31 Ιανουαρίου 2019

Αυξήσεις μισθών με κινήσεις χρεωκοπίας!

Γράφει ο Γ. Παπαδόπουλος - Τετράδης 

Την ώρα που ο πρωθυπουργός αναγγέλλει την αύξηση του κατώτατου μισθού για να ψηφοθηρήσει με το ένα χέρι, με το άλλο χέρι αρπάζει όλα τα αποθεματικά πανεπιστημίων, νοσοκομείων και των οργανισμών του δημοσίου, ακριβώς όπως το α’ εξάμηνο του 2015, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον επικείμενο κίνδυνο πτώχευσης, όπως το 2015, μια και η χώρα δεν παράγει τίποτε και η κυβέρνηση μπορεί να δανειστεί μόνο μικροποσά από τις αγορές για τις ανάγκες της.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού κινδυνεύουν σύντομα, όπως και ο ίδιος ο κατώτατος, μια και η κυβέρνηση αναγκάζεται να σαρώσει τα αποθεματικά προκειμένου να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, περίθαλψη, προεκλογικά έξοδα και ρουσφέτια, καθώς και εξωτερικά δάνεια, όπως φαίνεται και στη συνέχεια.

Η εντολή του κ Χουλιαράκη για υποχρεωτική αρπαγή κάθε ευρώ από τα αποθεματικά των Οργανισμών του δημοσίου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βρεφοκομεία, βιβλιοθήκες, λιμενικά ταμεία, παιδικούς σταθμούς, δήμους, περιφέρειες, ΔΕΚΟ, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, ανεξάρτητες αρχές, μουσεία, στάδια, τον ΟΣΕ, τους Εθνικούς δρυμούς, τον ΕΟΠΥΥ, την ΟΥΝΕΣΚΟ, τον ΕΛΓΑ των αγροτών, τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, τα ΤΕΙ!

Και είναι τόσο αυστηρή, που η παραβίασή της από οποιονδήποτε οργανισμό ή φορέα επισύρει την καθαίρεση των μελών του δς του ή των εντεταλμένων υπευθύνων.

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, η υποχρεωτική κατάθεσή των αποθεματικών θα γίνει σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας Ελλάδος μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Και η απόφαση αυτή δεν περιγράφει μόνο την απελπιστική θέση που έχουν περιέλθει τα οικονομικά του κράτους. Κάνει στην πράξη και κάτι χειρότερο...

Η εντολή Χουλιαράκη αφήνει στα ταμεία των οργανισμών του δημοσίου μόνο όσα χρήματα τους αρκούν για έξοδα 15 ημερών (!). Με τους οργανισμούς να έχουν την αποκλειστική ευθύνη να υπολογίσουν αυστηρά πόσα θα τους αρκούν. Μιλώντας για ελληνικό δημόσιο, που όχι μόνο δεν ξέρει τι θα πει χρηστή τήρηση εσόδων- εξόδων, αλλά δεν ξέρει η μια υπηρεσία τι κάνει η άλλη στη διπλανή αίθουσα!

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες και δομές σε όλο το δημόσιο, που μέχρι σήμερα δεν έχουν ούτε χαρτί τουαλέτας, ούτε σεντόνια, ούτε κιμωλίες, ούτε εκτυπωτικό χαρτί, ούτε στυλό, ούτε σέρβις για τους κομπιούτερς, δεν θα έχουν ούτε για τη βενζίνη των ασθενοφόρων και των περιπολικών!

Και για να εξασφαλίσει η κυβέρνηση ότι δεν θα γίνουν κουτοπονηριές από τις υπηρεσίες και δεν θα εξασφαλίζουν πόρους από αλλού, ο Κ Χουλιαράκης υποχρεώνει από την 1η Μαρτίου όλες οι επιχορηγήσεις του κράτους προς τους δημόσιους Οργανισμούς να τους δίνονται μόνο μέσα από το λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος που έχουν ενθυλακωθεί και τα αποθεματικά τους!

Ταυτόχρονα, για να μην αποκτούν λεφτά από αλλού οι Οργανισμοί, κόβεται και η είσπραξη επιχορηγήσεων μέσω των τραπεζών! Κι αυτό είναι ένα ακόμα σοβαρό χτύπημα στις ήδη παραπαίουσες ελληνικές τράπεζες!

