Τελευταίες αναρτήσεις

12 Ιανουαρίου 2019

Η πιο σκοτεινή ώρα!!

Γράφει ο Παναγιώτης Μπαλακτάρης

Τον Μάιο του 1940 το Τρίτο Ράιχ είχε ήδη επιτεθεί στη Γαλλία. Το Βέλγιο και η Ολλανδία δέχονταν εισβολή και οι πολιτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου αμφιταλαντεύονταν μεταξύ του κατευνασμού απέναντι στον μαύρο ολοκληρωτισμό και της ισχυρής απάντησης σ’ αυτόν. Έλειπε από μεγάλη μερίδα των ελίτ στην Ευρώπη η στρατηγική ανησυχία για την νομοτελειακή σύγκρουση με τον ανερχόμενο ναζισμό. Δεν πίστευαν ότι θα συμβεί αυτό που εν τέλει ήταν η πραγματικότητα το 1945.

Εκείνη την σκοτεινή ώρα έχει μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο σκηνοθέτης Joe Wright με το ομώνυμο κινηματογραφικό έργο. Στην ταινία, που ποιητική αδεία περιέχει και φανταστικά γεγονότα, ο Winston Churchill μπαίνει για πρώτη φορά στη ζωή του στον Υπόγειο του Λονδίνου και ρωτάει τους αποσβολωμένους επιβάτες για το αν πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να συνάψει συμφωνία με τη ναζιστική Γερμανία και εκείνοι του απαντούν ομοθυμαδόν αρνητικά. Αναδεικνύεται, έτσι, η δημοκρατική νομιμοποίηση της άμυνας που θα εξελισσόταν σε Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

78 χρόνια αργότερα σε μια χώρα μέλος του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθείται μια ολέθρια Συμφωνία, η οποία ανεξαρτήτως των μειονεκτημάτων ή των πλεονεκτημάτων - όπως κάποιοι ισχυρίζονται – είναι αντίθετη στη βούληση των πολιτών αυτής της χώρας. Η ελληνική πραγματικότητα του 2018 υστερεί σε δημοκρατική νομιμότητα από τη φαντασία ενός σκηνοθέτη. Οι πολίτες σε συντριπτικό ποσοστό διαφωνούν με την Συμφωνία των Πρεσπών. Παρά ταύτα, η δικομματική κυβέρνηση την υπέγραψε με το ένα της χέρι και ο βιασμός της δημοκρατίας τελέσθηκε.

Σφάλλουν όσοι επιχειρηματολογούν υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για την παραχώρηση της Μακεδονίας (ονόματος, γλώσσας και εθνότητας) σε ιστορικούς σφετεριστές. Είναι αδύνατο και παράνομο να διενεργηθεί δημοψήφισμα για ζητήματα που εμείς οι νομικοί θα αποκαλούσαμε εκτός συναλλαγής. Και κάτι περισσότερο. Η Μακεδονία είναι εν ου παικτοίς. Εκφεύγει από την πολιτική διαχείριση μιας κυβέρνησης, ακόμη και μιας ολόκληρης γενεάς, η ετσιθελική παραχώρησή της.

Οι πολίτες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είναι αντίθετοι με τη συμφωνία θα έπρεπε να απαιτούν τη διενέργεια εκλογών με κεντρικό θέμα το Σκοπιανό. Θα έπρεπε να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να οδηγηθεί στη λύση των εκλογών. Με κάθε νόμιμο τρόπο. Μόνον έτσι θα αποτρεπόταν μια εθνική τραγωδία.
Αυτό, για λόγους που χρειάζονται ανάλυση, δεν συνέβη.
Και τώρα, βομβαρδιζόμαστε από παντού για τις εξελίξεις και για την ύπαρξη ή μη πλειοψηφίας για την υπερψήφιση της συμφωνίας και διάφορα άλλα υποκριτικά ρομαντικά.


