14 Ιανουαρίου 2020

Στρατηγικές εξελίξεις για την ΑΟΖ και Όταν διαβάζεις την ιστορία της Ναμίμπιας

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Στρατηγικές εξελίξεις για την ΑΟΖ

Ήδη η τριμερής συνάντηση στο Κάιρο μετατράπηκε σε πενταμερή αφού η Γαλλία και η Ιταλία ήρθαν να συμπληρώσουν την ομάδα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Επειδή υπάρχουν κοινά συμφέροντα τόσο με τα κοιτάσματα Ταμάρ (2009), Λεβιάθαν (2010), Αφροδίτη (2011), Ζορ (2015), Καλυψώ (2018), Γλαύκος (2019) που ενεργοποιήθηκαν μ’ ένα τρόπο δυναμικό λόγω της υπογραφής της τριμερούς λόγω του αγωγού φυσικού αερίου EastMed αλλά και με το έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος EuroΑsia Interconnector που θα διασυνδέσει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ και θα περνά από τις ΑΟΖ μας. 

Η συνέπεια αυτής της στρατηγικής πράξης είναι ότι θα απεξαρτηθούν ενεργειακά η Κρήτη και Κύπρος, αλλά και θα αναβαθμιστεί το καλώδιο GRITA που διασυνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία. Έτσι όντως έχουμε τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου και ενός ενισχυμένου δικτύου χωρών που συμμερίζονται τις γεωπολιτικές θέσεις της Ελλάδας. Αυτά τα δεδομένα αποτελούν μια προετοιμασία για τις οριοθετήσεις ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για να μετατρέψουμε τη συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας του 1977, μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και την επέκταση έως το τριπλό σημείο επαφής της οριοθέτησης της Κύπρου με την Αίγυπτο του 2003 που διευρύνθηκε το 2012. Νέες καταστάσεις που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην ανακήρυξη ΑΟΖ. 

πηγή

Όταν διαβάζεις την ιστορία της Ναμίμπιας

Όταν διαβάζεις την ιστορία της Ναμίμπιας βλέπεις ότι όλοι προσπάθησαν να σβήσουν τα ίχνη της γενοκτονίας που διέπραξε η Γερμανία ως Αυτοκρατορία μεταξύ 1904-1908. 

Όμως υπήρχαν και προηγούμενα δεδομένα. Γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεχάσεις το Συνέδριο του Βερολίνου το 1884 όταν μοιράστηκε η Αφρική. 
Στο βαθύ παρελθόν\τα γερμανικά δεδομένα έχουν αλλάξει την ιστορία ενός λαού.
Έτσι ακόμα και τώρα τεράστιες ιδιοκτησίες ανήκουν στους γερμανούς απογόνους κι όχι στη Ναμίμπια και τον λαό της.

Το απαράδεκτο συνεχίζεται ακόμα και με τις διαπραγματεύσεις σε κρατικό επίπεδο αφού δεν έχουν δικαίωμα παρέμβασης πράγμα το οποίο είναι απαράδεκτο. 
Γι’ αυτό ήρθε η ώρα να παλέψουμε και σε αυτό το επίπεδο. 

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης:

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Astra Tv. 15/01/2019 ΕΔΩ

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Σ. Πολύζο. Trt tv, 15/01/2020 ΕΔΩ  

Ν. Λυγερός: ΑΟΖ, Ενεργειακοί οδοί και Στρατηγικές Συμμαχίες ενάντια στη Βαρβαρότητα. “Χατζηγιάννειο” Πνευματικό Κέντρο, Λάρισα . Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 Μέρος Ι ΕΔΩ

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στους Σ. Καλόγηρο, Γ. Βλάχο. Βεργίνα tv, 16/01/2020 ΕΔΩ 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού για την Αντεπίθεση Ελλάδας με Χαφτάρ στον Β. Μωυσή και στην Ε. Γκέλη. North Fm, 17/01/2020 ΕΔΩ Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.