28 Μαΐου 2019

Το τοξικό τρίπτυχο που στοίχειωσε τον ΣΥΡΙΖΑ

«Και τώρα απευθύνομαι σε σας, σε εσάς συμπατριώτες μου Αμερικανοί, που ανήκετε στη σιωπηλή πλειοψηφία, για να ζητήσω τη βοήθειά σας». Τα λόγια ανήκουν στον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, από μία ομιλία του τον Νοέμβριο 1969. Τότε η αμερικανική κοινωνία «έβραζε» από τις κοινωνικές αντιδράσεις για τον πόλεμο του Βιετνάμ και τις φυλετικές συγκρούσεις.

Ο πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ήταν μισητή προσωπικότητα για την αμερικανική νεολαία, που πλημμύριζε τους δρόμους διαμαρτυρόμενη για τον πόλεμο. Πράγματι ο συντηρητικός Ρίτσαρντ Νίξον έμοιαζε, κυριολεκτικά, «ξένο σώμα» στην νέα εποχή που έμοιαζε να σηματοδοτεί ο Μάης του 1968. Στις προεδρικές εκλογές του 1972 αναμενόταν μία καθαρή ήττα του Νίξον, από τον υποψήφιο τον Δημοκρατικών Τζορτζ Μακ Γκόβερν.

Σύμφωνα με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο η «σιωπηλή πλειοψηφία» αποτελούνταν από «τους συνεπείς φορολογούμενους, τους νομοταγείς πολίτες, τους ανθρώπους που αγαπούν αυτήν την χώρα, οι οποίοι αποφεύγουν να εκδηλώνονται«. Μπορούμε να ισχυριστούμε πως η σιωπηλή πλειοψηφία είναι «αόρατη». Οι πολίτες της δεν διαδηλώνουν, εμφανίζονται αδιάφοροι για την πολιτική και γενικά δεν δείχνουν την παραμικρή ακτιβιστική συμπεριφορά. Αυτή όμως η «σιωπηλή πλειοψηφία» έδωσε σαρωτική νίκη στον Ρίτσαρντ Νίξον.

Τηρουμένων των αναλογιών, μπορούμε να κατανοήσουμε την μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ευρωεκλογές. Μία νίκη που μοιάζει να αποτέλεσε έκπληξη ακόμα και για τον ίδιο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Σίγουρα ήταν έκπληξη για πολλά κορυφαία στελέχη του κεντροδεξιού κόμματος, τα οποία «γκρίνιαζαν» για τα απανωτά επικοινωνιακά «φάουλ» του αρχηγού τους.

«Βουβή οργή» κατά του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μνημόνιο χωρίς να ανοίξει μύτη» ήταν η μόνιμη επωδός των ευρωπαϊκών ΜΜΕ. Πράγματι, σαν από θαύμα, οι κοινωνικές αντιδράσεις για τα μέτρα λιτότητας είχαν ατονήσει. Υπήρξαν ορισμένες μαζικές κινητοποιήσεις, όπως των αγροτών, αλλά έμοιαζαν περισσότερο με αντιδράσεις συντεχνιακού χαρακτήρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνονταν να έχει αξιοσημείωτες διαρροές στα αριστερά του. Τελικά αυτή η κοινωνική «βουβαμάρα», αποδείχτηκε η ηρεμία πριν από την καταιγίδα.


Στην πραγματικότητα τίποτα δεν προμήνυε την μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Πολλά στελέχη του κεντροδεξιού κόμματος ψιθύριζαν πως «ο Κυριάκος δεν τραβάει». Η διαφημιστική καμπάνια της αντιπολίτευσης πέρασε απαρατήρητη, viral έγιναν τα «προβοκατόρικα» σποτάκια του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συγκεντρώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν αποκαρδιωτικές, ειδικά στα Χανιά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάζεψε στην γενέτειρα του, μόλις μερικές εκατοντάδες άτομα.

Τις εντυπώσεις στην μάχη των συγκεντρώσεων κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «πύρινες ομιλίες» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ελάχιστοι έδειχναν σημασία στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Είχαν πέσει έξω στις εκτιμήσεις τους, τόσο στο δημοψήφισμα, όσο και στις εκλογές του 2015. Κάθε πρόβλεψη έμοιαζε επισφαλής, λόγω του μεγάλου ποσοστού αδιευκρίνιστης ψήφου. Οι αστοχίες των δημοσκοπικών εταιρειών δεν περιορίζονταν στην Ελλάδα.

