25 Φεβρουαρίου 2014

Βρήκα δουλειά!

γραφει ο αρισταρχος
 
Άρθρο 22 του συντάγματος της Ελλάδος: Η εργασία αποτελεί δικαίωμα! 
Ώρα 11:00 πρωινή, μπαίνω στο κατάστημα που προστατεύει την ανεργία με το να την… απασχολεί. Έτσι τουλάχιστον δηλώνει η ονομασία του. Οργανισμός Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού. Περιμένω υπομονετικά στην ουρά πίσω από τρεις νέους και μια κοπελιά. Τους βλέπω κοντά στα τριάντα με τριάντα πέντε, όσο εγώ δηλαδή, όσο και ο υπάλληλος πίσω από τον γκισέ δηλαδή. Τις άλλες φορές που ερχόμουν έπιανα συζήτηση, παρακολουθούσα όλους αυτούς στην ίδια με μένα κατάσταση κατηφείς και λυπημένο βλέμμα. Όμως σήμερα είναι για μένα μεγάλη μέρα, ίσως η μεγαλύτερη μετά από ένα ολόκληρο χρόνο κατήφειας και λύπης. Και είμαι χαρούμενος γιατί την Δευτέρα πιάνω δουλειά. Στήθηκα εδώ στην ουρά για να ξεγραφώ από το τεφτέρι της ανεργίας του καταστήματος. Θα τόλεγα… μύγα μες το γάλα.
Καλά, όχι… μην πάει το μυαλό σας σε τίποτε μεγάλο και φανταχτερό. Πεντακόσια ρούβλια… συγνώμη, ευρώ θέλω να πω. Πεντακόσια ευρώ τον μήνα έεεε… καλά, θα δουλεύω όσο φωτίζει η μέρα με το φως της και θάχω και ασφάλεια συν αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις μου. Θάχω δουλειά! Λίγο σας φαίνεται; Αφού μου έδωσε και πενήντα ευρώ μπροστάντζα γιατί… δεν ξέρω τι είδε πάνω μου που του ξύπνησε τα φιλάνθρωπα αισθήματά του. Και ήταν Θεέ μου βάλσαμο. Με επερχόμενο το Σαββατοκύριακο ψώνισα γαλατάκι για τα παιδιά, τυράκι, ψωμάκι λίγα φρούτα και εν πάσει περιπτώσει τι είναι πενήντα ευρώ σήμερα… πολύ ακρίβεια, να μα τον Άγιο Σουλπίκιο . Δεν ξέρω ούτε και μπορώ να το καταλάβω πως διάολο γίνεται τα δυό μαζί, ανεργία και ακρίβεια. Μου αποσπάτε όμως την προσοχή με τέτοιες σκέψεις και δεν μ’ αφήνετε να χαρώ.
-Ορίστε κύριε. Κύριε, ορίστε τι μπορώ να κάνω για σας. Το παλικάρι πίσω από το γκισέ, δηλαδή τι παλικάρι σαρανταπεντάρης γεμάτος με πρώϊμη φαλακρίτσα και γκρίζους κροτάφους. Από μακριά δεν του φαινόταν η ηλικία, μικροέδειχνε.
-Καλημέρα! Λέγομαι άααα, έεεε… Ξέρετε έχω κάρτα ανεργίας… να, πάρτε την.  Θέλω να…
-Ορίστε κύριε άααέεε είστε άνεργος από πέρυσι, τι θέλετε; Μήπως βρήκατε δουλειά(χαχαχα). Έκανε ατέλειωτες προσπάθειες να σταματήσει το γέλιο που του ανέβαινε αλλά δεν τα κατάφερε και στο τέλος έχωσε το πρόσωπο στις τεράστιες σαν κουπιά παλάμες του και ξέσπασε εκεί μέσα για κανένα τρίλεπτο. Αφού τελείωσε με την αυθόρμητη συναισθηματική… εκδήλωση ζήτησε συγνώμη και μισοσόβαρος ξαναρώτησε
-Ορίστε, πείτε μου…
Φόρεσα πάλι το χαρούμενο ύφος και με μεγαλοπρέπεια, για να τονίσω το κατόρθωμα, είπα.
-Ξέρετε… βρήκα δουλειά και θέλω να σταματήσω το επίδομα.
