16 Δεκεμβρίου 2017

Που μπορεί να οδηγήσει η ένταση Αμερικής - Τουρκίας;

Είναι κοινός τόπος ότι και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη επικρατεί έντονη δυσφορία έναντι του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν 

Η χθεσινή αναφορά του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Χ. Ρ. Μακμάστερ, που υποστήριξε ότι το Κατάρ και η Τουρκία αποτελούν τους σπόνσορες και πηγές χρηματοδότησης της ακραίας ισλαμικής ιδεολογίας, ανοίγει νέο κεφάλαιο στη Μέση Ανατολή, πλην εάν υπάρξει κάποια διαφοροποίηση κατά τις επόμενες ημέρες, όπως μας συνήθισε άλλωστε η αμερικανική πολιτική καθ’ όλο το 2017. 

Ως προς το Κατάρ, οι ΗΠΑ διαθέτουν εκεί την μεγαλύτερη βάση στην περιοχή, λίγα χιλιόμετρα από το Ιράν, και καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα διαπιστώναμε μια τάση των ΗΠΑ προς επίλυση της διαφοράς του με τα τέσσερα αραβικά κράτη. Η στοχοποίησή του αποτελεί έκπληξη, ακόμη και αν αποφασίστηκε να δραστηριοποιούνται οι ΗΠΑ από την Ιορδανία, εγκαταλείποντας τις δυο ανωτέρω προβληματικές χώρες. Απαιτείται καιρός όμως έως ότου γίνει αυτό κατορθωτό. 

Έκπληξη όμως δεν αποτελεί η αναφορά στην Τουρκία, παρ’ όλη την οξύτητά της. Και τούτο διότι, ούτε η τυχούσα μεταστροφή του Ερντογάν θα αλλάξει την κατάσταση. 

Σημειώνω πως, ο Μακμάστερ, διευκρίνισε πως τα αυξανόμενα προβλήματα της Τουρκίας με τη Δύση οφείλονται κυρίως στην άνοδο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Στην πολιτική Ερντογάν δηλαδή. 

Αν και το τελευταίο διάστημα είχε τηλεφωνικές συνομιλίες και με τον πρόεδρο Τραμπ και με την καγκελάριο Μέρκελ, είναι κοινός τόπος ότι και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη επικρατεί έντονη δυσφορία έναντι του Ερντογάν. Είναι ενδεικτικό πως αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δεν διστάζουν να χαρακτηρίζουν με έντονα αρνητικό τρόπο τον πρόεδρο της Τουρκίας και την πολιτική του. Οι Δυτικοί όμως δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία, την οποία θεωρούν πολύτιμο γεωπολιτικό οικόπεδο. Γι’ αυτό και μέχρι τώρα έχουν αποφύγει να ωθήσουν τα πράγματα σε ανοιχτή ρήξη. 

Ίσως, η αναφορά του Μακμάστερ να αποτελεί εσχάτη προειδοποίηση. Άνευ αντικειμένου όμως, επειδή ήρθε η απάντηση της Άγκυρας στις δηλώσεις του: «Οι ισχυρισμοί του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Χ.Ρ. Μακμάστερ, ο οποίος θα έπρεπε να γνωρίζει πολύ καλά πώς η χώρα μας δίνει μάχη κατά της τρομοκρατίας και κάθε μορφής κατηγορίες ριζοσπαστισμού, είναι αστήριχτες, αναπάντεχες, αβάσιμες, και απαράδεκτες», ανέφερε σε ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Το πρόβλημα των Αμερικανών με τον Ερντογάν, δεν συνίσταται σε κάποια δυσκολία να φροντίσουν με κάποιο τρόπο την αποχώρησή του -οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες διαθέτουν τους κατάλληλους μηχανισμούς-, αλλά το τι θα συμβεί μετέπειτα. Αυτό πιστεύω ότι είναι και το μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης, πώς θα αντιμετωπίσει αμέσως την μετά Ερντογάν εποχή. 

Και τούτο διότι, η ομοψυχία του τουρκικού λαού στο όνομα του κεμαλισμού, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, όπως και η εποχή απρόσκοπτης εναλλαγής όχι μόνον κυβερνήσεων αλλά και πολιτευμάτων, από δημοκρατία σε δικτατορία, και το αντίστροφο. Ο Ερντογάν κατόρθωσε να διχάσει πλήρως τον τουρκικό λαό, ώστε πλην των Κούρδων, να έχει περιθωριοποιήσει και οιονδήποτε δεν είναι φανατικός σουνίτης, αλλά και αντι-γκιουλενιστής. 

Οι εκατοντάδες χιλιάδες απομακρυνθέντες, δεν θα μείνουν άπραγοι για πολύ καιρό ακόμη, επειδή αντιμετωπίζουν και πρόβλημα επιβίωσης, στην αδυναμία τους να εξεύρουν εργασία. Το ίδιο και οι οικογένειες καταδίκων ή προφυλακισθέντων. Μπορεί κάποιος να βεβαιώσει ότι η αντικατάσταση του Ερντογάν μπορεί να γίνει ομαλά; Μόνον ο στρατός με δικτατορία μπορεί, αλλά είναι σε θέση να το πράξει, με την απομάκρυνση τόσων ανωτέρων αξιωματικών; 

Επιχειρώντας πάντως να ερμηνευθεί η αιφνίδια στοχοποίηση της Τουρκίας και του Κατάρ, ίσως πρέπει να ληφθεί υπόψη και η συγκυρία των αντιεβραϊκών δηλώσεων και πράξεων, με την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Δημοσίευμά της γαλλική εφημερίδας Le Figaro, αναφερόμενο στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ισλαμικής Διάσκεψης που διοργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζει ότι αυτή είναι ενδεικτική της θέλησης του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας να επιβληθεί ως ο νέος ηγέτης του παλαιστινιακού ζητήματος, υποδεχόμενος με τυμπανοκρουσίες τους επικεφαλής 48 εκ των 57 χωρών μελών της Διάσκεψης. 

Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Ερντογάν, η Διάσκεψη αποσκοπεί να συντονίσει τη δράση των μουσουλμανικών χωρών ενάντια στην απόφαση του Αμερικανού Πρόεδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους. Η Άγκυρα, που έχει αυτή την εποχή την προεδρία της Ισλαμικής Διάσκεψης, επιζητεί επιδεικτικά να βελτιώσει την εικόνα της στην περιοχή. 

Μακεδών
Πηγή Voria
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.