Σε εκλογικές αναμετρήσεις χωρών όπως η Αυστραλία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία, οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων απέτυχαν παταγωδώς. Όπως όμως προαναφέραμε η «σιωπηλή πλειοψηφία» αποφεύγει να εκδηλώνεται. Αυτή είναι που έδωσε την μεγάλη νίκη στην Νέα Δημοκρατία, μία νίκη που έγινε προοίμιο πολιτικών εξελίξεων.

Μάτι, φόροι και Μακεδονικό

Θα την περιγράψουμε χρησιμοποιώντας τα λόγια του Ρίτσαρντ Νίξον. Είναι οι «νομοταγείς πολίτες», οι οποίοι είδαν σοκαρισμένοι την κατάρρευση του κράτους στο Μάτι. Βλέπουν πλέον με οργή την περίεργη «ανοχή» της κυβέρνησης σε ακραίες ομάδες που λυμαίνονται τα πανεπιστήμια και το κέντρο της Αθήνας. Είναι οι «συνεπείς φορολογούμενοι» των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελμάτων στην Ελλάδα.

Αισθάνονται «ασφυξία» από τα συνεχιζόμενα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία θεωρούν πως καταλήγουν σε μία άνευ ουσίας «επιδοματική» πολιτική. Αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες, που καταψήφισαν την κυβέρνηση Σαμαρά για τον ΕΝΦΙΑ, βρέθηκαν πλέον να πληρώνουν (επιπλέον) αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος και εισφορές.

Τέλος είναι «οι άνθρωποι που αγαπούν αυτή την χώρα». Προφανώς δεν θα ισχυριστούμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από «προδότες». Όμως ο Αλέξης Τσίπρας υποτίμησε τις ευαισθησίες των πολιτών στο Μακεδονικό Ζήτημα, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα. Όσοι πολίτες διαμαρτύρονταν για την Συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίζονταν από την κυβέρνηση ως «ακροδεξιοί», «φασίστες» και «τραμπούκοι».

Ήταν τέτοια η εθελοτυφλία του κυβερνώντος κόμματος που απέφυγε να διαγνώσει την συντριβή που υπέστη στην Μακεδονία. Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε πως ο Αλέξης Τσίπρας έγινε ανεπιθύμητος στην Βόρεια Ελλάδα, όπως ο Βασιλέας Κωνσταντίνος την εποχή του Εθνικού Διχασμού. Το Μακεδονικό αποδείχτηκε η «αχίλλειος πτέρνα» του Αλέξη Τσίπρα, όπως ήταν το μεταναστευτικό για την Άνγκελα Μέρκελ.

50 έδρες με μία ψήφο διαφορά

Παρά τα επικοινωνιακά του λάθη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε όλους τους εκλογικούς του στόχους. Εξασφάλισε καθαρή πρωτιά από την ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έφτασε τις 10 μονάδες. Ξεπέρασε κατά πολύ τον πήχη του 30%, φτάνοντας σχεδόν ταποσοστά αυτοδυναμίας. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 5 ποσοστιαίες μονάδες, σε μία εκλογική αναμέτρηση στην οποία, παραδοσιακά, κυριαρχεί η «χαλαρή ψήφος».

Στις επικείμενες εκλογές του Ιουνίου μοιάζει βέβαιη, περισσότερο από ποτέ, μία εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην καλύτερη περίπτωση, αναζητεί μία αξιοπρεπή ήττα. Είναι αλήθεια πως παρά τις ανεπάρκειες του εξασφάλισε ένα ποσοστό κοντά στο 25%. Όμως η διαφορά του πρώτου και του δεύτερου κόμματος ελάχιστη σημασία έχει στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία θα πάρει το μπόνους των 50 εδρών, ακόμα και με μία ψήφο διαφορά.

Αυτό που μπορεί να δυσκολέψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον σχηματισμό κυβέρνησης είναι η κοινοβουλευτική είσοδος μικρότερων κομμάτων στην Βουλή. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό τους, τόσο ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας. Για αυτό έχει μεγάλη σημασία αν διατηρήσουν την δυναμική τους τα κόμματα του Κυριάκου Βελόπουλου και του Γιάνη Βαρουφάκη. Η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25 είναι οι «μικρομεγάλοι» νικητές των Ευρωεκλογών.

Γιώργος Λυκοκάπης
SLPress



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.