25 Μαΐου 2015

Τί είναι και πώς λειτουργεί το Ισλαμικό Κράτος.

Η πρώτη μεγάλη νίκη επί του εδάφους: σουνίτες ισλαμιστές πανηγυρίζουν στους δρόμους της Μοσούλης, αμέσως μετά την κατάληψη της πόλης, καθοριστικό γεγονός που άνοιξε το δρόμο για την εγκαθίδρυση του Ισλαμικού Κράτους. Ηταν Ιούνιος του 2014. 

Πριν από λίγες μέρες, σε χερσαία επιχείρηση στην Ανατολική Συρία, άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ σκότωσαν τον Αμπού Σαγιάφ, ανώτατο αξιωματούχο του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) με επιτελικό ρόλο στην εποπτεία παράνομων δραστηριοτήτων της τρομοκρατικής οργάνωσης στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. 

Όμως η επιχείρηση των Αμερικανών στην εμπόλεμη χώρα δεν στέφθηκε με πλήρη επιτυχία καθώς ο αρχικός τους στόχος ήταν να συλλάβουν και ανακρίνουν τον Αμπού Σαγιάφ για να κατανοήσουν καλύτερα τη δομή τον τρόπο δράσης της οργάνωσης η οποία πλέον ελέγχει τα μισά εδάφη της Συρίας και τουλάχιστον το 1/3 της ιρακινής επικράτειας, παρά τις αεροπορικές επιδρομές από τις δυνάμεις του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, είναι αρκετά ξεκάθαρο και τί είναι και πώς λειτουργεί το Ισλαμικό Κράτος. 

Γραφειοκρατία εν ονόματι του Αλλάχ 

Δεδηλωμένος στόχος του είναι η ίδρυση ενός «χαλιφάτου» και η επιβολή της Σαρίας, ήτοι του ισλαμικού νόμου, σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο. Σε αντίθεση με άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις, το ΙΚ κατέχει εδάφη τα οποία αποπειράται να διοικήσει. Για τον λόγο αυτό έχει εγκαθιδρύσει στις περιοχές που ελέγχει ένα γραφειοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης το οποίο έχει πολλά κοινά σημεία με τα γραφειοκρατικές δομές ενός σύγχρονου κράτους.

Επικεφαλής, σήμερα, του ΙΚ είναι ο «χαλίφης» Αμπού Μπακρ αλ - Μπαγκντάντι υπό τον απόλυτο έλεγχο του οποίου λειτουργεί ένα δίκτυο γνωμοδοτικών συμβουλίων και διοικητικών κέντρων τα οποία φέρουν την ευθύνη για την ασφάλεια, τις μυστικές υπηρεσίες, την οικονομία, τις υπηρεσίες υγείας και ζητήματα νομικής φύσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, αρχιτέκτονας του «χαλιφάτου», ήταν ο Χάτζι Μπακρ, ο οποίος κατέστρωσε μία λεπτομερή στρατηγική για την κατάληψη και τη διοίκηση πόλεων, μία στρατηγική πυλώνες της οποίας είναι η επιτήρηση και η κατασκοπεία. Δεν κατάφερε ωστόσο να δει την, μερική έστω, υλοποίηση των σχεδίων καθώς σκοτώθηκε στη Συρία τον Ιανουάριο του 2014, αρκετούς μήνες πριν από την ξαφνική άνοδο και την επέλαση του ΙΚ. 

Φορτηγά, εμβολιασμοί και δικαιώματα αλιείας 

Βασική, όμως, πηγή γνώσης για τη δομή της οργάνωσης και την ιεραρχία στο εσωτερικό της αποτελούν και διοικητικά έγγραφα του «χαλιφάτου» που είτε διέρρευσαν είτε κατασχέθηκαν και στα οποία γίνεται λόγος για τα δικαιώματα αλιείας, την υποχρέωση των οδηγών φορτηγών να μεταφέρουν τους μαχητές του ΙΚ, τις αυστηρές τιμωρίες που επισείει ο εμβολιασμός των παιδιών στις επαρχίες που τελούν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Σημαντικό ρόλο στο εσωτερικό της οργάνωσης διαδραματίζουν και τα ΜΜΕ, τη δύναμη των οποίων οι προπαγανδιστές της οργάνωσης εκμεταλλεύονται στο έπακρο είτε για να σπείρουν τον τρόμο - μέσω της δημοσιοποίησης βίντεο με αποκεφαλισμούς, σταυρώσεις και πυρπολήσεις «εχθρών» τους -  είτε για να διαφημίσουν το «χαλιφάτο» τους, παρουσιάζοντας, για παράδειγμα, τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας στα νοσοκομεία που βρίσκονται στην επικράτειά του. 

«Αναλώσιμα» τα ανώτερα στελέχη 

Σημαντικό πρόβλημα για όλους όσοι προσπαθούν να κατανοήσουν τη δομή και τη λειτουργία του ΙΚ αποτελεί το γεγονός ότι στις τάξεις του επικρατεί συνήθως ομοφωνία απόψεων με αποτέλεσμα να μην σημειώνονται συχνά διαρροές. Το τοπίο όμως είναι θολό  και όσον αφορά τα ανώτερα στελέχη της οργάνωσης και το ρόλο που διαδραματίζουν. Ενδεχομένως γιατί «αυτοί οι άνθρωποι είναι αναλώσιμοι», όπως εξηγεί o Αϊμέν αλ Ταμίνι, συνεργάτης του ιδρύματος μελετών Middle East Forum που εδρεύει στις ΗΠΑ.

ΒΗΜΑ
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.