24 Φεβρουαρίου 2023

Το «ΝΑΙ» στη «συνεκμετάλλευση» προετοιμάζει τις Πρέσπες Νο2…

Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου 
 
Ο χρόνος τρέχοντας πέρασε ήδη σε δεύτερο πλάνο τις ιστορίες ζωής στην νοτιοανατολική Τουρκία από το τραγικό πρωινό της 5ης προς 6η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα επαναφέροντας στα πρωτοσέλιδα επικαιρότητας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
 
Τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε άλλο επίπεδο, αφού ο καταστροφικός σεισμός των 7,8 ρίχτερ έδωσε άμεση προτεραιότητα στα ανθρωπιστικά και διπλωματικά αντανακλαστικά της Ελλάδας παραμερίζοντας την δικαιολογημένη καχυποψία και ετοιμότητα απάντησης επί του πεδίου προ του ενδεχομένου εφαρμογής από την Τουρκία των σχεδίων αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. 
 
Της χώρας μας η οποία απαντάει μονίμως κατευναστικά προ των αναθεωρητικών θέσεων της Άγκυρας περί ”γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο και των υβριδικών απειλών της με εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης. 
 
Της χώρας μας που εφάρμοσε και αυτήν τη φορά, όπως το 1999 (σεισμός στο Ιζμίτ, 7,6 ρίχτερ) το fair play του σεβασμού στον ”τραυματισμένο” από φυσική καταστροφή αντίπαλο (ο οποίος επιβουλεύεται μόνιμα τα εδάφη της και αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία των νησιών της) αποστέλλοντας ανθρωπιστική βοήθεια και ομάδα διάσωσης (ΕΜΑΚ). 
 
Της χώρας μας που εκδηλώνει σε κάθε ευκαιρία τα ”ζεστά” αισθήματα των Ελλήνων για τον τουρκικό λαό, τον οποίο σε μόνιμη βάση δηλητηριάζουν κατά της Ελλάδας οι ηγέτες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, όπως και οι αξιωματούχοι, οι σύμβουλοι και οι εκπρόσωποι των μέσων επικοινωνίας της. 
 
”Όσα φέρνει η ώρα”, όμως, ”δεν τα φέρνει ο χρόνος”, όπως λέει ο λαός μας. Έτσι μετά τον μεγασεισμό και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν και προκάλεσαν τον θάνατο 46.000 ανθρώπων και παραπάνω, φάνηκε να αλλάζουν πολλά προς το καλύτερο στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. 
 
Σ’ αυτό ελπίζουν, τουλάχιστον, οι δύο λαοί στις απέναντι όχθες του Αιγαίου. Παρ’ όλα αυτά, δεν λείπουν από την μεριά μας οι φωνές της έμπειρης εκτίμησης των πραγμάτων οι οποίες υποστηρίζουν ότι το παράθυρο ευκαιρίας για προώθηση της ”διπλωματίας των σεισμών” (μέσα από την ανθρωπιστική βοήθεια της Ελλάδας προς την Τουρκία) γρήγορα θα κλείσει. 
 
Ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν θα αντέξει για πολύ να κινείται (λόγω της ανάγκης και της αλληλεγγύης που επέδειξε η Ελλάδα προς την χώρα του) μέσα σε πλαίσιο αυτοσυγκράτησης η οποία πάει κόντρα στο αναθεωρητικό δόγμα της ”Γαλάζιας Πατρίδας”. 
 
Έτσι θα επανέλθει σταδιακά η επιθετική ρητορική του απέναντί μας, όπως και η αύξηση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Δείγματα αυτής της προοπτικής έγιναν ήδη εμφανή στην Τουρκία τρεις μέρες μετά τον σεισμό, όταν ο Τούρκος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί (”πατέρας” της ”Γαλάζιας Πατρίδας”) κατηγόρησε τους Έλληνες διασώστες (ΕΜΑΚ) για κατασκοπεία και προέτρεψε τις τουρκικές αρχές να τους απελάσουν, γιατί μπορεί να τους κατασκοπεύουν όπως το 1999… 
 
Δείγματα αυτής της προοπτικής έγιναν εμφανή και σε ελληνικό έδαφος, αφού η προκλητικότητα στο Αιγαίο (παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά) — αν και έχει μειωθεί — δεν έπαψε να είναι υπαρκτή και μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την γείτονα χώρα. 
 
Δείγματα αυτής της προοπτικής έγιναν εμφανή και στο έδαφος της Μεγαλονήσου, όπου παρατηρείται μαζική μετανάστευση Τούρκων επιζώντων του βιβλικού σεισμού στα Κατεχόμενα, κάτι που ελλοχεύει κινδύνους για την Κυπριακή Δημοκρατία. 
 
Μπροστά στην νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο νησί, η Λευκωσία έσπευσε μεν να προσφέρει τη βοήθειά της στους σεισμοπαθείς της Τουρκίας, αλλά ζήτησε παράλληλα από τον ΟΗΕ (για λόγους αυτοπροστασίας προ του κινδύνου εποικισμού του βορείου τμήματος της Κύπρου) να καταγραφούν ως ”πολίτες Τουρκίας” οι άρτι αφιχθέντες εκεί.
 