Ξέσπασε πάλι σε τόσο δυνατά γέλια που κόντεψε να πέσει από την καρέκλα αλλά συνήλθε σύντομα τακτοποιήθηκε πάλι πάνω της και συνέχισε σοβαρός.
-Είστε σίγουρος; Θέλω να πω το αφεντικό το ξέρει; Δηλαδή, ωχ… Κοίτα ρε φίλε και συγνώμη για το ξέσπασμα. Ένα χρόνο τώρα και είσαι ο πρώτος που κόβει το επίδομα γιατί βρήκε δουλειά. Και βέβαια δε ρωτώ πόσα θα παίρνεις γιατί το θέμα είναι η δουλειά, και φυσικά δε ρωτώ πόσο θα δουλεύεις γιατί το πρώτο είναι η δουλειά. Ξέρεις τον αδελφό μου, που δουλεύει, τον πρότεινε το αφεντικό να τον πληρώνει κάθε… έξη μήνες! Ωραία του είπε εκείνος ρίξτα μπροστά ένα εξάμηνο. Γέλασε τ’ αφεντικό του και του είπε Ξέρεις κατά που πέφτει ο ΟΑΕΔ; Πάντως τι να πω, μπράβο που τα κατάφερες. Άντε και καλή τύχη, καλή δουλειά και καλοπλήρωτος. Είσαι ο ήρωας της χρονιάς να βάλουμε και την φωτογραφία σου στον πίνακα των ανακοινώσεων, είναι για το καλό όνομα του Οργανισμού. Κανονικά έπρεπε να φέρεις και κανένα σοκολατάκι αλλά άντε… δεν πειράζει.
Πίσω μου ουρά καμιά δεκαριά αγόρια και κορίτσια ούτε τριάντα χρονών. Με κοιτούσαν αμήχανα με κάτι σαν χαμόγελο και κουνούσαν το κεφάλι σαν να εύχονταν. Κάποια μ’ ακούμπησαν κιόλας , ίσως για να πάρουν λίγο από την καλή ενέργεια που είχα πάνω μου, ίσως λίγο από τη τύχη μου. Και καταλάβαινα τη χαρά που απομακρύνονταν από πάνω μου. Ένιωθα από την μεριά της κοιλιάς μου να ανεβαίνει αργά κάτι σαν τυφώνας και να με πνίγει. Πριν την  έξοδο κάθισα σε ένα παγκάκι και πήρα δυό βαθιές ανάσες να ανασυντάξω το είναι μου. Στο γκισέ μπροστά η ουρά όλο και μεγάλωνε με παιδιά κοντά στα τριάντα με σκυθρωπά τα μουτράκια τους χωρίς χαμόγελο, χωρίς αισιοδοξία.
 Να μπορούσα, Θεέ μου, να δώσω λίγο από την δική μου χαρά, μια σαν τη δική μου τη δουλειά. Όχι ότι θάταν κάτι σπουδαίο με τα τόσο λίγα λεφτά και το λευκό ωράριο κάτεργου χωρίς καμιά σιγουριά, χωρίς κανένα μέλλον, χωρίς συμμετοχή στο όνειρο. Η αδικία φώναζε με κεφαλαία και χοντρά γράμματα.
Άρθρο 22 του συντάγματος της Ελλάδος: Η εργασία αποτελεί δικαίωμα!
Ένιωσα ένα πλατάγιασμα μέσα μου, μια εκχύμωση με ότι συναίσθημα μπορούσε να παραχθεί από την ψυχή μου που βασανίζονταν αφόρητα. Έβαλα το κεφάλι μου ανάμεσα στις παλάμες μου και ξέσπασα σε βουβό κλάμα. Δεν μπορούσα να προσδιορίσω τον λόγο που έκλαιγα αλλά μέσα μου τίποτε δεν ηρεμούσε. Σα μουντή χειμωνιάτικη θύελλα χωρίς ίχνος καλοσύνης.
Δύο λεπτά, λευκά, κέρινα χεράκια μου πρόσφεραν ένα πλαστικό ποτηράκι με δροσερό νερό και ένιωσα κάτι σαν χάδι στην πλάτη μου. Δεν σήκωσα καν το κεφάλι μου, ήξερα πολύ καλά πως δεν θάβλεπα κανένα.
Φαίνονται οι άγγελοι;Share

1 σχόλιο:

Λήμνος είπε...

Πολύ ανθρώπινο, πολύ τρυφερό, πολύ καλογραμμένο!!!

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.