Γράφουμε, μιλάμε, επιχειρηματολογούμε για την αναγκαιότητα μη κύρωσης, αλλά κατ’ ουσίαν δεν κάνουμε τίποτε. Ίσως γιατί δεν θέλουμε πραγματικά. Νομίζουμε ότι αντιδράμε, ενώ συμβαδίζουμε. Διαφωνούμε, αλλά συναινούμε…

Διαβάζω πύρινα άρθρα κατά της συμφωνίας γνωστών αρθογράφων και δημοσιολογούντων, οι οποίοι όμως υπηρετούν εφημερίδες, ιστολόγια και σταθμούς (τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς) που στηρίζουν τη συμφωνία, αφού στηρίζουν την κυβέρνηση. Βλέπω επιχειρηματίες που νομίμως και θεμιτώς συγχρωτίζονται με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες. Είναι οι ίδιοι που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για «το καλό του Έθνους», αλλά χαϊδεύουν εκείνους που παραδίδουν τη Μακεδονία, αποδεικνύοντας ότι σημασία έχουν οι πράξεις και όχι οι προθέσεις. Μακεδόνες επιχειρηματίες με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που μένουν απαθείς μπροστά στο εθνικό έγκλημα. Μεγαλόσχημοι κοινωνικοί «κόμβοι» που αδιαφορούν για την προωθούμενη επίλυση του Σκοπιανού. Αν δεν κινητοποιηθούν αυτοί, τους οποίους έχει ποικιλοτρόπως ανάγκη η εξουσία, πώς θα απαλλαγούμε από το άγος; Γιατί βάλλουν οι συνεργάτες τους κατά της κυβέρνησης και δεν απευθύνονται στους ίδιους; Γιατί δεν τους φέρουν ενώπιον των ιστορικών τους ευθυνών; Η πνευματική ελίτ του Πόντου εκκαθαρίσθηκε πρώτη στα Δικαστήρια της Αμάσειας στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα, διότι προηγείτο των αγωνιστών. Σήμερα; Ποιος την θυμάται; Γιατί δεν την μιμούνται; 

Οι ιστορικές αναλογίες είναι επικίνδυνες και εγώ δεν είμαι ιστορικός. Είμαι ένας πολίτης που πιστεύει με συγκεκριμένα στέρεα επιχειρήματα ότι είναι ολέθριο λάθος η συμφωνία που εκκολάφθηκε από μικρομέγαλους «Ναπολέοντες». Πιστεύω όμως εξίσου έντονα ότι δεν κάναμε ό,τι έπρεπε για να την αποτρέψουμε. Και αυτό θα μας βαραίνει.

Υπάρχει ακόμη χρόνος να αναστρέψουμε την κατάσταση. Αρκεί να μιλήσουμε στον διπλανό μας που ασκεί κάποια επιρροή είτε στην κυβέρνηση είτε, ακόμη καλύτερα, στους βουλευτές εκείνους που έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να την ψηφίσουν. Όλοι έχουμε έναν τέτοιον διπλανό, αλλά μέχρι τώρα φοβόμαστε να του το πούμε.

Σε τελική ανάλυση, ενδεχομένως να μην βγούμε από την πιο σκοτεινή μας ώρα. Πιθανώς να αποτύχουμε. Αλλά τουλάχιστον θα έχουμε προσπαθήσει. Και η μάχη αυτή θα συντηρεί μια μαγιά για το μέλλον.

πηγήShare

1 σχόλιο:

george.griboyiannis@gmail.com είπε...

"Εκτός συναλλαγής" (ευστοχότατη η διατύπωση) εθνικά-πατριωτικά-δικαιικοσυνταγματικά ζητήματα=συν-εφαρμογή του άρθρο 120Σ (και όχι παραπομπή στην "τι κι αν είναι Κατοχική" διελκυστίνδα του αντι-προσωπευτικού κοινοβουλευτισμού).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.