4 Φεβρουαρίου 2015

Δεν τέλεσαν γενοκτονίες η Σερβία και η Κροατία.

Με μία ιστορικής σημασίας απόφαση το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απάλλαξε σήμερα σε ειδική, δημόσια συνεδρίαση τόσο την Σερβία όσο και την Κροατία από τις αλληλοκατηγορίες για τέλεση γενοκτονιών από τη μια στο έδαφος της άλλης κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Σύμφωνα με την απόφαση, κατά τη διάρκεια της εμφύλιας διαμάχης διεπράχθησαν πολλά εγκλήματα, ωστόσο βάσει των στοιχείων που προσκομίσθηκαν δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η τέλεση εγκλημάτων γενοκτονίας ούτε από τους μεν, ούτε από τους δε.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, Πέτερ Τόμκα, δεν προκύπτει από την σε βάθος μελέτη των αλληλοκατηγοριών η «πρόθεση για εξολόθρευση ολόκληρης πληθυσμιακής ομάδας ή μέρους της» ούτε για την περίπτωση της Σερβίας ούτε για την περίπτωση της Κροατίας. Το στοιχείο που αποτελεί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προϋπόθεση για την αναγνώριση της τέλεσης του εγκλήματος της γενοκτονίας. 

Δεν κατάφεραν αμφότερες να αποδείξουν την τέλεση γενοκτονιών 

Ειδικότερα για την περίπτωση της Κροατίας, η οποία είχε κινηθεί νομικά κατά της Σερβίας ήδη από το 1999 ζητώντας οικονομικές αποζημιώσεις, οι 17 δικαστές της Χάγης έκριναν ότι οι ισχυρισμοί της Κροατίας για την τέλεση γενοκτονίας από σέρβους αυτονομιστές σε κροατικά εδάφη κατά την περίοδο 1990-1995 «δεν ήταν επαρκώς στοιχειοθετημένες». Σύμφωνα με την εκτίμηση των δικαστών η πρόθεση των σερβικών δυνάμεων δεν ήταν να «αφανίσουν» τον κρατικό πληθυσμό στα διεκδικούμενα εδάφη, αλλά να τους «αναγκάσουν διά της βίας να μετακινηθούν».

Αντίστοιχη ήταν και η αιτιολόγηση της απόφασης για τις αιτιάσεις της Σερβίας κατά της Κροατίας ως προς τη διάπραξη γενοκτονίας από τη δεύτερη εις βάρος Σέρβων το 1995. Ας σημειωθεί ότι και η Σερβία το 2010 προσέφυγε στο Δικαστήριο της Χάγης κατά της Κροατίας για την αναγνώριση γενοκτονίας εις βάρος του πληθυσμού της και την επιδίκαση αντίστοιχων αποζημιώσεων. 

Το κλείσιμο ενός μεγάλου ιστορικού κύκλου 

Η σημερινή απόφαση της Χάγης σηματοδοτεί το τέλος μιας μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης μεταξύ Κροατίας και Σερβίας, κατά την οποία η μία κατηγορούσε την άλλη για εγκλήματα πολέμου και τέλεση γενοκτονίας στον μεταξύ τους εμφύλιο μετά την κατάρρευση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πάνω από 13.500 Κροάτες έχασαν τη ζωή, ενώ δεκάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν. Η σερβική πλευρά θρήνησε επίσης πάνω από 6.500 θύματα, ιδίως κατά την τελική φάση του πολέμου και ειδικότερα κατά την κροατική «Επιχείρηση Καταιγίδα», με την οποία επισφραγίσθηκε και το τέλος της εμφύλιας διαμάχης.

Σύμφωνα με τον σέρβο υπ. Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, η σημερινή απόφαση αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. «Ίσως αποτελέσει το έναυσμα για να αφήσουμε και οι δύο πίσω μας το παρελθόν και να στραφούμε στο μέλλον», ανέφερε σε σχετική δήλωσή του. Στο μεταξύ, τόσο η σερβική όσο και η κροατική πλευρά, ήδη πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, είχαν προβεί σε δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα αναγνώριζαν οποιαδήποτε απόφαση, κι αυτό σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις τους παραμένουν τεταμένες. Εντούτοις παρά την απαλλαγή και των δύο χωρών από τις αιτιάσεις για γενοκτονία, το Δικαστήριο της Χάγης καλεί και τις δύο πλευρές να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να αναγνωρίσουν οι ίδιες τις ευθύνες τους απέναντι σε θύματα του εμφυλίου πολέμου, καθώς επίσης «να συνεργαστούν με γνώμονα να αποκαταστήσουν τις απώλειες και να εμβαθύνουν την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή». 

Δήμητρα Κυρανούδη (dpa, afp)

DW



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.