Κι αυτό αποβλέπει στη διασφάλιση όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων, γιατί μακροπρόθεσμος στόχος της Άγκυρας δεν έπαψε να είναι ο εποικισμός του νησιού και η αντικατάσταση σταδιακά της τουρκοκυπριακής κοινότητας με αμιγώς τουρκική, ώστε — μετά από διχοτόμηση της Κύπρου — να μετατραπεί η ”ΤΔΒΚ” σε μικρή επαρχία της Τουρκίας… 
 
Εν τω μεταξύ, όσο συμβαίνουν αυτά στην Μεγαλόνησο, το καθεστώς Ερντογάν ανασυντάσσει τις δυνάμεις του περιμένοντας από τη Δύση (την οποία καθύβριζε προ σεισμού) να ανοικοδομήσει το ερειπωμένο, νοτιοανατολικό κομμάτι της Τουρκίας, μιας και ο αραβικός κόσμος και οι τουρκόφωνες χώρες δεν έδειξαν την παραμικρή αλληλεγγύη. 
 
Το κλίμα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας μετά τον διπλό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου έχει αλλάξει, αναμφίβολα, με αποκορύφωμα τον εναγκαλισμό του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο αεροδρόμιο των Αδάνων μια εβδομάδα αργότερα. 
 
Ωστόσο το διάλειμμα εξομάλυνσης είναι προσωρινό, μέχρι να επανέλθει δριμύτερη η τουρκική πολιτική αμφισβήτησης, η οποία — με πολιορκητικό κριό το casus belli — επιδιώκει, επί ημερών Ερντογάν, να οικειοποιηθεί κυριαρχικά δικαιώματα του Ελληνισμού στο Αιγαίο (152 νησιά) και την Ανατολική Μεσόγειο (Κύπρος). 
 
Η Ελλάδα, που δεν υπήρξε ποτέ χώρα εκδικητικότητας, τα ”έσβησε” όλα αυτά από το μυαλό της και έσπευσε με συγκινητική αλληλεγγύη να στηρίξει τον σεισμόπληκτο τουρκικό λαό στην ανάγκη του. Όμως, πέρα από τους εναγκαλισμούς και τα θερμά λόγια, υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα. 
 
Και η σκληρή πραγματικότητα ώθησε την κυβέρνηση να επιταχύνει την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο μέχρι να φτάσει τα 35 χιλιόμετρα. Είναι μια θετική απόφαση, ασφαλώς, αλλά — πριν προλάβουμε να νιώσουμε ανακουφισμένοι στο θέμα αυτό — ”ξαναχτύπησε” η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. 
 
Μιλώντας στην εκπομπή ”Αντιθέσεις” στο ΚΡΗΤΗ TV η νυν βουλευτής Χανίων (η οποία έχει αναλάβει και ρόλο συνδέσμου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ με το Γραφείο του πρωθυπουργού), είπε πράγματα που έκαναν αρνητική αίσθηση. 
 
Αρνητική αίσθηση και όχι μόνο, αφού έδωσε αφορμή για να επανέλθει η καχυποψία περί ”λαγού” της κυβέρνησης και διασύνδεσης των απόψεων του ΕΛΙΑΜΕΠ για τα ελληνοτουρκικά με τη ”μυστική διπλωματία” του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη ”διπλωματία των σεισμών” που αναπτύσσεται μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας κατά την τρέχουσα σεισμογόνο περίοδο. 
 
Γιατί δεν είναι μόνο η φράση της Ντόρας Μπακογιάννη (”Η Ελλάδα δεν είναι προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα Δύσης-Ανατολής”) που μας βάζει σε σκέψεις, γιατί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη φράση του π. ΠτΔ Προκόπου Παυλόπουλου ”Η Ελλάδα είναι προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και της ΕΕ στην Ανατολή” (Ιούνιος 2018). 
 
Είναι, προπάντων, η υπονομευτική για τα εθνικά μας συμφέροντα τοποθέτησή της περί μη επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 νμ (ούτε καν) στην Κρήτη (κάτι που δήλωσε πως θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης), αν και η Ελλάδα δικαιούται την επέκταση από 6 σε 12 νμ σε όλο το Αιγαίο με βάση τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS, 1982). Δήλωση που παραπέμπει ευθέως σε ανάλογες του ΕΛΙΑΜΕΠίστα πρώην ΥΦΕΞ του Σημίτη Χρήστου Ροζάκη περί μαξιμαλιστικής Ελλάδας (τυπική θέση της τουρκικής πλευράς).
 
Είναι, επιπλέον, η απαράδεκτη για πρώην Ελληνίδα ΥΠΕΞ θέση ότι ”Δεν είναι ταμπού η συνεκμετάλλευση”. Η διχοτόμηση του Αιγαίου, ουσιαστικά. Λες και είναι ιδιωτική περιουσία του εκάστοτε έχοντος και κατέχοντος εξουσία το γαλανόλευκο ”αλωνάκι” μας, για να δικαιούται να το διαμοιράσει…
 
Συνελόντι ειπείν, η θέση της περί… ”συνεκμετάλλευσης” του Αιγαίου είναι θέση μη πατριωτική. Είναι θέση που προετοιμάζει το έδαφος για τις Πρέσπες Νο2 και δίνει χέρι βοήθειας στον ”τραυματισμένο” Ταγίπ Ερντογάν. Είναι θέση που εμμένει, ουσιαστικά, στο συμβιβασμό με τον τουρκικό επεκτατισμό. 
 
Είναι θέση που υφαίνει το μαγνάδι των συνειρμών, καθώς τη συνδέει με ανάλογη δήλωση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνου Ντόκου (Φεβρουάριος 2020) και με εκείνην του ΥΠΑΜ της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ σε δημοσιογράφους (μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες): ”Λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας για κοινή χρήση στο Αιγαίο” (Cumhuriyet, capital.gr: 17 Μαρτίου 2022)…
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.