φταις εσύ αφού ο θεός σου
που ξέρει τα πάντα κάποια μέρα θα σε κάνει πρέσβη στην πόλη όταν θα αναστηθεί ο μαρμαρωμένος βασιλιάς σου. Εσύ βέβαια ξέρεις πως όλα αυτά΄μαζί και οι θεοί σας είναι παραμύθια. Αλλά εσένα φαίνεται σου φτάνει που αποβλακώνεις ακόμα περισσότερο Βασιλικούλες και βασιλικούς και χορταίνεις με τα μπράβο τους για τις ανοησίες που γράφεις. Ξυπνάτε ρεεε... Ιούδες
Ο Ελληνισμός για να σωθεί χρειάζετε καθαρά μυαλά που να διαβάζουν σωστά την ιστορία για να δουν τα λάθη των προγόνων τους και με βάση την αλήθεια του χτες και του σήμερα να βγάλουν σωστά συμπεράσματα για το άβριο. Γι'αυτό σταματάτε την προγονολατρεία μασκαράδες αμερικανάκια και τσανακογλύφτες του καπιταλισμού
ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Αφού εισαι τόσο καλός γνωστης της ιστορίας να μας τα πείς εσύ που δεν εισαι πατριδοκάπηλος και είσαι και Ελληνας του 21ου αιώνα.....

Ωστε λοιπόν ο Γεωργιος Πλήθων ο Γεμιστός και ο Βησσαρίων ήταν φωτισμένοι Ελληνες Ουμανιστές...

Τι λες ρε φίλε μου;
Βλέπω τους γνωρίζεις δηλαδή πολύ καλα......

Ευτυχως που συνήθως οι φίλοι αναγνωστες του ιστολογίου έχουν την δυνατότητα να βρουν τα στοιχεια που χρειάζονται για οποιοδήποτε ιστορικό πρόσωπο...Και αυτο δεν το λέω γιατι θέλω να μειωσω την αξία των συγκεκριμένων προσώπων καθε άλλο απλά για να μην πουλας φούμαρα...

Φιλε εγω δεν πιστεύω σε παραμυθένιους θεούς.....περιέργο συμπέρασμα έβγαλες...δεν πιστευω καν σε θεούς....Πιστεύω στον Θεό.

Το Ιούδες στο επιστρέφω εις διπλούν μιας και επελεξες σε ενα θέμα που πλήττει τους (φίλους σου όπως φαίνεται) Τούρκους και ανεβάζει το ηθικό των Ελλήνων να μου κάνεις επίθεση ανθελληνική επίθεση!!!!!!!!!

Και κατα περίεργο τρόπο συμφωνώ απολύτως με την τελευταία σου παράγραφο!!!!!!!!
Μπας και κοιτούσες στον καθρέφτη όταν την έγραφες;

Και μιας και γραφεις όλα αυτά τα ωραία στην τελευταία παραγραφο βρες μου τωρα μια αναρτηση υπέρ του καπιταλισμού και των Αμερικανών....

Και για να μην ψαχνεις πολύ σου βρηκα εγω μερικές:

http://koukfamily.blogspot.com/2010/07/blog-post_9649.html

http://koukfamily.blogspot.com/2010/06/blog-post_2810.html

http://koukfamily.blogspot.com/2010/05/blog-post_2480.html

Καημένε.....Ελληνα του 21ου αιώνα!!!

Ανώνυμος είπε...

Ενωτικοι/Ανθενωτικοι, παπαδαριό, κλήρος, μοναχοί κλπ κλπ κλπ.

Υπεράνω όλων αυτων και των σκοπών τους ο Βασιλευς Κωνσταντινος Παλαιολογος ο οποιος ειναι και το θεμα του post. O Kωνσταντινος μοναδικο στοχο ειχε τη σωτηρια της Πολεως και βεβαια συγκρουστηκε με πολλους παραγοντες για την προσπαθεια του αυτη. Ο πατριωτισμος και τα απαραμιλο σθενος του δεν αμφισβοιτηθηκε απο κανεναν ιστορικο.

Συνεχισε την παραδοση των αρχαιων Ελληνων βασιλεων που πολεμουσαν παντα στην πρωτη γραμμη και ειχε το βαρος του συντονισμου της αμυνας η οποια αποτελειτω οχι μονον απο Ελληνες αλλα και απο συμμαχικες δυναμεις αλλόγλωσσων.

Ο Βασιλευς ειπε ουσιαστικα "ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ" στο "μνημονιο" του Σουλτανου και με τον τελευταιο λογο του στην Αγια Σοφια την τελευταια νυχτα, ακομα και εκει προσπαθησε να ενωσει ολους του παραγοντες σε μια γροθια και να τους εμψυχωσει.

