Τελευταίες αναρτήσεις

9 Ιουνίου 2018

Η κρίσιμη μάχη των Ελβετών εναντίον των τοκογλύφων

Ένα νομισματικό σύστημα που υιοθετεί το πλήρες χρήμα, μεταφέρει τη χρηματοπιστωτική ισχύ από τον ιδιωτικό τομέα στον κρατικό – θεωρώντας πως ο δεύτερος μπορεί να τη διαχειριστεί καλύτερα, προς όφελος της πλειοψηφίας των Πολιτών (ηχητικό)

Την Κυριακή 10 Ιουνίου, οι Ελβετοί θα ψηφίσουν υπέρ ή κατά της υιοθέτησης ενός νέου νομισματικού συστήματος που δεν θα συνοδεύεται από μεγάλα χρέη, με την ονομασία «πλήρες χρήμα» – κάτι που έχουμε αναλύσει διεξοδικά σε προηγούμενα άρθρα μας, επίσης σε ένα πρόσφατο με τον τίτλο «η επανάσταση εναντίον των τραπεζών» (πηγή). Η αιτία, για την οποία οι οπαδοί της πρωτοβουλίας τάσσονται υπέρ της αλλαγής αυτής που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλους κλυδωνισμούς στο δυτικό σύστημα του χρέους, είναι η θεωρία των τριών κρίσεων – σύμφωνα με την οποία τα εξής:

(α) Πρώτα βυθίζονται στην κρίση οι τράπεζες, ως αποτέλεσμα της υπερχρέωσης τους που προκαλείται από το ετεροβαρές ρίσκο – οπότε υποχρεώνεται το κράτος να τις διασώσει επειδή είναι πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν, με τη ληστεία των φορολογουμένων Πολιτών του.

Αυτό ακριβώς συνέβη με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, κυρίως στις Η.Π.Α., στην Ιρλανδία και στην Ισπανία, επίσης στην Ελβετία – με εξαίρεση την Ισλανδία που τις άφησε να χρεοκοπήσουν, επειδή αντέδρασαν οι Ισλανδοί πλημμυρίζοντας τους δρόμους και στηρίχθηκαν από τον πρόεδρο της χώρας. Εν προκειμένω οι τράπεζες ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και κοινωνικοποιούν τις ζημίες τους – οπότε δεν έχουν κανένα λόγο να μην δανείζουν ή να προσέχουν την ποιότητα των πελατών τους – με τα γνωστά αποτελέσματα που βιώσαμε και στην Ελλάδα.

(β) Ως συνέπεια της διάσωσης των τραπεζών, τα κράτη βυθίζονται με τη σειρά τους στην κρίση υπερχρέωσης, με αποτέλεσμα να απαιτείται η δική τους διάσωση – όπως συνέβη με την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, όπου ο «ναυαγοσώστης» ήταν η ΕΚΤ με εξαίρεση μόνο την Ελλάδα.

(γ) Αργά ή γρήγορα η κρίση οδηγείται σε ένα άλλο, τρίτο επίπεδο, αφού υπερχρεώνονται τα κράτη και οι κεντρικές τράπεζες, καταλήγοντας νομοτελειακά σε μία κρίση του ίδιου του χρήματος – κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη, αλλά διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Περαιτέρω, η υιοθέτηση του πλήρους χρήματος έχει κυρίως στόχο την προστασία των κρατών από το τρίτο στάδιο της κρίσης – κάτι που για να το κατανοήσει κανείς οφείλει να γνωρίζει πως το λογιστικό χρήμα που αποτελεί περίπου το 86% του συνολικού (τα χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πληρωμές στην Ευρωζώνη, η ποσότητα Μ1 όπως αποκαλείται, υπολογίζονται στα 7,8 τρις €, εκ των οποίων το 1,1 τρις € είναι σε νομίσματα και χαρτονομίσματα που «παράγει» μόνο η ΕΚΤ), δημιουργείται από τις εμπορικές τράπεζες απλά και μόνο με την παροχή δανείων (ανάλυση).

