25 Μαΐου 2015

ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΕΛΛΑΔΑ (Πέργη, Mικρά Ασία).

Από όλες τις αρχαίες πόλεις που επισκεφθήκαμε στα νότια παράλια της Μικράς Ασίας η Πέργη άνετα κερδίζει τον επίζηλο τίτλο της πιο καλά διατηρημένης με μεγάλο αριθμό δημόσιων κτηρίων που σώζονται σε καλή κατάσταση και εντυπωσιάζουν με τη μνημειώδη μορφή τους.  «Δεν χορταίνει το μάτι να βλέπει αρχαιότητες»! επαναλάμβανε ο φίλος μου. 

Η Πέργη, καθαρά ελληνική πόλη, υπήρξε πρωτεύουσα της Παμφυλίας. Υποτάχθηκε στους Πέρσες το 546, απελευθερώθηκε από τον Μέγ. Αλέξανδρο το 330, έγινε μήλο της έριδος ανάμεσα στους διαδόχους του στη συνέχεια και κατόπιν κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Υπήρξε έδρα επισκοπής την εποχή του Βυζαντίου (μέχρι σήμερα υφίσταται στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ιεράρχης που φέρει τίτλο με τ’ όνομά της) και, τέλος, περιήλθε στους σημερινούς ιδιοκτήτες της, οι οποίοι, όπως συμβαίνει και με δεκάδες άλλους αρχαιολογικούς χώρους στην Τουρκία, κερδίζουν τεράστια ποσά από την τουριστική εκμετάλλευσή τους. 

Η πρώτη φωτογραφία απεικονίζει από ψηλά την κεντρική αρτηρία της πόλης με τα καταστήματα (φ. 606 και 609) 

το κανάλι που ξεκινούσε από το Νυμφαίο (φ. 617) 

κάτω από την Ακρόπολη (φ.619) και τη διέτρεχε σε όλο της το μήκος σχηματίζοντας κλιμακωτούς καταρράκτες και στο βάθος ένα μέρος από τα οικοδομήματα, 

όπως άνω δεξιά το κλειστό λόγω ανακαίνισης θέατρο, εμπρός του το επίμηκες στάδιο με τις καμάρες, πριν από αυτό το τεράστιο συγκρότημα των λουτρών με τα υπόκαυστα (φ. 589 και 591), 

στο βάθος αριστερά με τις σημαίες η κεντρική Ρωμαϊκή Πύλη (φ. 572),

λίγο πιο μπρος οι δύο ελληνιστικοί αμυντικοί πύργοι (φ.595 και 601), 

ενώ δεν έχουν συμπεριληφθεί η άλλη κεντρική αρτηρία (φ. 625 έως 630), 

η τετράγωνης κάτοψης (φ. 644) Αγορά με το μεγάλο αριθμό των κιόνων 

και την κυκλική Θόλο (φ. 642 και 643) στη μέση, 

η μεγάλων διαστάσεων Βασιλική (φ. 646) 

και τα Τείχη (φ. 648 και 649). 

Και παντού οι ελληνικές επιγραφές,  με πανεύκολη την ανάγνωση των στερεότυπα αναθηματικού/αφιερωματικού χαρακτήρα κειμένων τους. Πέργη η ελληνική.

(ευχαριστούμε την καλή φίλη κι αρθρογράφο μας Μαίρη Καρά για την αποστολή του οδοιπορικού)



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.