26 Μαρτίου 2020

Χαμηλώστε τα φτερά σας σταυραετοί

Του π. Ευθυμίου Κερμελή

Θρηνώντας κανείς σε συντρίμμια, αναλογιζόμενος περασμένες δόξες και μεγαλεία τού ανοίγονται δύο προοπτικές· να θρηνήσει εκστομίζοντας κατάρες και παράπονα, ή να γεμίσουν τα μάτια του δάκρυα για τα περασμένα και να αναλογισθεί το παρόν του και το μέλλον.

Τα συντρίμμια και τα χαλάσματα, μπορούν να μας δείξουν ότι τα χαλάσματα μπορούν να κτιστούν ομορφότερα, και “στο χάσμα που άνοιξε ο σεισμός” ν’ ανθίσουν λουλούδια.

Αλήθεια πόσο ειλικρινείς είμαστε θρηνώντας στη μέση της Τεσσαρακοστής την ερημιά της λατρευτικής ζωής της Εκκλησίας μας εξαιτίας μιας παγκόσμιας κρίσεως, λόγω επιδημίας. Βλέπουμε τη στέρηση της λατρείας, πονάμε με το κλείσιμο των Εκκλησιών, αναλογιζόμαστε όμως βαθιά μέσα στην ψυχή μας κατά πόσο ειλικρινείς είμαστε.

Πόση ακεφιά και με πόση κούραση ζούσαμε το μεγάλο γεγονός της προσμονής του Πάσχα. Οι ψυχές μας κουρασμένες την ατένιζαν χωρίς να αλλάζουν προτεραιότητες. Πόσοι περιμέναμε με λαχτάρα αυτή την περίοδο. 

Η θεομηνία, του κορωνοϊού, ίσως είναι μια ευκαιρία για έναν ειλικρινή προβληματισμό και αναζήτηση της γνησιότητας. 

Γενικά, γεννά πολλά ερωτηματικά η πληθώρα των κραυγών και των παραπόνων για τα σκληρά μέτρα που ελήφθησαν στον χώρο της λατρείας της Εκκλησίας. 
Ο λόγος της Εκκλησίας πρέπει να είναι λόγος μαρτυρίας και μαρτυρίου, και όχι λόγος απολογητικός σαν απόρροια κεκτημένων δικαιωμάτων. 
Η μαρτυρία της Αλήθειας, έχει μέσα της ζωή, που όταν την αφουγκράζεσαι λαμβάνεις την πληροφορία μέσα σου για την αυθεντικότητά της. 
Αντίθετα η ξύλινη θεολογική γλώσσα και ο απολογητικός θεολογικός λόγος, επιφέρει σύγχυση και ταραχή ειδικά σε στιγμές δύσκολες όπως οι τωρινές. 

Όταν διακυβεύονται θέματα, που αγγίζουν τη ζωή και τον θάνατο τά ψηλαφείς, ζώντας τη ζωή και τον θάνατο πάνω σου. 
Τα λόγια σου αναμετριούνται με την πίστη και την Αγάπη. Τα εύκολα λόγια και τα περιττά, φαίνονται σαν ψεύτικα, μας γελοιοποιούν γιατί η πραγματικότητα μας αναγκάζει να τα αναιρέσουμε. 

Αν πιστεύουμε τόσο που να μη φοβόμαστε τον θάνατο και αν η αγάπη μας είναι τόσο μεγάλη, όσο να είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για τον διπλανό μας, τότε αναμετριόμαστε με την αλήθεια. 
Η Εκκλησία μας επιβιώνει γιατί κηρύττει την Αλήθεια και η ίδια είναι σώμα της «Αλήθειας». 

Αν η Εκκλησία δουλεύει με σκοπιμότητα και ανειλικρίνεια, ακόμα και τη στιγμή που αναμετριέται με τη μεγαλύτερη αγωνία του ανθρώπου που είναι ο φόβος του θανάτου, χάνει και την αλήθεια και τη μαρτυρία. 

