9 Οκτωβρίου 2015

Πετράς Σητείας: Αρχαίο ανάκτορο αποκαλύπτει κρυμμένα μυστικά 33 αιώνων.

Το καλοκαίρι σκάβει, τον χειμώνα μελετά. Εδώ και τριάντα χρόνια, η δρ Μεταξία Τσιποπούλου, επίτιμη διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού, διενεργεί συστηματικές ανασκαφές στον Πετρά Σητείας.

Με απίστευτη επιμέλεια όσο και αγάπη. Και τους χειμώνες; Διαβάζει διαρκώς, μελετώντας όσα έχει εντοπίσει, προκειμένου να ερμηνεύσει τα ευρήματα.

Και φέτος αυτά τα τελευταία ήταν πολλά και, ως συνήθως, θα δώσουν πλούσιες πληροφορίες, καθώς προέρχονται από αδιατάρακτα στρώματα. Οπως η ίδια λέει στο «Εθνος», και το φετινό καλοκαίρι «συνεχίσθηκε η ανασκαφή του Προ- και Παλαιοανακτορικού νεκροταφείου. Ερευνήθηκαν εν μέρει δύο νέα Παλαιοανακτορικά (Μεσομινωικά ΙΙ 1900-1800 π.Χ.) ταφικά κτίρια, με 5-7 δωμάτια το καθένα, στα βόρεια του νεκροταφείου, και τμήμα ενός Πρωτομινωικού ΙΙ (2400-2200 π.Χ.) ταφικού κτιρίου στα νότια του νεκροταφείου».

Φέτος, τελείωσε η ανασκαφή «του εκτεταμένου Παλαιοανακτορικού Χώρου Τελετουργιών 2, στο βόρειο τμήμα του νεκροταφείου (έκτασης 300 τ.μ.), επίσης με εξαιρετικά ευρήματα, κυρίως αγγεία και τμήματα ειδωλίων, ενώ ερευνήθηκε το εσωτερικό του μεγάρου του 12ου αιώνα π.Χ. και αποκαλύφθηκαν τμήμα της πλακόστρωσης του δαπέδου και κτιστές βάσεις κιόνων. Από την ίδια Υστερη Εποχή του Χαλκού ανασκάφθηκαν εν μέρει τμήματα δύο μεγάλων κτισμάτων, για την κατασκευή των οποίων είχαν χρησιμοποιηθεί λαξευτοί ασβεστολιθικοί δόμοι προερχόμενοι από το ανάκτορο και τον παλαιότερο οικισμό του Πετρά. Ο ένας από τους χώρους αυτούς ήταν αποθήκη πίθων. Η αποκάλυψη του οικισμού συνεχίζεται μεθοδικά. 

Πολλά και εντυπωσιακά ευρήματα ήρθαν και φέτος στο φως από την ανασκαφική ομάδα που ερευνά τον Πετρά Σητείας. 

Το αρχαιότερο

Η κ. Τσιποπούλου σημειώνει πως το αρχαιολογικό πάρκο του Πετρά, επισκέψιμο από το 2006, απέχει δύο χιλιόμετρα από τη σύγχρονη πόλη. Το μνημειακό σύνολο περιλαμβάνει το αρχαιότερο ανάκτορο στην ανατολική Κρήτη (1900-1450 π.Χ.), με το καλύτερα σωζόμενο αρχείο κρητικής ιερογλυφικής, καθώς και επιγραφές Γραμμικής Α’, τμήματα οικισμών χρονολογούμενων από την Τελική Νεολιθική (3300-3000 π.Χ) έως την Υστερομινωική ΙΙΙΓ (1200-1100 π.Χ.), αλλά και νεκροταφείο της Μέσης Βυζαντινής εποχής 11ος-13ος αι. μ.Χ). Από το 2005 ανασκάπτεται εκτεταμένο ασύλητο νεκροταφείο της Προ- και Παλαιοανακτορικής περιόδου (2500-1800 π.Χ.).

Ο Πετράς τεκμηριώνει σπάνια ιστορική συνέχεια με τις μετακινήσεις των οικισμών μεταξύ δύο γειτονικών λόφων. Το νεκροταφείο είναι από τα μεγαλύτερα της Κρήτης αυτής της εποχής και περιλαμβάνει τάφους-οικίες, οι οποίοι, όπως δείχνουν τα ευρήματά τους, ανήκαν σε επιφανείς οικογένειες και είχαν πλούσια κτερίσματα, ειδώλια, αγγεία, κοσμήματα «και εντυπωσιακό αριθμό σφραγίδων από χαυλιόδοντες ιπποπόταμου και σκληρούς λίθους, αρκετές με ιερογλυφικές επιγραφές», αναφέρει η κ. Τσιποπούλου. Οι χώροι τελετουργιών «περιείχαν τόνους κεραμικών ευρημάτων».

Κοντά στην είσοδο του μεγάρου, που κτίστηκε τον 12ο αιώνα π.Χ. και ίσως είχε τελετουργική χρήση, ανασκάφθηκε μεγάλος λάκκος γεμάτος με αγγεία πόσεως, ενώ άλλος αντίστοιχος ανασκάφθηκε στα βόρειά του. Το νεκροταφείο του Πετρά μελετάται από διεθνή διεπιστημονική ομάδα στην οποία συμμετέχουν οι P. Betancourt, M. Clinton, Σ. Τριανταφύλλου, Ε. Νικήτα, Σ. Κιορπέ, Μ. Ρελάκη, Χ. Τσοράκη. O. Krzyszkowska, D. Rupp, H. Dierckx, Α. Σημαντηράκη-Grimshaw, Ελ. Νοδάρου, S. Ferrence, J. Muhly, A. Giumlia-Meir, Ε. Μαργαρίτη, Τ. Θεοδωροπούλου, Β. Ισαακίδου. [Αγγελική Κώττη, πηγή]

το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.