28 Μαΐου 2019

Εκλογές 26ης Μαίου: Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Και μετά τις Ευρωεκλογές και τον πρώτο γύρο των Αυτοδιοικητικών, άρχισαν οι περισπούδαστες αναλύσεις που είμαι βέβαιος ότι αρχίσατε τις ακούτε από το βράδυ της Κυριακής και να τις διαβάζετε από τη Δευτέρα. Απαραίτητες το δίχως άλλο. Αλλά δυστυχώς σε μια τόσο απλή διαδικασία, αρκετά μπερδεμένες που δεν σας βοηθούν και τόσο να καταλάβετε τι συνέβη.

Μου επιτρέπετε λίγα λόγια:
  1. Η Νέα Δημοκρατία είχε καιρό να κερδίσει εκλογές. Έχασε τις Ευρωεκλογές το Μάιο του 2014. Έχασε τις Κοινοβουλευτικές εκλογές δυο φορές το 2015. Είχε χάσει μεγάλες περιφέρειες και μεγάλους Δήμους επίσης το 2014. Έπρεπε να γευτεί τη νίκη. Και με τη βοήθεια της συμπεριφοράς και της απόδοσης του ΣΥΡΙΖΑ, είχε έρθει η ώρα της. Και σάρωσε. 
  2. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τους ισχυρισμούς και τα προεκλογικά «δωράκια», είχε τραυματιστεί βαρύτατα από τις συνέπειες της οικονομικής και Ευρωπαικής πολιτικής του από το 2014-2015, ήρθαν και οι τραγωδίες στη Μάνδρα και το Μάτι, είχε στο μεταξύ «μισοκαταστραφεί» η Αθήνα από την ανεξέλεγκτη βία…. το πήγαινε φυρί-φυρί να χάσει. 
  3. Η πόλωση ήταν αναπόφευκτη και η άνοδος του δικομματισμού βεβαία. Κι αυτό γιατί ούτε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ανέκαμψε, ούτε κάποια νέα δύναμη πρόβαλλε στο προσκήνιο με τις εξαιρέσει – μικρών διαστάσεων αλλά σημαίνουσες- της ανόδου της «Ελληνικής Λύσης» και της πτώσης της «Χρυσής Αυγής».
Και με αυτά τα τρία απλά συμπεράσματα, έγιναν οι εκλογές που αποδείχτηκαν καταστροφή για τις πολιτικές Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ και ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να πάρει την απόφαση να προχωρήσει σε πρόωρες κοινοβουλευτικές. Στο μεταξύ, η πόλωση καλά κρατεί. Αλλά και κάτι άλλο: Η δύναμη του «κομματικού» ΣΥΡΙΖΑ δεν μειώθηκε αρκετά, με ποικίλα συμπεράσματα. Ο κατά τ΄ άλλα αξιόλογος ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης και η εκ διπλής μετεγγραφής Έλενα Κουντουρά να εκλεγούν Ευρωβουλευτές και η Περιφερειάρχης της συμφοράς στο Μάνδρα και το Μάτι Ρένα Δούρου να ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΤΕΙ – ευτυχώς όχι στην πρώτη θέση- στην Περιφέρεια Αττικής.

Και εδώ, είστε ελεύθεροι να βγάλετε πια τα δικά σας συμπεράσματα που δεν τα άκουσα στις πολύωρες συζητήσεις στην τηλεόραση. Από τι είδους ανθρώπους αποτελείται ο «κορμός» των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που παρέμειναν ενεργοί του ψηφοφόροι – στον οποίο και βασίζεται ο κ. Τσίπρας ώστε να ελπίζει ότι δεν θα «βαλτώσει» εντελώς στις Κοινοβουλευτικές- οι οποίοι ψήφισαν τον κ. Γεωργούλη και την κ. Κουντουρά και την κυρία Δούρου; Από τι είδους ανθρώπους αποτελείται ο «κορμός» των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας στην αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη που ψήφισαν περίπου ισομερώς τους ΤΡΕΙΣ υποψήφιους Δημάρχους της πόλης που προέρχονταν από την ίδια τη Νέα Δημοκρατία; 

Δεν θέλω να επεκταθώ σε άλλα παραδείγματα που, όπως και να το κάνουμε, «κάτι» δείχνει αλλά ακόμα δεν είμαι σε θέση να το κρίνω. Γιατί ένας ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ να ξαναψηφίσει την κ. Δούρου που θα ξαναβρίσκεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο όταν δεν θα πηγαίνει από το ένα δικαστήριο στο άλλο; Γιατί η Νέα Δημοκρατία να επιτρέψει σε ΤΡΙΑ στελέχη της να είναι αντίπαλοι στις Δημοτικές ενώ η ίδια είχε επιλέξει επίσημο υποψήφιο; Και γιατί να είναι η ΔΕΥΤΕΡΗ εν σειρά φορά που το κάνει μετά το 2014 στις Δημοτικές Εκλογές της Αθήνας, όταν και «χάρισε» το Δήμο στον κ. Καμίνη; Πόσο δίκιο είχε γενικά η Ντόρα Μπακογιάννη όταν έλεγε «Η μεσαία τάξη ανέβασε τον Τσίπρα, η μεσαία τάξη τον έριξε»; Πως έπεσε τόσο έξω στις προβλέψεις του ο Τσίπρας και το επιτελείο για τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν «πάτωσε» σε τόσο εξευτελιστικό σημείο στη Μακεδονία λόγω αυτής της συμφωνίας.

Και τέλος – αυτό το αναφέρω μισο-χιουμοριστικά βέβαια για να ελαφρύνω την κουβέντα-, πως συνέβη και το καλύτερο αποτέλεσμά του ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε στις φυλακές Λάρισας όπου και βγήκε πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές με 84%;Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.