Καταφερε και κρατησε την αμυνα με ελαχιστους ανδρες απεναντι στις χιλιαδες ορδες των βαρβαρομογγολων τους οποιους αποκαλουσε απλως "ζωα". Στον λογο του περιγραφει ακριβως την πολιτιστικη διαφορα Τουρκων και Ελληνων και αν τον διαβασει καλα καποιος θα καλυφθει απολυτα σε αυτο το ζητημα, ειδικα το προτοτυπο κειμενο.

Με τον μαρτυρικο και ηρωικο θανατο του και την ολη σταση του τα λιγα χρονια που κυβερνησε εδωσε ξεκαθαρη εντολη στους απογονους του ανα τους αιωνας: "KAΜΙΑ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ"

Ο θρυλος του τον κατεστησε αθανατο. Περιπλανιεται μεσα στον χρονο για να θυμιζει αυτην την εντολη οταν χρειαζεται. Αναψε την σπιθα της Επαναστασης του '21 και πηρε εν μερη μια "ρεβανς" απο τους Τουρκους. Πολλοι ιστορικοι που γνωριζουν λεπτομερως τα της Αλωσεως, αναφερουν πως οι "ρομαντικοι" νοσταλγοι των "περασμενων μεγαλειων" απομονωνονται απο την σημερινη κατασταση, αδυνατουν να δωσουν λυσεις στα πραγματικα σημερινα προβληματα. Ομως οι αξιες του τελευταιου Βασιλια ειναι διαχρονικες οσες εκατονταετίες και αν περασουν. Αποδειξη οτι η λύση δίνεται απο τους "ρομαντικους αποτελει και το παρακατω παραδειγμα ενως τετοιου ρομαντικου, του Στρατηγου Θεοδωρου Κολοκοτρωνη:

Ο ναυαρχος Χαμιλτον του μιλησε σχετικα με τον βασιλεα που θα χρειαζονταν. Ο Κολοκοτρωνης του ειπε "«Ο βασιλεύς μας [εννοώντας τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο] εσκοτώθη, καμία συνθήκη δεν έκαμε. Η φρουρά του είχε παντοτινόν πόλεμο με τους Τούρκους και δύο φρούρια ήταν πάντοτε ανυπότακτα»

Ο Χαμιλτον θα σκεφτηκε "τα χει χαμενα ο τυπος, ποιος βασιλιας? αυτος που σκοτωθηκε πριν 400 χρονια? ΠΟΙΑ ΦΡΟΥΡΑ??????

Οποτε τον ρωταει: "Ποια φρουρα και για ποια φρουρια μιλας?"
Και απανταει ο Στρατηγος: "«Η φρουρά του βασιλέως μας, είναι οι λεγόμενοι κλέφτες, τα φρούρια η Μάνη και το Σούλι και τα βουνά».

H Φρουρα λοιπον του Βασιλεως, 400 χρονια μετα τον θανατο του. Αυτοι οι "ρομαντικοι" λοιπον εκαναν την επανασταση και ενικησαν τον εχθρο.

Ακομα και σημερα οι αξιες του Κωνσταντινου ειναι πιο επικαιρες απο ποτε. "Μνημονια" υπηρχαν και θα υπαρχουν παντα στην ιστορια. Οι σημερινοι προδοτικοι ηγετες τα υπεγραψαν και υποδουλωσαν και εξευτελισαν τη χωρα χωρις μαχη, χωρις αυταπαρνηση. Ισως καποτε ξυπνησει παλι η ΦΡΟΥΡΑ του βασιλεως και παρει πισω με μαχη αυτα που μας πουλησαν, ηθικα και υλικα. Γιατι ο "μαρμαρωμενος" Βασιλιας δεν ειναι μαρμαρωμενος, ειναι ζωντανος και αθανατος. ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΗ ειναι η φρουρα του, οι σημερινοι νεοελληνες ανεξαρτητα απο παραταξεις και πεποιθησεις που περιμενουμε να ξυπνησει οπως ξυπνησε η φρουρα του '21 και του '40 και ειπε "Ελευθερια η Θανατος"....


Angel Priest


ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Σε ευχαριστω για το εκτενές σχόλιο σου.

Ανώνυμος είπε...

Να εισαι παντα καλα φιλε μου.
Προς τιμην σου το θεμα του post για να μαθαινουν οι νεοι και να θυμουνται οι παλαιοτεροι. Σημερα ο εχθρος εκ των εσω ειναι σημαντικοτερος απο τον εξωτερικο και παλευουμε να διατηρησουμε και να υπερασπιστουμε τα δεδομενα.

Οσο για "ελληνοτουρκικες φιλιες" και κουραφεξαλα, την απαντηση δινει πολυ σωστα ο ερευνητης Ιωαννης Γιαννοπουλος

"Η εννοια "ελληνοτουρκικη φιλια" ειναι σαν να προσπαθησεις να πεις οτι η μανα συμφιλιωνεται με τον δολοφονο των παιδιων της..."

Angel Priest

Ανώνυμος είπε...

Πέρασαν πια τα χρόνια & οι καροί...
Έφτασε η ώρα! Και του χρόνου στην Πόλη!

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.