Όπως καταλαβαίνει και ο πιο αδαής, η αρπαγή των αποθεματικών από τους περίπου 1.500 δημόσιους οργανισμούς και την τοπική αυτοδιοίκηση θα γραφτεί σαν μαύρη τρύπα στα ταμεία των τραπεζών. Γιατί όλο αυτό το χρήμα των οργανισμών, που βρίσκεται τώρα στα πιστωτικά ιδρύματα, μαζί με τα λεφτά των επιχορηγήσεων, θα μετακομίσει στην Τράπεζα της Ελλάδος!

Από αυτές τις κινήσεις γίνεται φανερή η απελπιστική κατάσταση, στην οποία έχει έρθει η κυβέρνηση, ακριβώς όπως το 2015, που δεν μπορούσε να δανειστεί από πουθενά και που ξαναάρπαξε τα αποθεματικά όλων των οργανισμών του δημοσίου.

Τότε, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 41- 20/04/2015, επικαλείτο «την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης». Και σάρωσε 15-20 δις ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σήμερα η κυβέρνηση θέλει να σαρώσει περί τα 7 δις που της …ξεφεύγουν από τα αποθεματικά, ώστε με τα 32 δις που έχει συσσωρεύσει ως πλεόνασμα και τα, ισχνά αλλά σίγουρα, 2 δις που θα ζητήσει από τις αγορές οσονούπω, να φτιάξει ένα μαξιλάρι 41 δις για να ανταπεξέλθει σε δύο μεγάλες ανάγκες: Να πληρώνει τα τοκοχρεωλήσια στους δανειστές και να σκορπίσει απλόχερα λεφτά ψηφοθηρώντας στις τρείς εκλογές του έτους.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο ΕΦΚΑ ίσα που μπορεί και καταβάλλει τις συντάξεις γιατί δεν έχει τα αντίστοιχα έσοδα από τους πετσοκομμένους μισθούς, ο ΕΟΠΥΥ ίσα που μπορεί και καλύπτει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γιατί οι εισφορές είναι μικρές σε σχέση με τις δαπάνες, το δημόσιο χρειάζεται κάθε μήνα πάνω από 1 δις για μισθούς και επιδόματα και η χώρα πρέπει να πληρώσει φέτος για εξόφληση διαφόρων δανείων, συμπεριλαμβανομένης και της δόσης στο ΔΝΤ, 13,712 δις ευρώ.

Τα ποσά που θα πάρει η κυβέρνηση από τα αποθεματικά θα χρηματοδοτήσουν, μέσω ρέπος, μισθούς, συντάξεις και τις λοιπές ανάγκες του δημοσίου. Για όποιον δεν κατάλαβε, η χώρα δεν παράγει, δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, επομένως για να ζήσει τρώει τις σάρκες της.

Σ' αυτό το περιβάλλον χρεωκοπίας ο κ Τσίπρας μοιράζει αυξήσεις. Οι οποίες είναι πολύ καλές για όσους τις πάρουν. Και πολύ προσωρινές για όλους. Επειδή στην επόμενη ορατότατη χρεωκοπία οι μόνες αυξήσεις θα είναι στους αριθμούς των φτωχών. Αλλά, αυτό δεν απασχολεί τον κ Τσίπρα. Και δεν μοιάζει να απασχολεί και το λαό. 

Liberal
το είδαμε ΕΔΩShare

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σε λιγο,να το θυμηθητε,η βενεζουελα θα μοιαζει...παιδικη χαρα, μπροστα σ'αυτα που θα συμβουν στο τοπο μας.
Ετοιμαστητε για πτωχευση-ατακτη χρεωκοπια...ο δραγασακης τοπε σημερα για την αδυναμια εξυπηρετησης των κοκκινων δανειων οι τραπεζες θα χρειαστουν κι'αλλη ανακεφαλοποιηση
δηλαδη κι'αλλα χρηματα που θα πληρωσει ΠΑΛΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ...
Δηλαδη που παμε??? ποια αλλα χρηματα
Ερχετε πεινα πολυ μεγαλυτερη της
κατοχης του 1940-41...!!!
ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.