Μια φράση, για τη Θ. Λειτουργία της Κυριακής “κεκλεισμένων των θυρών”, αρκούσε για να διασώσει το Εκκλησιολογικό πρόσωπο της Εκκλησία μας και να πορευθεί σιωπηλά στον σκοπό της χωρίς να συντελεί στην αύξηση του πανικού και χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων. 

Παρόλα αυτά ο “κορωνοϊός” φαντάζει σαν μια μεγάλη ευκαιρία να αναμετρηθεί και η Εκκλησία ως σώμα Ιησού Χριστού, με τη γνησιότητα και την αυθεντικότητα των λόγων της και της ζωής της. 

Κλεισμένοι υποχρεωτικά στα κελιά μας, αναγκαστικά έγκλειστοι πράγμα που η εξωστρέφεια δεν μας το επιτρέπει, ας αναλογιστούμε: 

- Τις Θ. Λειτουργίες που μπορούσαμε να τελέσουμε και δεν τελέσαμε. Πόσο τα μάτια μας ήταν “θολά” από τα δάκρυα ατενίζοντας το Σώμα και Αίμα του Χριστού. 

- Πόσες Θ. Λειτουργίες χάσαμε σαν πιστοί από τις γήινες μέριμνές μας. Πόσες φορές αναλογιστήκαμε το μεγάλο δώρο της ζωής που είναι η Θ. Ευχαριστία. 

- Για πόσους από μας η ζωή μας είναι χωρίς νόημα μακριά από τον Χριστό και την Εκκλησία. 

Ας αναλογιστούμε επίσης, 

- Το μεγαλείο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, το εργαστήρι αυτό της ψυχής μας, που μας προετοιμάζει να ποθήσουμε και να συναντήσουμε τον Αναστημένο Κύριο. 

- Να δούμε ξανά το μεγάλο δώρο του μυστηρίου της μετάνοιας και της εξομολόγησης. Το μυστήριο που μας αποκαλύπτει το πρόσωπο του Χριστού και την απέραντη αγάπη Του. Να δούμε ξανά τη ζωή μας· αν ποθούμε μια ζωή που οδηγεί στον Θεό ή μια ζωή χωρίς Θεό. 

Ας φανταστούμε, τέλος, νοερά -εν μέσω του τρόμου που δημιουργεί η πανδημία στην κοινωνία μας- ότι βρισκόμαστε ο καθένας από μάς μπροστά στην σκήνη που περιγράφει ο ευαγγελιστής Ιωάννης (κεφ.6,στιχ.60-71) και ακούγαμε μαζί με τον λαό που ήταν παρόντες “Εγώ είμαι ο Άρτος της Ζωής.....”. Θα φεύγαμε όπως ο όχλος ή θα απαντούσαμε όπως ο Πέτρος: “Κύριε που να πάμε; Εσύ έχεις Λόγια που δίνουν ζωή Αιώνια”. 

Φέτος η προσμονή του Πάσχα είναι διαφορετική. Η Τεσσαρακοστή μοιάζει με τον χειμώνα που εξωτερικά φαίνεται σαν νεκρός μέσα στην αγκαλιά του, όμως κυοφορεί τη ζωή που ξυπνάει την Άνοιξη. 

Αν αυτή η παράξενη Σαρακοστή ξυπνήσει ειλικρινή προσμονή για το Πάσχα, αν η λαχτάρα της συνάντησης με τον Αναστάντα Κύριο γίνει πόθος και ανέκφραστη μυστική χαρά, η κατάρα του κορωνοϊού θα γίνει ευλογία. 

Η Διοικούσα Εκκλησία στην νοοτροπία της δεν θα είναι ίδια πάλι και οι πιστοί μας μακάρι να αλλάξουν προτεραιότητες και να κατανοήσουμε τη διαφορά της επιβίωσης και της ζωής .

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.