17 Αυγούστου 2026

Η Γεωπολιτική Παγίδα των «Θαλάσσιων Πάρκων»

Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος
 
Η μονομερής ανακήρυξη «Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων» από την Τουρκία στο Βόρειο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί μια ξεκάθαρη προσπάθεια της Άγκυρας να παγιώσει τετελεσμένα και να επιβάλει de facto τις αναθεωρητικές της αξιώσεις έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Τα δύο Προεδρικά Διατάγματα που εκδόθηκαν με την υπογραφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εργαλειοποιούν την περιβαλλοντική προστασία με σκοπό τον γεωπολιτικό αποκλεισμό κρίσιμων ελληνικών νησιών, όπως το Καστελλόριζο, η Λήμνος και η Σαμοθράκη. Η κίνηση αυτή αναδεικνύει τα όρια της πάγιας ελληνικής διπλωματικής τακτικής, η οποία, περιοριζόμενη στη θεωρητική επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, αδυνατεί να αναχαιτίσει μια περιφερειακή δύναμη που συστηματικά παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα για να εδραιώσει τη στρατηγική της υπεροχή.
 
Η καθυστέρηση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια σε όλη την επικράτεια στερεί από τη χώρα μια ιστορική και μοναδική ευκαιρία να κατοχυρώσει νομικά τον έλεγχο του 73% του Αιγαίου. Όσο η Αθήνα αναβάλλει την άσκηση αυτού του νόμιμου δικαιώματός της, τόσο η Τουρκία βρίσκει το διπλωματικό και επιχειρησιακό κενό για να παγιώνει de facto καταστάσεις αμφισβήτησης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
 
Η επιλογή της περιοχής Φετιγιέ-Κας δεν είναι τυχαία. Το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Κας, αποτελεί το γεωγραφικό και νομικό κλειδί για την οριοθέτηση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την περικύκλωση του νησιού, η Τουρκία επιχειρεί να μειώσει την επήρεια των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. Επιδιώκει να εγκλωβίσει το Καστελλόριζο σε μια στενή ζώνη χωρικών υδάτων 6 ναυτικών μιλίων, αποκόπτοντάς το από την υπόλοιπη ελληνική υφαλοκρηπίδα.
 
Το μεγάλο και αναπάντητο ερώτημα που τίθεται πλέον είναι τι θα συμβεί όταν το ελληνικό και το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό κληθούν να υπερασπιστούν τις ίδιες θαλάσσιες περιοχές. Εάν η Άγκυρα στείλει πολεμικά πλοία για να επιβάλει το καθεστώς προστασίας των δικών της «θαλάσσιων πάρκων» εντός της ελληνικής ΑΟΖ, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να αναπτύξει τον στόλο της για να υπερασπιστεί τον χώρο που της ανήκει νόμιμα. Μια τέτοια απευθείας αντιπαράθεση στο πεδίο εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για ένα θερμό επεισόδιο ή μια γενικευμένη σύρραξη, καθώς καμία πλευρά δεν θα μπορεί να υποχωρήσει χωρίς να υποστεί τεράστιο πολιτικό και στρατηγικό κόστος.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γράφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γράψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε, απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.