Εν προκειμένω έχουν σημασία οι «συντελεστές ελάχιστων αποθεματικών», οι οποίοι στην Ελβετία είναι 2,5% (1% στην Ευρωζώνη) – με την έννοια πως όταν μία εμπορική τράπεζα δανείζει 10.000 φράγκα, τότε θα πρέπει να έχει ως εγγύηση στην κεντρική μόλις 250 €. Το σύστημα τώρα αυτό, το οποίο επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό των χρημάτων, τη μόχλευση τους δηλαδή, αποκαλείται «κλασματικό (ελλιπές) σύστημα αποθεματικών» – το οποίο οι Ελβετοί θέλουν να καταργήσουν εντελώς, απαιτώντας να έχουν οι τράπεζες στα ταμεία τους το σύνολο των χρημάτων που δανείζουν. Επίσης να μπορεί μόνο η κεντρική τους τράπεζα να δημιουργεί χρήματα από το πουθενά, ελέγχοντας έτσι την ποσότητα που κυκλοφορεί – καθώς επίσης τις εμπορικές τράπεζες.

Συνεχίζοντας, οι αντίπαλοι του πλήρους χρήματος είναι πάρα πολλοί – πριν από όλους βέβαια οι εμπορικές τράπεζες, οι οποίες θα έχαναν το βασιλικό προνόμιο της έκδοσης χρημάτων από το πουθενά, καθώς επίσης τα έσοδα τους από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, ένα σύστημα που υιοθετεί το πλήρες χρήμα μεταφέρει τη χρηματοπιστωτική ισχύ από τον ιδιωτικό τομέα (=εμπορικές τράπεζες) στον κρατικό (=κεντρική τράπεζα) – θεωρώντας πως ο δεύτερος μπορεί να τη διαχειριστεί καλύτερα, προς όφελος της πλειοψηφίας των Πολιτών.

Οι φιλελεύθεροι βέβαια του τύπου «Hayek» έχουν διαφορετική άποψη – πιστεύοντας πως μόνο οι ιδιωτικές τράπεζες θα έπρεπε να εκδίδουν χρήματα, μεταλλικά, χαρτονομίσματα και λογιστικά, έτσι ώστε να ευρίσκονται σε ελεύθερο ανταγωνισμό μεταξύ τους – οπότε να αποφασίζει ο εκάστοτε Πολίτης για το χρήμα που θα εμπιστευθεί, μέσω της διαδικασίας της ελεύθερης ζήτησης και προσφοράς. Εδώ πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο του πλήρους χρήματος – κάτι που έχει επί πλέον τεχνικά προβλήματα, αφού θα υπήρχαν πολλά διαφορετικά νομίσματα.

Σύμφωνα τώρα με την παραπάνω δημοσκόπηση, το 23% τάσσεται εντελώς εναντίον του πλήρους χρήματος και το 16% μάλλον εναντίον (συνολικά 39%) – ενώ το 30% εντελώς υπέρ και το 22% μάλλον υπέρ (52%), με το 9% να μην απαντάει ή να μη γνωρίζει. Κατά τις επικρατούσες απόψεις βέβαια η ψηφοφορία θα είναι αρνητική, οπότε δεν πρόκειται να υιοθετηθεί το πλήρες χρήμα – κάτι που είναι δύσκολο να κρίνουμε, επειδή ως συνήθως γίνεται προσπάθεια επηρεασμού των ψηφοφόρων. Εάν όμως η ψηφοφορία είναι θετική, θα επρόκειτο για μία πολύ μεγάλη επανάσταση και ταυτόχρονα για μία ουσιώδη ήττα του τοκογλυφικού κεφαλαίου – από μία χώρα που έχει στηρίξει την ευημερία της στις τράπεζες και στο χρήμα.

ΥΓ: Η απίστευτη ξεροκεφαλιά/φθόνος της Γερμανίας φαίνεται στο θέμα της υπερχρέωσης ορισμένων κρατών της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα κοκ. – όπου απαιτείται η διαγραφή ενός μέρους τους. Τι σημαίνει διαγραφή; Το πάγωμα ομολόγων από την ΕΚΤ, το οποίο απλά θα αύξανε την ποσότητα χρήματος – όπως έκανε η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας.

Εν προκειμένω, το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας είναι της τάξης των 12 τρις $, όπου η κεντρική τράπεζα έχει παγώσει ήδη πάνω από το 30% – οπότε σχεδόν 4 τρις $, αυξάνοντας ανάλογα τη ρευστότητα. Τι συνέβη στην Ιαπωνία; Απολύτως τίποτα, αφού ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 0,1% και το γεν συνεχίζει να είναι ισχυρό. Η Ευρωζώνη δεν χρειάζεται να παγώσει καν 4 τρις $, ενώ είναι πολύ μεγαλύτερη από την Ιαπωνία – το ΑΕΠ της οποίας είναι 4,94 τρις $, ενώ της Ευρωζώνης 11,88 τρις $.

Analyst Team
Analyst


Δείτε τι τελικά ψήφισαν οι Ελβετοί ΕΔΩ Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.