14 Ιανουαρίου 2020

Οι ιστορικές περσικές πόλεις του Ιράν.

Η αρχαία Περσέπολη- Η Περσέπολη βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Ιράν ανάμεσα στις πόλεις Σιράζ και Ισφαχάν. Ιδρύθηκε το 520 π.Χ. και ήταν πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών. 

Περί το 330 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος εισέβαλε στην Περσία και την κατέλαβε καταλύοντας την αυτοκρατορία. 

Το ιστορικό παζάρι στην Ταμπρίς

Η πόλη Ταμπρίς στον ιστορικό δρόμο του μεταξιού ήταν μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της Περσίας. Οι αγορές της δεν ήταν μόνο ένας τόπος όπου ανθούσε το εμπόριο, αλλά περιελάμβαναν και σημαντικούς χώρους λατρείας και εκπαίδευσης. Η περίοδος ακμής της τοποθετείται στον 13ο αιώνα.

Η ιστορική πόλη Γιαζντ

Η πόλη Γιαζντ, πρωτεύουσα της ομώνυμης ιρανικής επαρχίας, βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της χώρας. Ιδρύθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. σε μία όαση. Η Γιαζντ είναι το θρησκευτικό κέντρο του ζωροαστρισμού και διαθέτει πολλούς ναούς και τεμένη. Για την ύδρευση της πόλης δημιουργήθηκε ένα ιδιαίτερο σύστημα με υπόγεια κανάλια και αγωγούς, οι οποίοι μάλιστα διατηρούσαν το νερό δροσερό. 

Ο Ναός του Πυρός στην Γιάζντ

Για τον ζωροαστρισμό η φωτιά είναι το πιο σημαντικό από τα τέσσερα στοιχεία και ο Ναός του Πυρός είναι ο οίκος του. Βέβαια ο ρόλος των ναών και των τεμενών για τον ζωροααστρισμό έχει περισσότερο τον χαρακτήρα ενός τόπου συνάντησης των πιστών και μνήμης, παρά «λατρείας».

Οι Περσικοί Κήποι

Οι Περσικοί Κήποι είναι μικροί, επίγειοι παράδεισοι και προέρχονται από το μεσαίωνα και τα νεότερα χρόνια. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο τους είναι το νερό. Οι κήποι ήταν πάντα πολύ σημαντικό κομμάτι της περσικής πολεοδομίας, ενώ αποτελεί και ένα σημείο σταθμό για την ιρανική αρχιτεκτονική.

Οι γέφυρες του Ισφαχάν

Η Si-o-se Pol είναι μία από τις 11 γέφυρες τους Ισφαχάν και αποτελείται από 33 καμάρες. Πρόκειται για ένα ορόσημο της περσικής αρχιτεκτονικής, το οποίο προέρχεται από τον 16ο αιώνα. Η γέφυρα διαθέτει πολλούς χώρους εστίασης, από τους οποίους μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα με ένα φλιτζάνι τσάι.

Ο Πύργος της Ελευθερίας στην Τεχεράνη

Ύψους 45 μέτρων ο πύργος Azadi (μτφ. Ελευθερία) είναι ένα σύμβολο της σύγχρονης Τεχεράνης. Οικοδομήθηκε ανάμεσα στο 1969 και 1971 με αφορμή την επέτειο των 2500 χρόνων ιρανικής μοναρχίας. Το αρχιτεκτονικό αριστούργημα διαθέτει πάνω από 25.000 μαρμάρινες πλάκες, παντρεύοντας την αρχιτεκτονική του Ισλάμ με αυτή των Σασσανιδών.

dw 
πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.